Važno je biti informiran

Ovo moraš znati o kontracepciji

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e5/49/b1/e549b140366ed439c6d0ffff96aa676e--photo-shoot-weheartit.jpg
Pogledaj fotogaleriju
https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiY_8-197bOAhWEA5oKHa3NB9oQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fopusteno.rs%2Fljubav-romantika-f4%2Fprednosti-i-mane-antibebi-pilula-t18557.html&psig=AFQjCNF46JKPrMZoFQCZIhtlbuM30D8Tyg&ust=1470921408383142
https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiMjvCk97bOAhUBWiwKHf4uAQAQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.trudnoca.hr%2Fhocu-bebu%2Fkontracepcija%2Fdijafragma%2F&psig=AFQjCNE8HRmYZZb5rlMGuk6mTcgVkoARmA&ust=1470921373603289
https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjoh8779rbOAhWG_ywKHVCGB8cQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fmetro-portal.rtl.hr%2F10-stvari-koje-niste-znali-o-kondomima%2F47956&psig=AFQjCNEgLJbTKJZcgkGsqCScVa6MPp7UGQ&ust=1470921282359931
https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiQtbeN97bOAhVBWywKHX-8ArcQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwww.krenizdravo.rtl.hr%2Fzdravlje%2Fzensko-zdravlje%2Fintrauterina-kontracepcija-intrauterini-ulozak-spirala%2F2&psig=AFQjCNEL2UM8CQwCfnj88Nfu4QPWFKffwA&ust=1470921307930006

Kontracepcija podrazumijeva metode i sredstva sprječavanja oplodnje i začeća.

Neki se mladi odlučuju na apstinenciju (suzdržavanje od spolnih odnosa) kojom sprječavaju trudnoću i mogućnost zaraze spolno prenosivim bolestima i infekcijama. Ne postoji univerzalni najbolji izbor kontracepcije za sve partnere, ali ovdje ćemo vam navesti vrste kontracepcijskih metoda. Svaki par ili pojedinac, pri odabiru, mora razmotriti više elemenata: potrebe, trajnost, cijenu, prihvatljivost, dostupnost, moguće posljedice za zdravlje i druge.

Kao posljedica nedovoljnog znanja i poznavanja vlastite spolne anatomije i fiziologije, javlja se neplanirana trudnoća. Ona donosi niz osobnih, etičkih, socioloških i medicinskih problema. Mlade se djevojke često odlučuju na nasilni prekid rane trudnoće (pobačaj ili abortus). Premalo je dostupnih informacija o štetnosti i posljedicama odstranjenja začetog života i zdravog potomka. Najteža posljedica pobačaja u ranoj mladosti je neplodnost. Osim toga, kod žena se mogu javiti i: dugotrajna krvarenja, neredovite i prečeste menstruacije, upale rodnice, maternice, jajovoda i jajnika; potištenost, strah i druga opterećenja etičke prirode. Zbog toga je važno poznavati sve biološke i medicinske osnove spolnosti. 

Kontracepcijske metode mogu biti različite:

1. Zaštita bez uporabe nekih sredstava

2. Mehanička zaštita

3. Kemijska zaštita

4. Biološko-hormonska zaštita 

 

Zaštita bez uporabe nekih sredstava

Nekoliko je vrsta sprječavanja trudnoće bez kontracepcijskih sredstava. Najstariji je način prekinuti snošaj - muškarac prekida spolni odnos vađenjem penisa iz rodnice prije ejakulacije. Ovo je jedna od najmanje sigurnih metoda jer se i prije ejakulacije kroz mokraćovod oslobađa dio spermija koji mogu oploditi jajnu stanicu. 

Knaus-Oginova metoda - ustanovljeno je da do ovulacije dolazi u sredini ciklusa. Dakle, 14.dan od početka posljednjeg menstruacijskog krvarenja ako ciklus traje 28 dana. Plodna faza traje oko 4 dana prije i poslije ovulacije, što znači da tada treba izbjegavati spolni odnos. Ova metoda nije potpuno pouzdana, a evo i zašto: dan ovulacije ovisi i o čimbenicima poput stresa,psihičkih stanja, bolesti, povišene temperature. 

Temperaturna metoda - zasniva se na djelovanju različitih spolnih hormona u vrijeme ciklusa na tjelesnu temperaturu. Mjerenjem jutarnje tjelesne temperature u ustima, zapaža se da je temperatura niža ( hipotermna faza) u prvoj polovici ciklusa, a 0,2-0,3 °C viša ( hipertermna faza) u drugoj fazi ciklusa. U vrijeme ovulacije jutarnja tjelesna temperatura prelazi u hipertermnu fazu - nastupila je ovulacija.

