Preventivni projekt 'Zdrav za 5'

Trend alkoholiziranja kod mladih: Pivo je ekonomičnije?

Pivo/regan76

Na predstavljanju preventivnog projekta "Zdrav za 5", kojeg u Koprivničko-križevačkoj županiji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode, izneseni su znakoviti podatci o štetnim navikama hrvatskih tinejdžera i konzumaciji alkoholnih pića, koje je najvažnije sredstvo zloporabe mladih osoba - piše Dnevnik.hr.

Iznosi se i rezultat ankete koji govori kako je 87,9% srednjoškolaca probalo alkohol. Važno je da ministarstva provode ankete, ali nitko se nije zapitao kako smo došli do toga broja i tko je kriv. Vjerujem da to ne proizlazi iz obiteljskog odgoja, a kad malo bolje pogledate ekonomsku situaciju u državi i cijene bezalkoholnih pića i piva u ugostiteljskim objektima stvari postaju jasnije.

Pogledajmo jedan konkretan prijedlog. Roditelji svojem djetetu, srednjoškolcu, daju 50 kuna za izlazak s prijateljima. Neka isti taj srednjoškolac u izlasku planira provesti 3 ili 4 sata.

Kada dođe u ugostiteljski obrt na raspolaganju ima bezalkoholna pića od 0,25L po cijeni od 12 kuna, dok mu se u drugu ruku nudi pivo od 0,5L po istoj toj cijeni od 12 kuna. Odnosno, za 50 kuna on može kupiti 4 soka, što je 1 litra tekućine kroz ta 3 ili 4 sata izlaska, ili 4 piva što je 2 litre tekućine za 3-4 sata. Pivo ispada duplo jeftinije.

Je li i to dio problema maloljetničke konzumacije alkohola?

Komentari na članak

Vezani članci

alkohol

Samo zabava ili problem?

Alkohol i mladi

Alkohol je uz duhan najčešća ovisnost kod mladih i nažalost, to je često tek početak nakon kojeg se upuštaju u druge ovisnosti. U Hrvatskoj je 240 000 alkoholičara, a samo 3% je odlučilo potražiti pomoć i otići na liječenje. Što o tom problemu kaže statistika i kako takve probleme riješiti, doznajte u nastavku.

f

Pripremi se za ovu školsku godinu

Kako se nositi s predmetima koji ti ne leže

Koliko puta ti se dogodilo da sjedneš pred knjigu i gledaš ju i ona gleda tebe i vi se tako gledate... Kreneš učiti u osam, pogledaš na mobitel, shvatiš da je pola tri, a ti još uvijek čitaš istu stranicu zato što si cijelo vrijeme bila na 'fejsu'? Pomiriš se s činjenicom da je kriv predmet, njegovo dosadno gradivo koje je nemoguće naučiti (jer sigurno nije problem u tebi) i odeš spavati. Kako riješiti taj nerješivi problem?

.

NEMOJTE NAPUSTITI DRŽAVU BEZ DA STE OVO POSJETILI!

Šest lokaliteta koje treba posjetiti

Hrvatska je zemlja prekrasne prirode, krajolika i ljudi. Iako je ljudi sve manje, mi danas nećemo o tome. Upoznajte naše predivne krajeve i nikako ne idite nigdje bez da ih vidite.

knjiga

Pravo izbora?

Obvezno srednjoškolsko obrazovanje

Obrazovanje i učenje su glavni razvojni čimbenici razvijenih suvremenih zemalja. Obrazovani mladi zasigurno mogu doprinijeti razvoju države i društva. Osnovna škola, kao što i sam naziv govori, usmjerena je na to da učenici u njoj steknu osnovna znanja i vještine koja nikako nisu dovoljna za daljnje zapošljavanje i kvalitetan život.

USRED logo - bijeli

Nedjelja socijaldemokracije

Nedjelja socijaldemokracije

Nedjelja socijaldemokracije