Studentski život u Splitu

Što Split može ponuditi studentima?

split

Zagreb slovi za najbolji studentski grad u Hrvatskoj i o njemu se najviše priča, no dokaz da ostali gradovi ne zaostaju za materopolom jest upravo Split! Što je to što Grad pod Marjanom može ponuditi studentima?

Kad se spomene studentski život, nama mlađima na pamet padaju skripte i ispitni rokovi, no kada tu istu sintagmu spomenemo starijim ljudima, prva misao je ''najljepše razdoblje u životu''. No, da to razdoblje zbilja jest onako ludo i zabavno, slično onom u američkim filmovima, govore u prilog aktivnosti i sadržaji koji se nude studentima. Jedan od sve popularijih studentskih gradova je glavni grad Dalmacije - Split! Teško je obuhvatiti sve aktivnosti koji Grad pod Marjanom nudi, no mi ćemo pokušati izdvojiti najbitnije.

Prema izvješću multinacionalne kompanije "Thomson Reuters" Sveučilište u Splitu je u više kategorija i prema različitim kriterijima analize prvo po kvaliteti u Hrvatskoj među svim sveučilištima i institutima te je jedino iznad svjetskog prosjeka. No, osim vrhunskog obrazovanja, mladima se nudi i rad preko splitskog student servisa preko kojeg, osim što mogu zaraditi džeparac, uče kako biti samostalan i marljiv.

Ako dolazite iz udaljenijih područja, u Splitu postoje 4 doma za studente na ukupno dvije lokacije - dva se nalaze baš u sklopu Kampusa - učenički dom Split  i novi studentski dom ' dr. Franjo Tuđman', a dva su u kvartu koji se naziva Spinut - hostel Spinut i studentski dom 'Bruno Bušić'.

Što se sportskih aktivnosti tiče, Split obiluje sportskim klubovima, od borilačkih vještina preko rukometa i nogometa sve do plesa i aerobika, a za ''klesanje'' linije tu su brojne vrhunske teretane. Također, postoji i sve popularniji parkour team koji svojim radom i ozbiljnim, ali jednostavnim pristupom omogućuje učenje Parkour discipline na području Splita.

Osim prirodnih ljepota i splitske rive koja subotom ujutro obiluje tzv. ''kavašima'' - mladim ljudima koji satima uživaju u suncu i kavi, Split nudi i razne atrakcije za team building kao što su sve popularniji ''RoomEscape'', ''Paintball'' te kuglana ''Octopus''.

Kada se govori o noćnom životu, Split nudi klubove za razne profile ljudi. Jedan od najpopularijih klubova je ''O'hara music club'' na Zenti, najpoznatiji po svojim Monday tresh večerima gdje se pušta domaća glazba iz 70-ih, 80-ih ,90-ih te ranih 2000-ih. Ništa manje popularni klubovi su'' Hemingway'' i ''Vanilla'', a njima uz bok stoje ''Academia getto club'' u staroj jezgri te ''Black&White'', '' Bačvice'' i ''Tropic club'' na popularnoj plaži Bačvice. Od popularnih klubova i kafića tu su još: ''Kocka'', ''Inbox bar'', ''Kameleon klub'', ''Klub Jungla'', ''Next Caffe'', ''Plava Kava'', ''Quasimodo'', ''Mala kavana'', slastičarnica ''Cukarin'', ''Kongo'' te mnogi drugi.

Iako pretežno turistički grad, ovaj tisuću i sedamsto godina star grad sve se više posvećuje  mladima i prilagođava studentskom životu. Upravo zbog kombinacije svoje iznimne ljepote, povijesti, raznovrsnih aktivnosti i odličnih fakulteta u zadnje je vrijeme sve češći odabir studenata.

Komentari na članak

Vezani članci

http://smotra.unizg.hr/program/

Saznaj sve što te zanima o fakultetima

Smotra Sveučilišta 2015.

Pohađate srednju školu? Planirate upisati fakultet ili višu školu, a imate pitanja, nedoumica ili ste samo željni upoznavanja novih ljudi? Vjerujem da je odgovor '' da'' , stoga je ovo odličan događaj za vas. Ovogodišnja Smotra Sveučilišta održava se od 12. do 14. studenoga 2015. u prostoru Studentskog centra, na poznatoj nam adresi – Savska 25.

hrv vojno učilište

Želiš postati vojnik? Posjeti HVU i otkrij sve čari koje skriva!

Dan otvorenih vrata „Dr. Franjo Tuđman“

Posjeti HVU, upoznaj se sa svim objektima vojarne, saznaj informacije iz prve ruke kroz razgovor s kadetima, dođi na Dan otvorenih vrata!

Muzička akademija Zagreb

Iskustva brucoša

Pitamo studente: Kako je na Glazbenoj akademiji?

Matura je sve bliže, a mnogi još uvijek nisu sigurni koje fakultete žele upisati. Donosimo vam odgovore starijih kolega sa Glazbene i Muzičke akademije. Nadamo se da će vam baš ti odgovori pomoći pri odabiru željenih fakulteta. Odgovarali su na pitanja o pripremama, mature, menzama i naravno programu fakulteta! Pročitaj što ti Nikolina i Luka imaju ispričati o svojim fakultetima i studentskim danima. 

FESB logo

Računarstvo

Pitamo studente: Kako je na splitskom FESB-u?

Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima. Danas je na redu splitski FESB. Donosimo vam dojmove jednog studenta druge godine računarstva.

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fmetro-portal.rtl.hr%252Fzasto-nam-glazba-podize-raspolozenje%252F66067%26bvm%3Dbv.128617741%2Cd.bGs%26psig%3DAFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g%26ust%3D1470313130774430&bvm=bv.128617741,d.bGs&psig=AFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g&ust=1470313130774430

Iskustvo brucošice

Kako preživjeti prvi tjedan na faksu

Preseljenje u novi grad, početak studentskog života - prvi je tjedan faksa iza jedne brucošice.