Kratki vremeplov kroz povijest događanja

Velike povijesne obljetnice koje smo obilježili ove godine

povijest

Budući da nam se bliži kraj godine, napravili smo pregled velikih povijesnih događaj čije smo obljetnice obilježili u ovoj godini

Tijekom povijesti čovječanstva dogodili su se brojni događaji koji su je obilježili, kako na pozitivan, tako i na negativan način. Budući da nam se bliži kraj godine, napravili smo pregled velikih povijesnih događaja čije smo obljetnice obilježili u ovoj godini.

Prošlo je već 500 godina otkako je njemački redovnik Martin Luther objesio svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Wittenbergu. Uzroci koji su ga naveli na suprotstavljanje Crkvi i njenim poglavarima bili su prisutnost korupcije i nepotizma, udaljavanje Crkvenih dužnosnika od vjerske službe te indulgencija, odnosno prodaja oprosta od grijeha, koja je tada bila uvelike prisutna. Iz Lutherove pobune razvilo se novo kršćansko učenje – protestantizam koji svoju nauku temelji na Svetom pismu te odbacuje dotadašnje crkvene redove, celibat klera i autoritet pape.

U veljači 1947. u Parizu države pobjednice Drugog svjetskog rata i države saveznice nacističke Njemačke potpisale su takozvane Pariške mirovne ugovore. Potpisivanju ugovora prethodila je Pariška konferencija održana godinu ranije. Ovim ugovorom određene su teritorijalne promjene poraženih država. Tako je Italija morala vratiti dijelove ratnih stečevina kao što su Istra, Cres, Lošinj, Zadar, dio slovenskoga primorja, Dodekanez i afrički posjedi. Također, bila su regulirana i neka druga pitanja kao što su slobodna plovidba Dunavom, ratna odšteta te pitanje jugoslavensko - talijanske granice koje je riješeno stvaranjem Slobodnog Teritorija Trsta.

Jedna od najpoznatijih znanstvenica na području kemije i fizike zasigurno je Marie Curie. Ona je rođena 7. studenog 1867. u Varšavi te smo ove godine obilježili 150 godina od njezina rođenja. Zaslužna je za otkrivanje dva nova elementa, radija i polonija, a otkrila je i bavila se istraživanjem radioaktivnosti. Za svoje djelovanje dobila je brojna priznanja uključujući Nobelovu nagradu za fiziku sa suprugom Pierreom Curieom, 1903. Osim toga, bila je prva članica pariške Académie de médicine te prva ravnateljica Radijskog instituta u Parizu.

Jedan od prijelomnih događaja u povijesti Rusije, Europe i svijeta bila je Listopadska revolucija (Socijalistička revolucija) koja je ove godine obilježila 100. godišnjicu. Budući da je Rusija pretrpjela ozbiljne gubitke u ratu s Njemačkom i Austro-Ugarskom, a zemljom vladala nestašica hrane i goriva, rusko je pučanstvo vapilo za promjenama. Glavnim krivcem za teško stanje smatrali su cara Nikolaja II. U ožujku 1917. izbio je generalni štrajk u Petrogradu (danas Sankt Petersburg) kao prosvjed protiv ratnog kaosa. Car se morao odreći prijestolja, a skupina revolucionara, menjševici, osnovala je privremenu vladu, no vlada ubrzo pada jer nije uspjela završiti rat. U studenom vlast preuzimaju boljševici, radikalnija revolucionarna grupa, koji su sklopili mir s Njemačkom i osnovali prvu komunističku državu na svijetu s Vladimirom Iljičem Lenjinom na čelu. Zemlju su proglasili sovjetskom republikom. Ta je revolucija bila prvi uspješan komunistički prevrat zbog čega je postala uzor drugima.

Između 17. i 18. stoljeća, britanska Istočnoindijska kompanija ima nadzor na većim dijelom Indije. Stoljeće kasnije, britanska vlada preuzima cijelu indiju zbog čega su mnogi indijski narodi htjeli izboriti neovisnost. Indija se u kolovozu 1947., prije 70 godina, oslobodila Britanaca, ali započeo je sukob između muslimana i hindusa. Britanske i indijske vođe podijelile su indijski potkontinent na dvije države: Indiju i Pakistan. S obzirom da je Pakistan pretežno muslimanska, a Indija hinduska država, prilikom podjele došlo je do sukoba i velikih migracija pri čemu je poginulo više od 500 000 osoba.

Ove smo godine obilježili i veliku 170. godišnjicu iznimno važnog događaja za Hrvatsku. U listopadu 1847., Ivan Kukuljević Sakcinski upozorio je narodne zastupnike kako je za daljnji nastavak razvoja Hrvatske potrebno uvesti hrvatski jezik kao službeni jezik u javnim službama. Budući da se dotada u javim službama govorilo latinskim, njemačkim i drugim stranim jezicima, Hrvatski sabor razmislio je o tim riječima te donio zaključak o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog. Iste godine Ivan Kukuljević Sakcinski održao je prvi govor na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru.

Komentari na članak

Vezani članci

Izvor: mirnovec.com

Pripremate li se za najluđu noć u godini?

Kako i gdje dočekati Novu godinu

Nova godina je najluđa noć u godini i za nju se moramo dobro pripremiti. Svi se nadamo da će biti nešto bolja od stare pa ju treba prikladno dočekati i sa stilom proslaviti.  Moram napomenuti da se divna noć može u sekundi okrenuti u ˝pakao˝.  No gledajmo samo najljepše strane te predivne noći.  Novu godinu možemo proslaviti na mnogo različitih mjesta i načina

jednakost i tolerancija protiv nasilja

16. STUDENOGA - MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Mladi Lošinjani sudjeluju u kreiranju boljeg svijeta

Svjetski dan tolerancije obilježava se 16.listopada svake godine. Time se želi podsjetiti na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Obilježava se od 1996. kada su članice UN-a ustanovile Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o princima tolerancije. Učenici lošinjske srednje škole ove su ga godine odlučili obilježiti prigodnim videom.

x

Uistinu.

5 "must-see" koncerata!

Iako je Hrvatska poznata po mnogobrojnim koncertima različitih izvođača, ovo je ovogodišnja velika petorka koja apsolutno mora biti viđena. Što radi spektakla koji nude, a što radi otkrivanje nove, manje poznate glazbe.

Otvorena knjiga

Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

Josip Naslovna

Saznaj koje su prednosti bavljenja sportom

Važnost bavljenja sportom

Bavljenje sportom glavni je faktor uspješnog psihofizičkog odrastanja u životu jedne mlade osobe. U ovome članku pročitajte intervju s Josipom Vukovcem, mladim perspektivnim sportašem koji je također potvrdio da je bavljenje sportom jako važno.