Svima omiljena brojka 18

Punoljetnost - zabava ili obveza?

punoljetnost

Kada govorimo o punoljetnosti, često mislimo samo na broj godina koji označuje prelazak u svijet odraslih. Donosi li punoljetnost samo lude izlaske i dozvole ili i mnoge odgovornosti i pravila?

Da imam 18 mogao/la bih...

Često sami sebe uhvatimo u maštanju što bismo sve radili da smo punoljetni...najčešće mislimo da punoljetnost uključuje lude izlaske, život bez obveza, prve ljubavi itd., ali punoljetnost je zapravo mnogo više od toga. 

Tko je zapravo punoljetna osoba i što ona može raditi?

Cijeli život slušamo o odgovornosti, u školi, kod kuće, vani, što nas zapravo uputi na pitanje - kada stvarno postajemo odgovorni? Punoljetna osoba je ona koja je odgovorna za svoje postupke te za njihove posljedice. Ulazak u punoljetnost donosi sa sobom razne obaveze pri čemu se stječe poslovna sposobnost, biračko pravo, pravo na vjenčanje, slobodu konzumiranja  alkohola, pušenja, gledanja raznih televizijskih programa, kockanja i  stupanja u spolne  odnose.

Slikovni rezultat za party

Što poslije punoljetnosti?

Prelazak u svijet odraslih nije mala stvar, ona se odvija postupno prirodnim procesima. Osvještavamo se o svijetu oko nas već u dobri prelaska u pubertet kada sazrijevamo psihički, fizički i spolno. Najveću preokretnicu u našem životu čini upravo taj „veliki“ 18. rođendan. Nakon napunjenih 18 godina možeš prestati brinuti oko rečenice „Pokaži mi osobnu“, sada ju napokon s ponosom možeš izvaditi. Uz legalno kupovanje alkohola i cigareta, dolazi i obveza glasanja. Svi smo uzbuđeni kad je u pitanju vozački ispit ,napokon ne moraš brinuti hoće li te starci moći odbaciti negdje. Kako se ne bi samo vozikala, imaj na umu da te jednog dana čeka i ženidba, na koju također pravo dobivaš s navršenih 18 godina.

Povezana slika

Dob punoljetnosti u raznim državama svijeta

Dob punoljetnosti varira od države do države. Nikome ne bi loše sjela punoljetnost sa 16 godina kao što je npr. u  Kirgistanu i Turkmenistanu. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Švicarska (16 u slučaju vjenčanja) imaju dob punoljetnosti 18 godina. Nešto manji broj država imaj dob punoljetnosti 20 godina, to su: Japan, Novi Zeland, Tajland (prijevremena u slučaju vjenčanja), Tajvan, Tunis. Velik broj država kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati, Azerbajdžan, Mississippi (SAD), Monako, Egipat i  Filipini imaju dob punoljetnosti 21 godinu.

Komentari na članak

Vezani članci

c

Rana povijest kinematografije: era nijemog filma

Početci filma - stari klasici devete umjetnosti

Kada govorimo o starim zlatnim vremenima Hollywooda i filmske povijesti općenito te kultnim filmovima iz tog doba, najčešće mislimo na pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća kada je filmska industrija dosegla vrhunac svoje popularnosti i postala glavni oblik zabave za široke mase. S druge strane, sve se manje govori o razdoblju koje je tome prethodilo – samom početku filmske industrije i eri nijemog i crno-bijelog filma. Riječ je o itekako osebujnom i jedinstvenom vremenu u kojem su nastala neka od najzanimljivijih i umjetnički najvrjednijih djela u povijesti kinematografije.

h

Ako ti je film draži od knjige

Znamo da ti se ponekad ne čitaju: ekranizirane lektire

Ako ste od onih koji radije gledaju filmove nego čitaju lektire, donosimo vam popis djela koja su doživjela svoju filmsku adaptaciju pa se tako slobodno možete zavaliti pred ekran i spojiti ugodno s korisnim.

oscari

Tko je ove godine odveo najviše zlatnih čovječuljaka, a tko drži rekord u tome?

Prestižna nagrada Oscar: aktualnosti, rekordi, zanimljivosti...

Tko drži rekorde još od početka dodjele koja je prvi puta održana 1929. godine i koje sve zanimljivosti se vežu uz Oskare, pročitajte u sljedećem članku!

argtfa

Profesor budućnosti

Profesor povijesti čiji se učenici ne pitaju: ''Što će mi to u životu?''

Koliko ste se puta, tijekom svog obrazovanja upitali: '' Što će mi ovo u životu?'' Odgovor na to pitanje nudi vam dr. Tihomir Rajčić, povjesničar i kolumnist Slobodne Dalmacije, čiji učenici s radošću čekaju njegove satove povijesti.

Vinkovačke jeseni

DOGAĐAJI U VINKOVCIMA KOJE MORAŠ POSJETITI

Evo što sve možeš vidjeti i doživjeti u Vinkovcima

Ako ikada dođeš u Vinkovce, ove događaje nikako ne smiješ propustiti.