Strano ili domaće? Istiniti događaji ili fanfiction?

Preporuke: 3 knjige koje se isplati pročitati

d

Strana i domaća literatura prepuna korisnih informacija, ali i razonode koju čitatelji mogu otkriti odluče li se uzeti u ruke koju od ovih knjiga.

Mnogi se kriteriji redaju u čitateljskim glavama kada biraju dobru knjigu. Strano, domaće, dugo, kratko, sa sretnim završetkom ili pak tugaljivim uzdasima... Koje su uostalom odlike koje neku knjigu čine dobrom?

Nerazvikana, a zaista fenomenalna i, između ostalog, poučna autobiografija Polupani lončići hrvatske autorice Jasne Šurine svjetlo dana ugledala je još davne 2003. godine. Interpretira i vodi nas kroz mučnu ispovijest kroz koju je Šurina godinama prolazila. Borbu s bulimijom najviše je vodila u svojoj glavi zaokupljena crnim mislima i utapanjem problema u alkoholu te prejedanjem ili gladovanjem i naposljetku, povraćanjem. Knjiga je potkrepljena zapisima iz autoričinih dnevnika koje je vodila u tom razdoblju, a kasnije i elektroničkim pismima upućenima Libelli, udruzi za pomoć oboljelima od anoreksije i bulimije nervoze iz Rijeke. Autorica se čitateljima obraća vrlo ciničnim pristupom kroz svoje monologe u obliku dnevničkih zapisa koji su prepuni ironije i neprihvaćanja sebe. Duboko je nesretna i zbog svojih propalih ljubavnih veza za koje je djelomično kriva i njena bolest. Bulimija ju je sprečavala da živi punim plućima i vezala ju u svakodnevne okove i neshvatljivu potrebu da se kažnjava i čini stvari štetne svom zdravlju. Vlastito unutarnje proživljavanje paklene bulimije prenijela je zaista surovo i realno. Učinila je dobar potez pišući knjigu o ovom užasnom iskustvu jer upravo ova literatura može poslužiti kao pomoć oboljelima i njihovim obiteljima da lakše shvate što je zapravo bulimija i kako se nositi s njome. 

naslovnica knjige Polupani lončići autorice Jasne Šurine

Sljedeća knjiga, također mlade hrvatske spisateljice u usponu, Željke Horvat Čeč, objavljena je 2016. godine, a nosi naslov 4 brave. Pisana je u kratkim crticama koje govore o autoričinom djetinjstvu u razdoblju od 1. do 6. razreda osnovne škole što datira od 1991. do 1996. godine. Radnja se odvija u Međimurju, u Belici gdje je sama autorica rođena i odrastala. Posebnost ove knjige jest infantilan način pripovijedanja, tj. gledanje na svijet kroz nevinu dječju perspektivu i postupno oblikovanje karaktera utjecajem okoline. Budući da Horvat Čeč opisuje kritično razdoblje ratnih zbivanja i ljudske netrpeljivosti, dotiče se tema kao što su zamršeni odnosi između Srba i Hrvata, tračevi u selu, neprihvaćanje  pojava tipa homoseksualnost, zatim konzervativnost, patrijarhalnost, odbacivanje Roma, a nerijetko se spominje i vjerska netolerancija. Spisateljičin najveći "grijeh" bio je taj da nije bila krštena pa često kroz knjigu opisuje bezobrazno ponašanje i izrugivanje druge djece, ali i svećenika prema njoj. Primjer tome je uvredljiv nadimak koji su joj nadjenuli, komunjara. Intrigantan i nejasan dio u cijeloj priči bila je bolest zbog koje je autorica često išla u bolnicu, ali se ni u jednom dijelu knjige ne otkriva od čega boluje. Knjizi dodatnu zanimljivost pridodaju priloženi dokumentarni materijali (izresci iz novina, školski sastavci, prijeteća pisma...).

 

Naslovnica knjige 4 brave autorice Željke Horvat Čeč

 

I za kraj, lako čitljiv, razigran, fiktivni roman Poslije svega strane književnice Anne Todd, dramatično je djelo koje bih preporučila svakoj romantičnoj duši. Serijal se sastoji od šest knjiga redom: Poslije svega, Poslije svega: Sudar, Poslije svega: Pad, 1. dio, Poslije svega: Pad, 2. dio, Poslije svega: Zauvijek sretni, 1. dioPoslije svega: Zauvijek sretni, 2.dio. S engleskog na hrvatski jezik čitav serijal prevela je Andrea Marić. Roman prati intezivnu, turbulentnu ljubavnu priču dviju mladih duša, Tesse i Hardina, koji su na prvi pogled krajnja suprotnost jedno drugome. Njihovi usponi i padovi čitaju se u dahu. Autorica je u intervjuu potvrdila da je lik Hardina pisan po uzoru na mladog britanskog pjevača Harryja Stylesa. Za  ljubitelje fiktivnih romana serijal Poslije svega bit će nevjerojatno uzbudljiv čitateljski poduhvat, prepun, između ostalog, i erotike.  ;) 

naslovnica romana Poslije svega spisateljice Anne Todd

Komentari na članak

Vezani članci

jednakost i tolerancija protiv nasilja

16. STUDENOGA - MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Mladi Lošinjani sudjeluju u kreiranju boljeg svijeta

Svjetski dan tolerancije obilježava se 16.listopada svake godine. Time se želi podsjetiti na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Obilježava se od 1996. kada su članice UN-a ustanovile Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o princima tolerancije. Učenici lošinjske srednje škole ove su ga godine odlučili obilježiti prigodnim videom.

Djevojka u vlaku

‘Gospodine Plenkoviću, nek’ Vam je sa srećom voditi državu bez ljudi’

Dirljivo oproštajno pismo studentice koja napušta Hrvatsku

Prenosimo oproštajno pismo studentice Tamare Kralj objavljeno na Facebook stranici Grad Osijek, a koje je uputila premijeru Andreju Plenkoviću.

-

Savjeti za buduće prvašiće

Kako se uklopiti u srednju školu

5. rujna ove godine ponovno uzimamo školske udžbenike u ruke krećući ususret novoj školskoj godini i njenim izazovima. Mnogi budući prvaši koji će tog datuma prvi put sjesti u srednjoškolske klupe silno su uplašeni, uzbuđeni i/ili nervozni zbog velike promjene okoline s kojom se suočavaju.  Evo nekoliko savjeta kako se priviknuti na srednju školu i teže obveze te uklopiti u novo društvo.

https://www.skolskiportal.hr/clanak/3270-iz-cega-su-to-ucili-moji-tata-i-mama/

Slovo po slovo

Iz čega su učili naši roditelji

Nije nepoznato da su naši roditelji, bake i djedovi, pisali na pločicu kredom, brisali spužvicom.

http://www.skole.hr/upload/portalzaskole/images/newsimg/13529/shutterstock_159833045_portal.jpg

Prilika koju ne smiješ propustiti

Besplatne One Take Film Festival radionice

Već niz godina u suradnji s Kinoklubom Zagreb, One Take Film Festival organizira filmske radionice posvećene jednom kadru. U sklopu projekta One Take Film Factory ove godine će se održati dvije radionice, scenaristička i radionica snimanja filmova u jednom kadru. Radionice su besplatne, a broj polaznika ograničen!