Ako ti je film draži od knjige

Znamo da ti se ponekad ne čitaju: ekranizirane lektire

h

Ako ste od onih koji radije gledaju filmove nego čitaju lektire, donosimo vam popis djela koja su doživjela svoju filmsku adaptaciju pa se tako slobodno možete zavaliti pred ekran i spojiti ugodno s korisnim.

1. U registraturi 
Televizijska serija prati život seoskog dječaka Ivice Kičmanovića koji odlazi na školovanje u grad i ocrtava sliku seoskog čovjeka koji pokušava uspjeti u nemilosrdnom i licemjernom društvu onoga doba. Snimljena je 1974. prema istoimenoj knjizi Ante Kovačića. S puno realističkih, romantičarskih i naturalističkih motiva serija je zabilježila iznimni uspjeh. Ulogu Ivice Kičmanovića tumači Rade Šerbedžija, a lik Laure utjelovila je Ljubica Jović kojoj je ta uloga predstavljala vrhunac karijere. Ekranizacija ove knjige, koja slovi za jedan od najvažnijih romana 19. stoljeća, dodatno je obogaćena glazbom koju je skladao Arsen Dedić i u svoj opus dodao još jednu antologijsku melodiju.

 

   

 

 
 
2. Dundo Maroje
Ova najpoznatija komedija Marina Držića u kojoj tematizira rasipnog sina, škrtog oca i slugu koji nam duhovito otkiva mudrosti života, svoju ekranizaciju doživjela je 1983. godine. Film je režirao Ivica Kunčević, a glavne uloge tumače najveća imena jugoslavenske kinematografije. U ulozi Dunda Maroja našao se Zlatko Crnković, Mustafa Nadarević u filmu je glumio Pometa, Miljenko Brlečić Vlahu, a Mira Furlan pojavila se kao Petrunjela.

 

   

3.  Glembajevi

Još jedan igrani film u kojem je svoj glazbeni utisak ostavio Arsen Dedić snimljen je prema romanu Miroslava Krleže  1988. godine. Redatelj ovog filma je Antun Vrdoljak, a glavne uloge tumače Mustafa Nadarević kao Leone Glembay, Ena Begović kao barunica Castelli i Tonko Lonza kao Ignjat Glembay. Zanimljivo je da je Ena Begović na dodjeli Zlatnih arena odbila primiti nagradu za najbolju žensku epizodnu ulogu jer je smatrala da se radi u o glavnoj ulozi. 

  

4. Kiklop
Snimljen 1982. godine
, film nas upoznaje s Melkiorom, sanjarom i intelektulacem čiji život se drastično mijenja nakon što primi poziv za vojsku. Vrijeme je to rata, strahova i jedne pomalo neshvaćene umjetničke duše. Sarkazam, ironija, alkohol i rat predznaci su ovog filma rađenog prema istoimenom djelu Ranka Marinkovića. Plejadu izvrsnih glumaca predvodi Frano Lasić u ulozi Melkiora. Tu su i Rade Šerbedžija, Mira Furlan, Relja Bašić, Boris Dvornik, Mustafa Nadarević i Ivo Gregurević.

 

 

5. Posljednji Stipančići

Roman o propadanju senjske patricijske obitelji s kraja 19. stoljeća svoju je ekranizaciju doživio 1968. godine. Djelo koje se bavi problematikom odgoja, patrijarhalnog uređenja zajednice i ekonomskog propadanja ugledne obitelji slovi za jedno od najvažnijih djela hrvatskog realizma, i to iz pera Vjenceslava Novaka. Film je režirao Eduard Galić, a glumačku postavu čine Helena Buljan, Ratko Buljan, Pavle Bogdanović, Nada Subotić, Špiro Guberina, Fabijan Šovagović i mnoga druga eminentna imena hrvatskog glumišta.

