Idemo u srednju

Vodič: upisi u srednju školu

Upis u srednju

Osmašima se bliže upisi, pred njima je važna odluka. Još samo malo i postat će dio našeg klana, postat će srednjoškolci. Kako bi upisi prošli uz što manje stresa, pripremili smo kratak vodič za upis u srednju školu.

CARNet - HUSO mail

Sami upisi provode se isključivo elektroničkim putem na stranici Upisi.hr

Prvo što će vam trebati za upis upravo je školska e-mail adresa, odnosno, podatci o elektroničkom identitetu iz sustava AAI@EduHr. Ako ju već do sada niste dobili, vaš razrednik/razrednica ubrzo će vam je dodijeliti. Taj će papir sadržavati vašu korisničku oznaku te lozinku kojom ćete se prijavljivati.

Prva prijava u sustav

Kandidati će se prijavljivati preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Kandidati su dužni popuniti obrazac na kojemu se, uostalom, treba nalaziti i telefonski broj. Prilikom prve prijave u sustav na vaš će mobitel biti poslan PIN koji će vam trebati prilikom sljedećih prijava.

Osobni podaci i ocjene

Svi osobni podatci, ocjene te rezultati natjecanja bit će automatski preneseni iz e-Matice. Kandidati su dužni provjeriti točnost podataka te u slučaju kakvih pogrešaka kontaktirati razrednika/razrednicu.

Upisi programa

Na mrežnoj stranici upisi.hr nalazit će se popis svih programa koje je moguće upisati u Republici Hrvatskoj. Postoji ljetni i jesenski upisni rok. U svakom roku moguće je prijaviti maksimalno šest programa. Program koji želite upisati dodajete na listu prioriteta. Listu je potrebno pažljivo pripremiti. Na vrhu liste prioriteta potrebno je staviti program koji najviše želite upisati, a zatim ostali željenim redom. Listu je potrebno pažljivo pregledati jer promjene nakon zaključivanja odabira neće biti moguće.

  • Prilikom prijave obrazovnog programa potrebno je izabrati prvi i drugi strani jezik te izborne predmete.
  • Kandidati će moći pratiti svoj poredak na listi, odnosno, u svakom će trenutku imati uvid u ogledne ljestvice poretka koje će se ažurirati svakih sat vremena. Ako kandidat nije zadovoljio uvjete ili ima premalo bodova, potrebno je zamijeniti program nekim drugim.
  • Kandidat će se naći na konačnoj listi samo jednog programa obrazovanje koji je najviši na njegovoj listi prioriteta i koji se nalazi unutar upisne kvote. Svi niži programi brišu se.

Potpis prijavnica

Prijavnicu će kandidati preuzeti sa stranice Upisi.hr. Na prijavnici će se isključivo nalaziti popis svih obrazovnih programa koje su kandidati odabrali prema određenom redu. Kandidati su je dužni potpisati zajedno s roditeljem/skrbnikom te ju u određenom roku predati razredniku/razrednici.

  • Potpisivanje prijavnice s listom prioriteta ne jamči da će se kandidat i upisati na onaj izbor na kojemu je stekao pravo upisa u trenutku zaključavanja odabira, odnosno, ispisivanja prijavnice, već predstavlja njegovu konačnu odluku o poretku prijavljenih programa obrazovanja.
  • Trenutkom objave konačnih ljestvica poretka kandidati stječu pravo upisa u program obrazovanja najvišega prioriteta u kojemu se nalaze u sklopu upisne kvote. Konačne ljestvice poretka više se ne mijenjaju.
  • Učenik svoj upis potvrđuje vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici dostupnoj na mrežnoj stranici NISpuSŠ-a (www.upisi.hr), koju je dužan dostaviti u srednju školu do roka navedenoga u kalendaru.
  • Nakon što učenik potvrdi svoj upis vlastoručnim potpisom i potpisom roditelja/skrbnika na upisnici i dostavi je srednjoj školi, zajedno s ostalom potrebnom dokumentacijom, kandidat je upisan u I. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.
  • Kandidati koji u srednju školu ne dostave upisnicu te, ako je to potrebno, potvrdu liječnika školske medicine, svjedodžbu medicine rada i/ili ugovor o naukovanju, gube pravo na upis i upućuju se na sljedeći upisni rok.

Za sve druge potrebne informacije i iznimke tu je Brošura o upisima

Trgnite se malo i dajte sve od sebe da ove zadnje osnovnoškolske trenutke provede što bolje. Počnite razmišljati što biste u životu voljeli raditi, uzmite si vremena za jedan ugodan razgovor sa samim sobom. Ako ni to ne pomogne, posjetite HZZ-ovo E-usmjeravanje.

Možda će vam sve ovo izgledati pomalo zastrašujuće, no zapravo nije tako grozno, normalno je ako se malo bojite. Svi se boje kada je pred njima nešto novo, no jednog dana ćete se sjetiti tih trenutaka i smijati se sami sebi.

Ako vam još bilo što nije jasno, nemojte se bojati pitati, ja sam nedavno prošla kroz isto što vas tek očekuje,slobodno me kontaktirajte: durdica.forgac6@gmail.com

Sretno!

Komentari na članak

Vezani članci

Učionica; pogled kroz prozor

Osobno iskustvo učenika koji boravi u učeničkom domu

Učenički dom - kako je na početku!?

Dolazim iz Županje, malog gradića smještenog nedaleko Vinkovaca te polazim prvi razred Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, smjer “tehničar za računalstvo NSK”, a smješten sam u Učeničkom domu Maksimir u Zagrebu.

s

Najbolji način za usavršavanje i proširivanje znanja u nekom predmetu

Čemu služe natjecanja u školama

Isplati se ići na natjecanje iz predmeta u kojem si dobar/ra?

9gag

Srednja je život

Kako se prilagoditi okruženju srednje škole?

Prelazak iz osnovne škole u srednju školu kod većine mladih pobuđuje osjećaje napetosti i tjeskobe, što je zapravo i normalno. To je još jedna stepenica koju svatko od nas mora prijeći i ako novu školu zamislimo kao novi početak i novu životnu avanturu stvari postaju lakše.

how to survive high school

DNEVNIK JEDNOG PRVAŠIĆA

Prva dva tjedna srednje škole - prošla su uspješno

Prva dva tjedna škole iza su jednog prvašića. Kako je on to proživio, doznajte u tekstu.

naslovna

Donosimo nekoliko ideja za školske uniforme koje će privlačiti poglede

5 prijedloga školskih uniformi

Na spomen riječi školska uniforma, većina će pomisliti na neugledne i prilično dosadne komade odjeće koji su propisani u strogim školama u nekim zemljama. Međutim, one mogu biti i veoma moderni i zanimljivi odjevni predmeti ako ih se prilagodi ukusu tinejdžera.