Muke po školi vol.1.

PRVI DAN SREDNJE

s

Srednja škola najbolje je razdoblje u životu. I zbog toga ju treba iskoristiti na najbolji mogući način!

Rujan. Mjesec u kojem većina trgovina ima ogromna sniženja odjeće, a svaka dobra knjižara  opermila se za sljedeći veliki događaj; početak nove školske godine. Učenici srednjih škola već pričaju o novim prvašićima koji su im na meti ove godine, a stari su prvašići samo sretni što više neće biti najmlađi na hodnicima. Stoga za sve nove srednjoškolce prvi dan škole može biti poprilično stresan i zastrašujuć. Pogotovo za učenike koje svoje školovanje nastavljaju u većem gradu ,a dolaze iz manjeg. Sjećam se svog prvog dana škole i tremu koju sam osjećala koračajući prema toj ogromnoj zgradi. Noge su mi se odsjekle. Međutim, ubrzo upoznavši sva ta nova lica , trema se povukla jer najvažnije od svega bila je otvorenost .

 Ovaj članak  posvećen je upravo tome. Kako se brzo i jednostavno sprijateljiti te postati otvorena i komunikativna osoba (ako to već niste!), jer prvi razred srednje škole najbolje je vrijeme da se riješite svojih strahova i izgradite samopouzdanje.
1.  Sprijatelji se sa starijim učenikom
Većina učenika dobije na dan otvorenih vrata škole svog vodiča, osobu iz viših razreda koja je dobro upoznata sa školom i svim njenim pogodnostima (i neugodnostima). Veliki je plus ostati u kontaktu s tom osobom jer na početku školske godine upravo ona može biti ključ za ulazak u dobro društvo. A i  pomaže tomu da ne stojite sami pred vratima škole i zujite okolo pogledom .
 

 

2. Upoznaj se s dress codom škole
Moj je savjet  da osoba uvijek bude svoja jer nikako neće moći izdržati cijelo školovanje glumatajući da je nešto što nije. Međutim, dobro je poznavati što zaista smijete obući,a što ne. Nikako ne želite da dođete u školu u kojoj učenice hodaju u minicama i kropićima ,a vi se pojavite prvog dana u vojničkim hlačama , martama do koljena i motorističkom jaknom . Vrlo vjerojatno imat ćete osjećaj neuklapanja i nelagode, a to bi vas moglo sputavati u stvaranju novih poveznica.

 

3. Nemoj se sramiti prići nekome
Nemaš učenika pod brojem jedan koji bi ti olakšao prve neugodnosti, bez brige. Nisi jedina takva osoba. Pokraj tebe je još puno učenika koji izgubljeno i pokislo stoji pred školom i pokušava naći nekoga s kim bi mogao razgovarati i podijeliti muku. Zato se riješi straha i budi upravo ti osoba koja će prva pristupiti nekome i pružiti ruku. Ne bi bilo niti loše da nabacite komentar u smislu da je i vas pomalo trta. Osoba pokraj će  osjećati olakšanje kad dozna da nije jedina koja strepi.

 

4. Opusti se
Prvi dan škole zapravo može biti poprilično zabavan ako želiš da to bude. Pokušaj nasmijati ljude oko sebe, čak i ako nisi osoba od komedije, izmamit ćeš im osmijeh na lica jer su gotovo svi nervozni koliko i ti. I na kraju znaj da kako god da prođe taj prvi dan , zauvijek će ti ostati u sjećanju- pa makar se i skroz izblamirao, jednom ćeš se smijati tomu.

 

 

 
 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Cure čitaju

Ljeto nam se vratilo u grad

Kako iskoristiti višak slobodnog vremena?

Definicija slobodnog vremena je ta da pojedinac iskorištava vrijeme koje ima izvan posla za aktivnosti koje ga ispunjavaju ili zadovoljavaju. Slobodno vrijeme zapravo služi u razvijanju ličnosti i osobnosti i pridonosi društvu ako se pravilno iskoristi. Iako učenici imaju sve manje slobodnog vremena jer se od njih očekuje zadovoljavanje užasno visokih kriterija koje je postavio obrazovni sustav i to malo vremena se može kvalitetno iskoristiti.

predavač

Intervju s mladom profesoricom: Kako je stati s druge strane katedre?

"Učenicima je teško pojmiti da sam ja sve to radila do prije godinu dana"

Donosimo intervju s mladom profesoricom koja je nedavno bila u našoj koži. Maja Mihalić, trenutna zamjena za profesoricu matematike i informatike u XV. Gimnaziji u Zagrebu, poznatijoj kao MIOC, približava nas nedostižnom svijetu u svojoj drugog godini rada

h

Ako ti je film draži od knjige

Znamo da ti se ponekad ne čitaju: ekranizirane lektire

Ako ste od onih koji radije gledaju filmove nego čitaju lektire, donosimo vam popis djela koja su doživjela svoju filmsku adaptaciju pa se tako slobodno možete zavaliti pred ekran i spojiti ugodno s korisnim.

FESB logo

Računarstvo

Pitamo studente: Kako je na splitskom FESB-u?

Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima. Danas je na redu splitski FESB. Donosimo vam dojmove jednog studenta druge godine računarstva.

http://www.womeninadria.com/wp-content/uploads/2015/04/Citaj_knjigu_Alis_Maric.jpg

Čitaj knjigu

[INTERVJU] Alis Marić - Kada uronim u knjigu – uranjam u jedan drugi svijet

Za mene knjige znače „svojevrsno“ buđenje, ali i putovanje. Inače volim putovati, pakirati kofere, voziti se avionom, vlakom ili autom. Kod knjiga ne morate sve to. Samo otputujete.