APSTRAKTNI ZAGREB

Tri crne točke iliti trokut točaka

s

Zagreb nas iznenađuje iz dana u dan. Ulicama koje glasno pričaju ili ovaj put jednostavno nametljivo šute.

 Već smo pisali o Zagrebu koji priča. Grafitima koji su u obliku sasvim rječitih poruka fascinirali i opčinili stanovnike našeg glavnog grada od prvog dana kada su se pojavili.

Međutim , Zagreb sada šuti, naoko prividno. Naime , u posljednjih nekoliko godina , gotovo svatko tko ima prebivalište u Zagrebu ili češće obitava u širem centru istoimenog, mogao je primjetiti partikularan urbani fenomen – tri crne točke. Naljepnice na sasvim različitim mjestima diljem grada u javnom prostoru. Postavljene sasvim blizu jedna drugoj, zajedno čine svojevrsni trokut, ili kakav nepravilan geometrijski lik.

 Interpretacije tih crnih točaka razlikuju se od osobe do osobe. Neki smatraju da je to način komunikacije nama još nepoznate sekte (čak sam jednom i čula priče o novoj vrsti, čisti apsurd, znam),  poneki kažu da bi to mogle biti reklamne kampanje za alternativne trgovine. U svakom slučaju, tumačenje je tih točaka neizbježno. Pri pogledu na te točke, intuitivno osjetiš da pred tobom stoji nešto, iako one kao simbol naoko ne predstavljaju ništa. Upravo zbog toga su toliko uočljive


.
 
U uličnoj umjetnosti tri crne točke bježe standardu. Nepoznat stil, žanr ili medijska klasifikacija. Iako su ulični umjetnici obično anonimni , njihov se stil većinom  može razaznati kroz radove na lokalnoj sceni i povezati s autorom ili autoricom. No , autoru triju crnih točki gubi se svaki trag. Zalijepi naljepnicu na trafostanicu, klupu ili kafić i kao da ispari , misteriozno ostanemo bez njega, ali ne i bez tri crne točke. Nemoguće  je i znati radi li se ovdje o jednom autoru ili više njih, nalaze li se one samo po Zagrebu ili ćemo ih uskoro vidjeti i u nekom drugom gradu. Jesu li one zaista nekakav simbol, možda ukradene slobode izražavanja? Postoji li namjera iza njih?
 
Sva su to neodgovorena pitanja. Apstraktna umjetnost sa sobom uvijek donosi pitanja. Upravo zbog toga je toliko zanimljiva, pogotovo nama u Zagrebu. Gradu koji je poznat po riječima ,no  ne i nefigurativnim izrazima koje donose tri crne točke. S druge strane , apstraktna umjetnost u današnje doba veže se uz visokomoderistički jezik te svojim minimalizmom nama daje koješta za razmišljanje. Kakogod, u jedno smo sigurni, tri crne točke na ulicama Zagreba nešto su uznemirujuće zbog svoje nedovršenosti , ali barem pružaju izvor inspiracije i nekonvencialnosti. 

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

suhsjhsJK

Zagreb

Samo danas i sutra: Besplatna vožnja ZET-ovim tramvajima i busevima

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, Grad Zagreb izašao je u susret građanima i ponudio besplatnu vožnju tramvajima:

klub

Otkrivamo neke od najpopularnijih lokacija za izlaske u Hrvatskoj

Kakva mjesta za izlazak žele srednjoškolci?

U gotovo svakom gradu diljem svijeta srednjoškolci imaju već „zapečaćena“ mjesta, tj. klubove, barove i kafiće gdje redovito izlaze kako bi odvojili misli od škole, obaveza i stresa. Budući da se te lokacije razlikuju po uređenju unutrašnjeg interijera, glazbi koja svira i općenito tome koliko su razvikani među mladima, mjesta za izlazak postaju jedna od kategorija prema kojoj se tinejdžeri dijele i grupiraju. Najčešće to ovisi o ukusu – alternativci vole raznorazne industrial barove i umjetnički uređene klubove, a mainstream publika naklonjenija je glamuroznijim, „elitnim“ lokacijama. No, kakva mjesta za izlazak zaista žele srednjoškolci?


http://www.ecsite.eu/sites/default/files/news_images/20.jpg

Znanstveni piknik

Zabava na pikniku? Zašto ne

Da je interes djece i mladih za znanošću još uvijek velik, dokazuje više od 30 tisuća posjetitelja prijašnjih 'Znanstvenih piknika' koji će ove godine biti održan od 23. do 25.rujna od 10 do 17 sati u vanjskom parku i kino studijima Jadran filma u Zagrebu.

Učionica; pogled kroz prozor

Osobno iskustvo učenika koji boravi u učeničkom domu

Učenički dom - kako je na početku!?

Dolazim iz Županje, malog gradića smještenog nedaleko Vinkovaca te polazim prvi razred Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, smjer “tehničar za računalstvo NSK”, a smješten sam u Učeničkom domu Maksimir u Zagrebu.

Naslovna

Zagrebački maraton i još mnogo više

Pokreni se

Ako te zanima što to nudi Zagrebački maraton - na pravom si mjestu. U nastavku ovog članka donosimo ti neke pojedinosti najmasovnije utrke u Zagrebu - Zagrebačkog maratona.