 

  n

 

6. Zločin i kazna
Ruski klasik za koji ne čudi da je doživio preko 20 filmskih adaptacija prati sudbinu Rodiona Raskoljnikova, siromašnog studenta koji se bori protiv društvene nepravde ondašnje Moskve. Posljednja adaptacija ovog romana, pojavila se 2002. godine u režiji poznatog izraelskog filmaša Mehanema Golana. Zanimljivo je da je u toj adaptaciji radnja romana premještena u suvremenu Moskvu. Ulogu Raskoljnikova tumači sjajni Crispin Glover.

 

   

 

7. Hamlet
Uz bok Romeu i Juliji, ova je Shakespeareova drama planetarno popularno djelo i do sada je doživjela zaista veliki broj adaptacija. Najnovija je ona iz 2017. godine u kojoj mladog Hamleta utjelovljuje Tom Clear. Tu su još Kirsty Linton kao Ofelija, Andrew Calverley kao Polonije, Dick Duoglass kao duh Hamletova oca i mnoga druga imena.

 

  

 

8.  Antigona
Prva filmska adaptacija pojavila se dosta kasno, tek 1961. godine, i to uz malu intervenciju u radnji: na kraju filma Kreont odstupa s prijestolja i odlazi iz Tebe. Glumačku postavu čine Irene Papas, Maro Kodou i Manos Katrakis. Najnovija pak je verzija snimljena 2012. godine pod nazivom "Antigone".

 

 

 

 
 
 
 

Komentari na članak

Vezani članci

f

Pripremi se za ovu školsku godinu

Kako se nositi s predmetima koji ti ne leže

Koliko puta ti se dogodilo da sjedneš pred knjigu i gledaš ju i ona gleda tebe i vi se tako gledate... Kreneš učiti u osam, pogledaš na mobitel, shvatiš da je pola tri, a ti još uvijek čitaš istu stranicu zato što si cijelo vrijeme bila na 'fejsu'? Pomiriš se s činjenicom da je kriv predmet, njegovo dosadno gradivo koje je nemoguće naučiti (jer sigurno nije problem u tebi) i odeš spavati. Kako riješiti taj nerješivi problem?

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fmetro-portal.rtl.hr%252Fzasto-nam-glazba-podize-raspolozenje%252F66067%26bvm%3Dbv.128617741%2Cd.bGs%26psig%3DAFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g%26ust%3D1470313130774430&bvm=bv.128617741,d.bGs&psig=AFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g&ust=1470313130774430

Svima su zapele za uho

Top 10 pjesama ovog ljeta

Ljeto je pravo vrijeme za pustiti mozak na pašu, prepustiti se uživanju i kretati se u zanosnim glazbenim ritmovima. 

bajke

Najprevođenije knjige svijeta

Knjige koje su osvojile publiku na različitim meridijanima i paralelama

Svima nam je već dobro poznato da je najprevođenija knjiga na svijetu Biblija. Na 2798 jezika prevedena je barem jedna knjiga Svetog pisma, dok je Novi zavjet preveden na 1275 jezika. U nastavku vam predstavljamo knjige koje su se također našle na ovom popisu.

c

Rana povijest kinematografije: era nijemog filma

Početci filma - stari klasici devete umjetnosti

Kada govorimo o starim zlatnim vremenima Hollywooda i filmske povijesti općenito te kultnim filmovima iz tog doba, najčešće mislimo na pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća kada je filmska industrija dosegla vrhunac svoje popularnosti i postala glavni oblik zabave za široke mase. S druge strane, sve se manje govori o razdoblju koje je tome prethodilo – samom početku filmske industrije i eri nijemog i crno-bijelog filma. Riječ je o itekako osebujnom i jedinstvenom vremenu u kojem su nastala neka od najzanimljivijih i umjetnički najvrjednijih djela u povijesti kinematografije.

1

Intervju s dr.sc. Ines Carović

"Voljela bih da se u školama uči manje faktografije, a više onoga što učenike doista zanima"

Doktorica znanosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu donosi nam svoje stavove o današnjem školstvu, savjete za poboljšanje i prijedloge za nove predmete.