Top 10 gimnazija u Hrvatskoj

Top 10 gimnazija u Hrvatskoj

Prazna učionica

Top 10 gimnazija u Hrvatskoj

Prema podatcima dobivenim na temelju rezlutata državne mature proteklih godina najbolje gimnazije u Republici Hrvatskoj smještene su u velikim urbanim središtima. Zagreb, kao glavni grad RH, je grad u kojemu se nalazi najviše gimnazija koje su stekle epitet  „najboljih“ u državi.

Tri su gimnazije koje su se najčešće spominjale kao škole koju su pohađali učenici koji su ostvarili 100 posto iz barem jednog obveznog predmeta na državnoj maturi, a to su: V. gimnazija Zagreb, XV. gimnazija Zagreb i III. gimnazija Split.

V. gimnazija Zagreb

Smještena je u Klaićevoj ulici broj 1. Osnovana je kraljevskim ukazom 7. studenog  1938. godine kao V. muška realna gimnazija, čime je odvojena od tadašnje I. gimnazije. Škola od 1946. godine nosi ime V. gimnazija “Bogdan Ogrizović”, te s tim imenom 1977. godine ulazi u Pedagoški obrazovni centar. Nakon godinu i pol   uvodi se i prirodoznanstveni profil laboranta u fizici – program sličan programu prirodoslovno-matematičke gimnazije.

 Od 1990. godine škola je ponovno verificirana kao prirodoslovno-matematička gimnazija, a 1991. godine se ukida Pedagoški obrazovni centar “Bogdan Ogrizović” i vraća se ime V. gimnazija. Ravnatelj škole je Petar Mladinić.

 mimara

XV. gimnazija Zagreb

XV. gimnazija, MIOC,  obrazovnim  je profilom prirodoslovno-matematička gimnazija. Osnovana je 1964. kao XV. matematička gimnazija sa sjedištem u Sutlanskoj ulici. Danas je XV. gimnazija smještena u moderno opremljenoj zgradi (39 specijaliziranih učionica, 26 kabineta za nastavnike, s laboratorijima biologije, kemije i fizike u kojima svaki učenik ima svoje radno mjesto), na adresi Jordanovac 8. Danas se učenici XV. gimnazije mogu obrazovati u dva programa, nacionalonom i međunarodnom. Učenici prate nastavu u suvremeno opremljenim učionicama i laboratorijima, a na raspolaganju su knjižnica, polivalentna dvorana, kantina, knjižara, športska  dvorana; vanjski tereni za košarku, rukomet, odbojku, tenis, teren za mali nogomet prekriven umjetnom travom. Ravnatelj škole je Josip Harcet.

 mioc

III. gimnazija Split

Osnovana je  17. rujna  1992. godine. Ova je škola do tada djelovala pod nazivom Matematičko informatički obrazovni centar – MIOC, koji je nastao u okviru Graditeljskog školskog centra “Ćiro Gamulin” 1978. godine, kao dvogodišnji program za 3. i 4. razrede.

“Povratkom” gimnazija u sustav srednjoškolskog obrazovanja  1992. godine, MIOC postaje gimnazija prirodoslovno – matematičkog programa i seli se u novi prostor na današnjoj adresi. Od  1993. godine škola nosi službeni naziv III. gimnazija, Split. Ravnateljica škole je  Mirjana Matijević.

 neš u splitu

Slijede ih: XVI. gimnazija Zagreb, I. gimnazija Zagreb, VII. gimnazija Zagreb, IV. gimnazija Zagreb, Gimnazija J. Slavenskog Čakovec, I. gimnazija Split te II. gimnazija Zagreb.

XVI. gimnazija Zagreb

Nalazi se na adresi Križanićeva 4a. XVI. gimnazija stavlja naglasak na učenje stranih jezika, a od ostalih gimnazija razlikuje se po većem broju sati koji su posvećeni nastavi engleskog, kao prvog jezika, te drugom stranom jeziku (njemački, francuski, talijanski ili španjolski jezik).  Uz redovnu nastavu nudi se i nastava sa stranim lektorima koji rade u dodatnim programima za stjecanje međunarodnih diploma, konkretno, DSD-a iz njemačkog i DELF-a iz francuskog jezika. Te su diplome put ka studiju i radu u inozemstvu. Osim toga, u trećem razredu moguće je upisati treći strani jezik te obogatiti svoje jezično iskustvo. Možete birati između talijanskog, francuskog, španjolskog, ruskog, japanskog i njemačkog jezika. Ravnateljica škole je Nina Karković, prof.