Billingsova metoda - analiza boje, viskoznosti i rastezljivosti sluzi koju maternica oslobađa kroz grlić. Za ovu metodu potrebno je veće iskustvo.

 

Mehanička zaštita

Kondom ili prezervativ - muškarac može spriječiti izljev sperme u rodnicu navlačenjem gumene navlake na nabrekli ud.

Dijafragma ili pesar - uvlačenjem gumene kape zatvara se grlić maternice i sprječava prodor spermija. Prije upotrebe važno je posavjetovati se s ginekologom koji će odrediti njenu veličinu.

Spirala ili maternični uložak - ne sprječava prolaz spermija u maternicu, ali ih djelovanjem bioloških i kemijskih promjena u maternici onemogućuje da oplode jajnu stanicu. Spiralu u pravilu u maternicu ulaže ginekolog.

Femidom ili ženski prezervativ - umeće se u rodnicu kao tanka cijev  sa spermicidnom kremom da pokrije grlić maternice i spriječi oplodnju. Nije naišao na široku uporabu zbog kompliciranosti primjene.

 

Kemijska zaštita 

Kemijska zaštita temelji se na štetnom djelovanju kemijskih tvari na spermije. Spermicidne tvari smanjuju pokretljivost spermija, tj. ubijaju ih. One su sastavni dio različitih krema, pjena, kuglica, pjenušavih tableta i aerosola, a unose se u rodnicu prije snošaja. Uporaba tih sredstava jednostavna je, ali treba se pridržavati uputa liječnika i proizvođača, no oni ne garantiraju veliku sigurnost te se preporučuje koristiti ih u kombinaciji s npr.kondomom.

Biološko-hormonska zaštita

Hormonalna kontracepcijska sredstva - antibebi pilule, u ženskom organizmu uzrokuju privremenu i prolaznu sterilnost. Sadrže sintetizirane ženske hormone, slične estrogenu i progesteronu. Oni djeluju na dva načina: u menstruacijskom ciklusu sprječavaju ovulaciju ili zbog njihovog uzimanja raste koncentracija hormona pa se u maternici luči gusti sekret koji izaziva propadanje spermija i jajne stanice.

Najčešće su u obliku tableta koje se progutaju pa se podrazumijeva da su to oralna kontracepcijska sredstva. Najčešće su to 21, tj. 22 tablete koje se uzimaju svakog dana tijekom menstrualnog ciklusa. Izbor kontracepcijske pilule ovisi i o zdravstvenom stanju žene, stoga je važno posavjetovati se s liječnikom.

 

Sve navedene prirodne metode ne daju visok postotak zaštite niti zaštitu od spolnih bolesti. Jedno je od najsigurnijih, najjeftinijih i najdostupnijih sredstava kondom, koji štiti od neželjene trudnoće, ali je i sredstvo koje štiti od spolnih bolesti, što je kod mladih ljudi vrlo bitno.

Komentari na članak

Vezani članci

1

Doista se primjenjuju

Najluđa školska pravila

Svaka država ima propisana pravila ponašanja u školama i uglavnom su ona svagdje ista, ali ima i takvih pravila za koja ne možemo vjerovati da uopće postoje. Ako ste mislili da su pravila ponašanja u vašoj školi prestroga, promijenit ćete mišljenje. Evo nekoliko ludih školskih pravila koja se primjenjuju u svijetu!

http://www.ss-stjepana-sulimanca.skole.hr/

Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače

Može i drukčije!

Školske uniforme, vlastiti plastenik, eko-praktikum, norijada u prirodi - nespojivo sa srednjom školom? Ne i u Pitomači!

usa

Godina dana obrazovanja u SAD-u

Godina dana obrazovanja u SAD-u

Godina dana obrazovanja u SAD-u

http://wannabemagazine.com/pozitivno-privlaci-pozitivno/

Zašto je važno pozitivno razmišljati

Kako te oblikuju vlastite misli

Svi smo se bezbroj puta našli u situaciji kada nam ništa ne ide od ruke,  kada se osjećamo bezvoljno i ne znamo što  bismo sa sobom. Istražili smo kako pronaći izlaz iz takvog stanja i zašto je važno pozitivno razmišljati.

mjesta za ucenje

Da sve pršti od znanja

Najbolja mjesta za učenje

Smeta ti buka, imaš osjećaj da su zidovi kuće tanji od papira, uzalud pokušavaš misliti na gradivo pred sobom, a da bude još gore, susjedov mali nikako da prestane plakati? Imamo nekoliko ideja da ti gradivo uđe u glavu bez problema.