Ako ti je film draži od knjige

Znamo da ti se ponekad ne čitaju: ekranizirane lektire

h

Ako ste od onih koji radije gledaju filmove nego čitaju lektire, donosimo vam popis djela koja su doživjela svoju filmsku adaptaciju pa se tako slobodno možete zavaliti pred ekran i spojiti ugodno s korisnim.

1. U registraturi 
Televizijska serija prati život seoskog dječaka Ivice Kičmanovića koji odlazi na školovanje u grad i ocrtava sliku seoskog čovjeka koji pokušava uspjeti u nemilosrdnom i licemjernom društvu onoga doba. Snimljena je 1974. prema istoimenoj knjizi Ante Kovačića. S puno realističkih, romantičarskih i naturalističkih motiva serija je zabilježila iznimni uspjeh. Ulogu Ivice Kičmanovića tumači Rade Šerbedžija, a lik Laure utjelovila je Ljubica Jović kojoj je ta uloga predstavljala vrhunac karijere. Ekranizacija ove knjige, koja slovi za jedan od najvažnijih romana 19. stoljeća, dodatno je obogaćena glazbom koju je skladao Arsen Dedić i u svoj opus dodao još jednu antologijsku melodiju.

 

   

 

 
 
2. Dundo Maroje
Ova najpoznatija komedija Marina Držića u kojoj tematizira rasipnog sina, škrtog oca i slugu koji nam duhovito otkiva mudrosti života, svoju ekranizaciju doživjela je 1983. godine. Film je režirao Ivica Kunčević, a glavne uloge tumače najveća imena jugoslavenske kinematografije. U ulozi Dunda Maroja našao se Zlatko Crnković, Mustafa Nadarević u filmu je glumio Pometa, Miljenko Brlečić Vlahu, a Mira Furlan pojavila se kao Petrunjela.

 

   

3.  Glembajevi

Još jedan igrani film u kojem je svoj glazbeni utisak ostavio Arsen Dedić snimljen je prema romanu Miroslava Krleže  1988. godine. Redatelj ovog filma je Antun Vrdoljak, a glavne uloge tumače Mustafa Nadarević kao Leone Glembay, Ena Begović kao barunica Castelli i Tonko Lonza kao Ignjat Glembay. Zanimljivo je da je Ena Begović na dodjeli Zlatnih arena odbila primiti nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu jer je smatrala da se radi u o glavnoj ulozi. 

  

4. Kiklop
Snimljen 1982. godine
, film nas upoznaje s Melkiorom, sanjarom i intelektulacem čiji život se drastično mijenja nakon što primi poziv za vojsku. Vrijeme je to rata, strahova i jedne pomalo neshvaćene umjetničke duše. Sarkazam, ironija, alkohol i rat predznaci su ovog filma rađenog prema istoimenom djelu Ranka Marinkovića. Plejadu izvrsnih glumaca predvodi Frano Lasić u ulozi Melkiora. Tu su i Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Relja Bašić, Boris Dvornik, Mustafa Nadarević i Ivo Gregurević.

 

 

5. Posljednji Stipančići

Roman o propadanju senjske patricijske obitelji s kraja 19. stoljeća svoju je ekranizaciju doživio 1968. godine. Djelo koje se bavi problematikom odgoja, patrijarhalnog uređenja zajednice i ekonomskog propadanja ugledne obitelji slovi za jedno od najvažnijih djela hrvatskog realizma, i to iz pera Vjenceslava Novaka. Film je režirao Eduard Galić, a glumačku postavu čine Helena Buljan, Ratko Buljan, Pavle Bogdanović, Nada Subotić, Špiro Guberina, Fabijan Šovagović i mnoga druga eminentna imena hrvatskog glumišta.

 

  n

 

6. Zločin i kazna
Ruski klasik za koji ne čudi da je doživio preko 20 filmskih adaptacija prati sudbinu Rodiona Raskoljnikova, siromašnog studenta koji se bori protiv društvene nepravde ondašnje Moskve. Posljednja adaptacija ovog romana, pojavila se 2002. godine u režiji poznatog izraelskog filmaša Mehanema Golana. Zanimljivo je da je u toj adaptaciji radnja romana premještena u suvremenu Moskvu. Ulogu Raskoljnikova tumači sjajni Crispin Glover.

 

   

 

7. Hamlet
Uz bok Romeu i Juliji, ova je Shakespeareova drama planetarno popularno djelo i do sada je doživjela zaista veliki broj adaptacija. Najnovija je ona iz 2017. godine u kojoj mladog Hamleta utjelovljuje Tom Clear. Tu su još Kirsty Linton kao Ofelija, Andrew Calverley kao Polonije, Dick Duoglass kao duh Hamletova oca i mnoga druga imena.

 

  

 

8.  Antigona
Prva filmska adaptacija pojavila se dosta kasno, tek 1961. godine, i to uz malu intervenciju u radnji: na kraju filma Kreont odstupa s prijestolja i odlazi iz Tebe. Glumačku postavu čine Irene Papas, Maro Kodou i Manos Katrakis. Najnovija pak je verzija snimljena 2012. godine pod nazivom "Antigone".

 

 

 

 
 
 
 

Komentari na članak

Vezani članci

https://mbbdrivingschool.files.wordpress.com/2013/06/driving_school-318145114_std.jpg

Korisni savjeti

10 stvari koje moraš znati o vozačkom ispitu

„Mama, odvezeš me na kavu?“ postala je prečesto izgovarana rečenica u tvom životu? Welcome to the club! Srećom, svemu tome može doći kraj polaganjem vozačkog ispita.

-

Srednje škole u Australiji učenicima ponudile novi nastavni predmet

Feminizam kao srednjoškolski predmet

Feminizam je nastao u 19. stoljeću kao pokret čiji je cilj bio poboljšati ženska prava i njihov položaj u društvu. I dandanas je prisutan u ljudskom društvu, budući da su žene u nekim područjima još uvijek zakinute, a nedavno je u srednjim školama australijske države Victorije postao dostupan i kao nastavni predmet.

Grad Rijeka, Riječka Ura, Korzo

STUDENTSKI ŽIVOT U RIJECI

Što Rijeka može ponuditi studentima?

Već i ptice na grani znaju da se među hrvatskim studentima Zagreb vodi kao glavna destinacija za studiranje. Razlog su ponajviše z zanimljivi sadržaji koje nudi, a koje brojni studenti (pogotovo ako dolaze iz manjih mjesta) nisu imali priliku probati i okusiti tu 'slatku slobodu izbora'. Međutim, u zadnje vrijeme Rijeka je grad koji se može pohvaliti bogatim izborom raznih zanimljivih aktivnosti i događanja, a u prilog tomu ide i činjenica da je početkom 2016. godine izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Zato brucoši, ukoliko se za koji mjesec pakirate za selidbu u Rijeku, to je jedna od boljih stvari koja vam se mogla dogoditi, a evo i zašto.

djSKJWNDKJ

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na farmaciji?

Upis na fakultet svakako je stresan događaj. No, stresnije od samog upisa je sam odabir. Možda vam baš ovaj članak pomogne da pronađete svoj životni poziv...

Prazna učionica

Učionice se mijenjaju

12 stvari koje će nestati iz učionica u sljedećih 12 godina

Učionica se mijenja zato što se svijet mijenja. To možda nije istina u mjeri u kojoj bismo mi željeli da bude – tempo promjene u edukaciji nezgrapno zaostaje za onim što vidimo na tržištu potrošača.