SPREMNI KRENITE U NOVU ŠKOLSKU GODINU

Tajne dobrog uspjeha u školi

Naslovna

Neki su rođeni s talentom za učenje dok nekima treba više vremena te se trebaju više potruditi. „Bez muke nema nauke“, kaže stara poslovica, ali neki odlikaši imaju tajne kojima postižu svoj uspjeh. U nastavku ovog članka pročitaj kako postići dobar uspjeh u školi.

Ljeto se približava kraju, a time se i približava početak još jedne školske godine. Obećali ste sebi i svojim roditeljima biti bolji nego prošle godine, a ne znaš kako to postići? Nemaš brige – u nastavku ovog članka donosimo ti tajne dobrog uspjeha u školi.

Tajne koje neki odlikaši koriste i pomoću njih ostvaruju izvanredan uspjeh više nisu misterija. Od nove školske godine možeš ih i ti isprobati, a te tajne su: 

  1. DOBRA ORGANIZACIJA - Da, dobro ste čuli. Organizacija je ključ uspjeha bez obzira na to što drugi kažu. Pokušaj se organizirati pomoću dnevnog plana i sve radi po tom dnevnom planu i nećeš imati problema.

 

  1. NEMOJ BITI KAMPANJAC - Biti kampanjac uopće nije dobro jer sve si ostavite za zadnji dan i na kraju ništa ne stignete jer, uz učenje, imate i  drugih obveza.  Svaki dan ponovite gradivo koje ste učili toga dana i nećete imati apsolutno nikakvih problema, a uvijek ćete naći i slobodnog vremena.

 

  1. UČI SLUŠAJUĆI - Jesi li se ikada zapitao kako uspiješ zapamtiti tekst neke strane pjesme, a školsko gradivo ne? Odgovor leži u tome da se brže uči slušajući. Danas je svakome dostupan smartphone i jedna aplikacija – „Diktafon“ iliti „Snimač glasa“. Nađi mjesto gdje je potpuna tišina, uzmi mobitel u ruke, upali „Diktafon“ i čitaj lekciju. Nakon snimanja spremi i  napiši naziv snimljenog zvuka. Ovo je idealno za putnike koji dosadu u autobusu mogu iskoristiti za preslušavanje lekcije. Pokušaj ovo i nećeš požaliti.

 

  1. NASPAVAJ SE - Iako zvuči pomalo čudno, ovo ima presudnu ulogu u svladavanju školskog gradiva i postizanju dobrog uspjeha. Također ti može pomoći tvoj smartphone na koji si lijepo instaliraš aplikaciju „SleepyTime“ (dostupna i za IOS uređaje), namjestiš svoju aplikaciju i lijepo se probudiš odmoran. Mnogi ovo smatraju nebitnim, ali vjeruj mi da je za dobar uspjeh potrebna naspavanost.

 

  1. UČI PO SVOME - malo čudan naziv, ali evo o čemu se radi. Svatko od nas je jedinstven i ima okolinu koja mu u potpunosti odgovara. Preporuča se da svatko uči u takvoj okolini, odnosno da svatko uči u onakvoj okolini kakva mu je najbolja. Bilo to stojeći, šetajući ili pak ležeći – sasvim je svejedno. Bitno je samo da učiš u onakvoj okolini kakva ti je najbolja.

 

  1. ODMORI SE – ZASLUŽIO SI - Učiti dva različita strana  jezika zaredom i nije baš najbolja ideja jer se dogodi da zamijenite riječi ili neki slični problemi. Tajna je u pauzama. Vrlo je bitno napraviti pauzu i iskoristiti je najbolje što možete. Pauze ne trebaju i ne smiju biti duge jer se gubi vrijeme i ritam učenja, ali više kratkih pauza neće donijeti nikakvu štetu.

 

  1. DODATNO ZABILJEŽI - Uvijek je dobro dodatno zabilježiti nešto što smatraš važnim, iako to profesor nije istaknuo iz nekog razloga.

 

  1. UVIJEK PIŠI VLASTITOM RUKOM - Mnogi svoje lekcije pišu na računalu što uopće nije loše. Istraživanje je pokazalo da ljudi bolje pamte nešto što je pisano njihovom vlastitom rukom nego nešto što je otisnuto na papiru pa pokušaj učiti tako što ćeš si gradivo skratiti vlastitom rukom, a ne na računalu.

 

  1. UMNE MAPE - Istraživanje je pokazalo da bolje pamtimo stvari koje su nacrtane negoli stvari koje čitamo. U tome Vam pomažu umne mape. Preporučam da pri izradi umih mapa koristiš razne boje koje zadržavaju tvoju koncentriranost na učenje.

 

  1. TI I KNJIGA - Bitno je da kada učite maknete sve ostale stvari koje Vam ometaju koncentraciju. Tako ćete se usredotočiti na problem i bez problema svladati novo gradivo.

 

Možda ti pomogne i ovaj video:

 

Nadam se da će ti ove male tajne dobrog uspjeha u školi pomoći i želim ti sreću u novoj školskoj godini.

Komentari na članak

Vezani članci

Stog knjiga

Ima li toga zaista previše?

Opširnost gradiva nekad i danas

Ovo je moja prva kolumna u kojoj se bavim jednom prilično nepoznatom temom. Tema su kriteriji profesora u ocjenjivanju, ali pritom se uzima u obzir i opširnost gradiva koje se uči u srednjim školama. Osobno idem u opću gimnaziju i znam da je gradivo vrlo opširno, a nerijetko i teško. Malo sam istraživao po internetu i saznao kako se mnogo učenika žali na preveliku količinu gradiva. Je li to predetaljno za srednje škole?

33

Tajna uspjeha

37 navika uspješnih ljudi

Svatko teži uspjehu, ali rijetki ga ostvaruju. Zašto? Potrebna je samokontrola. Ovo su samo neke od navika uspješnih ljudi.

https://www.skolskiportal.hr/clanak/3270-iz-cega-su-to-ucili-moji-tata-i-mama/

Slovo po slovo

Iz čega su učili naši roditelji

Nije nepoznato da su naši roditelji, bake i djedovi, pisali na pločicu kredom, brisali spužvicom.

naslovna

Potreba za naglašenjem važnosti i bogatstva ovog zanemarenog školskog predmeta

Zašto likovna umjetnost nije popularna među mladima?

Likovna umjetnost, uspoređujući s glazbom ili filmom, u društvu mladih danas nema ni upola tako velik značaj kao prije. Prava je rijetkost naići na nekoga tko ju doista cijeni i razumije jer je pojam likovne umjetnosti među mladima uglavnom sveden na umijeće „lijepog crtanja“.

Mobiteli u školi

APLIKACIJE ZA ŠKOLSKI ŽIVOT

Revolucionarna aplikacija koja olakšava disanje

Medicinsko čudo. Liječnici diljem svijeta ga mrze! Klasični clickbait. Sad kad već čitate, vrijeme je da otkrijem pravu temu ovoga članka. Naime, radi se o aplikacijama koje bi, ukoliko odrade ono što obećavaju, trebale barem djelomično olakšati svakodnevni stresni život prosječnog (srednjo)školca. Da, još uvijek ćete morati učiti. Ne, tehnologija nije ovdje da nas pretvori u snobove. Da, iako se zove „smartphone“, ne znači da treba biti pametniji od tebe.