Svima omiljena brojka 18

Punoljetnost - zabava ili obveza?

punoljetnost

Kada govorimo o punoljetnosti, često mislimo samo na broj godina koji označuje prelazak u svijet odraslih. Donosi li punoljetnost samo lude izlaske i dozvole ili i mnoge odgovornosti i pravila?

Da imam 18 mogao/la bih...

Često sami sebe uhvatimo u maštanju što bismo sve radili da smo punoljetni...najčešće mislimo da punoljetnost uključuje lude izlaske, život bez obveza, prve ljubavi itd., ali punoljetnost je zapravo mnogo više od toga. 

Tko je zapravo punoljetna osoba i što ona može raditi?

Cijeli život slušamo o odgovornosti, u školi, kod kuće, vani, što nas zapravo uputi na pitanje - kada stvarno postajemo odgovorni? Punoljetna osoba je ona koja je odgovorna za svoje postupke te za njihove posljedice. Ulazak u punoljetnost donosi sa sobom razne obaveze pri čemu se stječe poslovna sposobnost, biračko pravo, pravo na vjenčanje, slobodu konzumiranja  alkohola, pušenja, gledanja raznih televizijskih programa, kockanja i  stupanja u spolne  odnose.

Slikovni rezultat za party

Što poslije punoljetnosti?

Prelazak u svijet odraslih nije mala stvar, ona se odvija postupno prirodnim procesima. Osvještavamo se o svijetu oko nas već u dobri prelaska u pubertet kada sazrijevamo psihički, fizički i spolno. Najveću preokretnicu u našem životu čini upravo taj „veliki“ 18. rođendan. Nakon napunjenih 18 godina možeš prestati brinuti oko rečenice „Pokaži mi osobnu“, sada ju napokon s ponosom možeš izvaditi. Uz legalno kupovanje alkohola i cigareta, dolazi i obveza glasanja. Svi smo uzbuđeni kad je u pitanju vozački ispit ,napokon ne moraš brinuti hoće li te starci moći odbaciti negdje. Kako se ne bi samo vozikala, imaj na umu da te jednog dana čeka i ženidba, na koju također pravo dobivaš s navršenih 18 godina.

Povezana slika

Dob punoljetnosti u raznim državama svijeta

Dob punoljetnosti varira od države do države. Nikome ne bi loše sjela punoljetnost sa 16 godina kao što je npr. u  Kirgistanu i Turkmenistanu. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Švicarska (16 u slučaju vjenčanja) imaju dob punoljetnosti 18 godina. Nešto manji broj država imaj dob punoljetnosti 20 godina, to su: Japan, Novi Zeland, Tajland (prijevremena u slučaju vjenčanja), Tajvan, Tunis. Velik broj država kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Azerbajdžan, Mississippi (SAD), Monako, Egipat i  Filipini imaju dob punoljetnosti 21 godinu.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.skolskiportal.hr/clanak/3270-iz-cega-su-to-ucili-moji-tata-i-mama/

Slovo po slovo

Iz čega su učili naši roditelji

Nije nepoznato da su naši roditelji, bake i djedovi, pisali na pločicu kredom, brisali spužvicom.

j

Ljeto ne voli tešku šminku

Što koristiti ljeti? - 5 proizvoda za idealnu šminku

Visoke temperature ljeti nikako ne podnose teški make up pa se u ljetnim mjesecima najbolje držati savjeta postizanja prirodnog izgleda uz minimalnu količinu šminke. Teške pudere, olovke za oči i jarke boje na usnama ostavljamo po strani za neka hladnija razdoblja, a koje smo proizvode ostavili za ljetne izlaske i nezaboravne provode garantirajući vam da će jednako prekriti mane i istaknuti prednosti, donosimo vam u nastavku.

McDonalds, Wikipedia, Free use

Srednjoškolske domišljatosti

Kako proći skroz jeftino u McDonaldsu? Jedan srednjoškolac nam je objasnio i stvarno je genijalno!

On je učenik jedne strukovne škole, a programiranje i pronalaženje "bugova" u aplikacijama mu je glavna zanimacija. Otkrio je već desetke pogrešaka i načina kako zaobići popularne aplikacije, a zadnji "pronalazak" u nizu bit će od pomoći svim srednjoškolcima. Ukratko - uštedjet ćete jako puno novaca kada sljedeći put odete u McDonalds.

dada

Čakovečki srednjoškolci marljivim radom došli do izvrsnih rezultata

Predstava ZOO! Dramskog studija Dada najbolja je u Hrvatskoj

Privlačnom, zanimljivom i aktualnom predstavom za mlade Dramski studio Dada iz Čakovca osvojio je publiku i kritičare ne samo u svom gradu, nego i u cijeloj Hrvatskoj, a i u susjednim zemljama. Rezultati rada članova dramske skupine ujedno su i dokaz koliko se djelovanje u kazališnim vodama isplati i pozitivno utječe na mlade i njihove interese.

.

ATEIZAM ILI RELIGIJA?

Religija među srednjoškolcima

Religija postoji otkad je čovjeka. Za većinu osoba religija je organizirani sustav vjerovanja i bogoslužja koje stavljaju Boga u središte. Za druge, religija označava vjerovanje u veći broj bogova, a postoje i osobe koje ne posjeduju neku tradicionalnu vjeru ili religiju, već prakticiraju neku vrstu vjerovanja na svoj osobni način, nevezano uz organizirane religije. Ipak, većina stanovništva vjeruje da je nekakva vrhunaravna sila utjecala na stvaranje svijeta i da ima bar donekle utjecaj i na život pojedinaca.