 

I. gimnazija Zagreb

Nalazi se na adresi Avenija Dubrovnik 36, Zagreb. U 19. stoljeću počinju se otvarati “realke”, pa i Zagreb otvara nižu, trogodišnju, tzv. “malu realku”.  Prvi razred male realke upisan je 20. IX. 1854. god. No, Prva gimnazija još nije samostalna škola. To postaje 15. listopada 1856. godine rješenjem cara Franje Josipa, a prvim ravnateljem škole postaje Franjo pl. Sladović.  U današnju zgradu škola se uselila 1992. godine, a prva gimnazijska generacija maturirala je 1994. Ravnateljica je Dunja Marušić Brezetić, prof.

VII. gimnazija Zagreb

Školska zgrada u Križanićevoj izgrađena je 1932. godine. Program Sedme gimnazije općeg je tipa, tj. podjednako su zastupljene društveno-humanističke i prirodne znanosti. Godišnje se u Sedmoj gimnaziji školuje oko 800 učenika u 24 razredna odjela.

IV. gimnazija Zagreb

Četvrta gimnazija djeluje od 1934.god. s prekidom od školske godine 1977./78. do 1989./90. ( posljedica tzv. reforme školstva). Nalazi se na adresi Avenija Dubrovnik 36, održava se i dvojezična nastava.

Gimnazija  J. Slavenskog Čakovec

Nalazi se na adresi Vladimira Nazora 34, Čakovec.  U školi se provode programi opće gimnazije, prirodoslovno-matematičke gimnazije i jezične gimnazije. Godine 1961. donesena je odluka o osnivanju gimnazije u Čakovcu, prve obrazovne institucije takvog tipa u Međimurju. Današnje ustrojstvo škole uređeno je tako da što uspješnije doprinosi ostvarenju ciljeva i zadaća srednjeg školstva. Nastava je organizirana po specijaliziranim učionicama i kabinetima.

I. gimnazija Split

Prva gimnazija ima 713 učenika koji su raspoređeni u 24 razredna odjela, od toga je 16 jezičnih i 8 klasičnih razreda. Nastavu izvode 54 nastavnika koji stručno pokrivaju sve predmete, također, škola ima školskog pedagoga i psihologa.Svaka učionica ima Lcd projektor, ormare s audiouređajima, knjige i rječnike za strane jezike a svi nastavnici koriste prenosive kompjutere.

 

II. gimnazija Zagreb

Druga gimnazija je opća gimnazija koja se nalazi u Zagrebu u Križanićevoj ulici broj 4. Tijekom povijesti  mnogo je puta  mijenjala mjesta prebivališta. Na današnjoj adresi  nalazi se 70 godina.

Ciljevi i zadatci nastavnog programa baziraju se na poučavanju i odgajanju učenika kroz četverogodišnje školovanje, te brizi nastavnika za svakog učenika ponaosob kako bi zajedničkim trudom oformili uspješnije i kvalitetne mlade ljude.

TEA BABIĆ

Komentari na članak

Vezani članci

PHUHS

Priča iz prve ruke....

Dan u životu američkog srednjoškolca

Kratak pregled dana američkog srednjoškolca donosi nam Alek Trlin (17) koji dolazi iz grada Ozone u saveznoj državi Floridi. Pohađa Palm Harbor University High School (PHUHS) koja broji oko 3000 učenika od 9. do 12. razreda, smještenih u kampusu od 22 zgrade. PHUHS je uvrštena među 10 najboljih srednjih škola u Sjedinjenim Američkim Državama.

Laptop, bilježnica, učenje

Život u učeničkom domu

Što se radi u učeničkom domu: Youtuberi s MyPlace-a

Što se radi u učeničkom domu: Youtuberi s MyPlace-a

sjjsj

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na PMF-u?

Matura se bliži, a mnogi nisu sigurni koji fakultet žele upisati. Možda vam ovaj članak pomogne u odabiru životnog poziva.

Formule na ruci

Iliti zašto radim sve u posljednji trenutak

Zašto kampanjci odgađaju obaveze

Samo zamislite koliko puta ste se našli u stisci s vremenom , bili svjesni toga , međutim odlučili se da je zanimljivije gledati hrpu videa dubokomorskih životinja, gledajući to otvorili ste slučajno video mački koje se boje krastavaca , a završili na videu mame Justina Biebera.

Wikimedia

Ono kad ti je skupljanje markica predosadno

Plane spotting - hobi u kojem stojiš na krovu automobila

Kada si plane spotter na svom radnom stolu sigurno imaš model zrakoplova, screen saver ti je slika zrakoplova koja polijeće u zalazak sunca, omiljena web stranica ti je flightradar24.com, a omiljena radio postaja 'Live air traffic'.