Razmjene učenika koje bivaju sve popularnije, samim time i pristupačnije, nude ti priliku života.

Putuj i uči: sve o razmjenama učenika

Putovanja

Sa sigurnošću već možemo reći kako je doba u kojem živimo potpuni prikaz društvene globalizacije. Povezanost ekonomije, gospodarstva, politike te obrazovanja nadaleko podupire korištenje Internet mreže, raznih aplikacija, kao i svi digitalni sadržaji koji nam omogućuju uvid u gotovo svaki segment modernog društva. Kako ne bi samo ostali informirani, mnogi su se odlučili napraviti korak dalje i zaviriti u svijet ostalih zemalja. Upravo im njihovo životno istraživanje nude razmjene učenika koje bivaju sve popularnije, samim time i pristupačnije.

Naime, ukoliko volite putovati, želite upoznati drugi i drugačiji način života, lako se prilagođavate okolini i spremni  ste prihvatiti te pohađati novi način obrazovanja izvan granica svoje zemlje, pravo je vrijeme da se odlučite ili u najmanju ruku raspitate o razmjenama učenika.

Kako se prijaviti?

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju učenicima su razmjene sve češće ponuđene, s ciljem educiranja i stručnog usavršavanja mladih. Razmjene učenika funkcioniraju ovisno o zahtjevima koje izdaje institut preko kojeg osoba odlazi u razmjenu, ali u većini slučajeva proces prijave je sljedeći: učenik se prijavljuje do određenog roka koji nalaže institut, popunjava prijavnicu vlastitim podatcima, među kojima je važno naglasiti kvalitete vezane uz prijašnje obrazovanje i razinu stranog jezika koju je spreman položiti u zemlji  koju namjerava odabrati i pristati na uvjete instituta (najčešće se to uvjeti troškova koje u potpunosti ili djelomično pokriva institut). Trajanje je razmjene učenika relativno, jer ono ovisi o samom programu projekta, no najčešće birane su one razmjene u trajanju od tri ili šest mjeseci.

Selekcije kandidata  postoje i bazirane su na upoznavanju obitelji domaćina, ali ponajprije na kvalitetama vezane uz dotadašnje školovanje.  Nakon selekcije, učenik biva usmjeren mjestu domaćina, dobiva udžbenike i školski pribor, a za njegove se ostale potrebe od tada brinu domaćini obitelji u koju je učenik smješten. Gradivo koje učenik ondje prati često je nepovezano, ili djelomično nepovezano sa gradivom koje bi učenik pohađao u školi svoje zemlje, stoga su nerijetko  učenici upućeni na polaganje dijela gradiva koje su propustili.  Višemjesečne razmjene, koje ne uključuju razdoblje čitave godine, učenicima obično ne pružaju svjedodžbu koja se nostrificira u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. 

Neki od instituta koji su i ove godine raspisali natječaj za razmjenu učenika Republike Hrvatske jesu :     

  • Rotary International
  • American Field Service
  • Croatian- American Society
  • BHV Education
  • Forum za slobodu odgoja

Više informacija na  Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola.

Ono što je zasigurno zagarantirano je nezaboravno iskustvo, upoznavanje novih ljudi, stjecanje novih iskustava. Za većinu od njih sudionici razmjene učenika tvrde kako su upravo ta iskustva ona koja su im obilježila srednjoškolske dane, upotpunila foto albume, ispunila srca i utažila želju za doživjeti nešto potpuno novo. Ako si i ti jedan od onih koji to planiraju učiniti, ne sumnjamo da će te dobra zabava zaobići! 

Komentari na članak

Vezani članci

http://www.icv.hr/2015/09/orahovacki-pustolov-damir-najmenik-na-novom-putovanju-u-juznu-aziju/

Tako je lako putovati!

[INTERVJU] Damir Najmenik - Snimam, skitam, degustiram

Mnogi su zaljubljenici u putovanja. Razgovarali smo s profesorom hrvatskog jezika, Damirom Najmenikom i otkrio nam je kako lako putovati, što ga inspirira na putovanjima, kako su izgledali njegovi srednjoškolski dani i još mnogo toga.

Put u Bruxelles

USRED-ov natječaj

Intervju s pobjednicima natječaja "Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju" : "Definitivno jedno novo i prekrasno iskustvo"

Nakon trijumfalne pobjede Andreje Krizmanić i Edija Rogine na natječaju „Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju“ u organizaciji Udruge srednjoškolaca Hrvatske i europarlamentarca Davora Ive Stiera, pobjednici su otputovali u Bruxelles te su s nama podijelili dojmovee sa samog natječaja i putovanja. Postoji li bolja pozivnica za prijavu na sljedeći USRED-ov natječaj?

https://www.facebook.com/tomislav.perko/?fref=ts

Tomislav Perko i životna avantura

[INTERVJU] Put oko svijeta

Tridesetogodišnji Tomislav Perko objasnio nam je kako je poslovno odijelo zamijenio udobnom odjećom u kojoj putuje. Prije nekoliko godina odvažio se na put oko svijeta, a na Novom Zelandu odlučio se skrasiti 7 mjeseci.

1

Ljubimci poznatih

Jesu li ove životinje možda vaši budući kućni ljubimci?

Mnoge slavne osobe vole se nadmetati tko će voziti skuplji auto, imati bolju odjeću ili pak bolji bazen ispred svoje skupocjene kuće. Budući da kod njih sve uvijek mora biti na nivou, pa čak i njihovi kućni ljubimci, možemo vidjeti iz idućih primjera.

predavač

Intervju s mladom profesoricom: Kako je stati s druge strane katedre?

"Učenicima je teško pojmiti da sam ja sve to radila do prije godinu dana"

Donosimo intervju s mladom profesoricom koja je nedavno bila u našoj koži. Maja Mihalić, trenutna zamjena za profesoricu matematike i informatike u XV. Gimnaziji u Zagrebu, poznatijoj kao MIOC, približava nas nedostižnom svijetu u svojoj drugog godini rada