Srednjoškolci odlučili o budućnosti Škotske!

Srednjoškolci odlučili o budućnosti Škotske!

Srednjoškolke (2) razgovaraju

Srednjoškolci odlučili o budućnosti Škotske!

55% Škota glasovalo je protiv odcjepljenja od Ujedinjenog Kraljevstva. Iako je ovo samo po sebi jedan vrlo zanimljiv podatak, nije ni približno najzanimljiviji. Na škotskom referendumu odlučujuću masu nisu stvorili ni lijevi ni desni, već mladi i to srednjoškolci. Njih čak 110 000 ima pravo glasa, ovo je enormna brojka ako znamo da u Škotskim srednjim školama ima 289 164 učenika.

U Hrvatskoj je u dobi između 16 i 18 godina preko 90 000 srednjoškolaca, te oni čine preko polovinu od ukupne mase od 180 000 upisanih srednjoškolaca u ovoj školskoj godini. Činjenica je da ovih 90 000 učenika, u slučaju da svi izađu na izbore mogu utjecati na 5 mandata u Hrvatskom saboru. 5 mandata može mijenjati vlast. Ne smijemo se zavaravati i misliti da mi mladi ne možemo utjecati na donošenje odluka, možemo utjecati, samo se trebamo aktivirati.

 

I više je nego očito da mladi u Škotskoj mogu uvelike utjecati na smjer u kojemu ide njihova zemlja, a mi mladi u Hrvatskoj sada moramo napraviti samo jedno, a to je izboriti se za svoje pravo glasa.

Za kraj želim čestitati svi Škotkinjama i Škotima na besprijekorno odrađenom festivalu demokracije.

 

Pavao Škoko Gavranović,
Upravni odbor USRED-a

Komentari na članak

Vezani članci

USRED logo - bijeli

Rezultati ankete o destinacijama za maturalno putovanje

Rezultati ankete o destinacijama za maturalno putovanje

Rezultati ankete o destinacijama za maturalno putovanje

kkl

SUPROTIVA

Revolucija u Splitu: Mladi se napokon pokrenuli i počeli mijenjati Hrvatsku

Kada god imam priliku sudjelovati na novom projektu, dođem puna optimizma i elana, no u većini slučajeva ostanem razočarana i shvatim da sam uzalud potrošila vrijeme. Tako sam  te subote, 26.8. 2017. došla na Suprotivu  s minimalnim očekivanjima. No, dala sam šansu projektu - i nisam pogriješila.

mjesta za ucenje

Da sve pršti od znanja

Najbolja mjesta za učenje

Smeta ti buka, imaš osjećaj da su zidovi kuće tanji od papira, uzalud pokušavaš misliti na gradivo pred sobom, a da bude još gore, susjedov mali nikako da prestane plakati? Imamo nekoliko ideja da ti gradivo uđe u glavu bez problema.

https://gimnazija-fgalovic.hr/wp-content/uploads/2017/05/18424734_805434312966002_692900274_n.jpg

U kojem stoljeću živimo?

Stereotipi o ljudima sa sela a.k.a. seljacima

Novi tjedan, novi stereotipi. Ovog puta bavimo se ljudima sa sela. Pobijamo aktualne stereotipe i budimo uspavane duše, 21. stoljeće je!

1

Ljubitelji filmova, ovo morate pogledati

[PREPORUKE FILMOVA] Prema istinitom događaju

Sigurno ste se bar jednom poslije gledanja filma zapitali tko je osmislio tako dobar scenarij. Za neke filmove oni nam ne trebaju, scenarij nije izmišljen, već se ta priča doista odvijala u stvarnom životu! Izdvajamo neke preporuke filmova prema istinitom događaju samo za vas.