Iskustva brucoša

Pitamo studente: Kako je na Glazbenoj akademiji?

Muzička akademija Zagreb

Matura je sve bliže, a mnogi još uvijek nisu sigurni koje fakultete žele upisati. Donosimo vam odgovore starijih kolega sa Glazbene i Muzičke akademije. Nadamo se da će vam baš ti odgovori pomoći pri odabiru željenih fakulteta. Odgovarali su na pitanja o pripremama, mature, menzama i naravno programu fakulteta! Pročitaj što ti Nikolina i Luka imaju ispričati o svojim fakultetima i studentskim danima. 

Muzička akademija Sveučilišta u Zagrebu najveća je i najstarija visokoškolska glazbena ustanova u Republici Hrvatskoj.

Muzičku akademiju danas sačinjava osam odsjeka u Zagrebu i područni odsjek u Rijeci:

  • Odsjek za kompoziciju i teoriju glazbe,
  • Odsjek za muzikologiju,
  • Odsjek za dirigiranje, udaraljke i harfu,
  • Odsjek za pjevanje,
  • Odsjek za klavir, čembalo i orgulje,
  • Odsjek za gudačke instrumente i gitaru,
  • Odsjek za duhačke instrumente,
  • Odsjek za glazbenu pedagogiju.

Glazbeni odjel Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu osnovan je 1997. i obuhvaća 11 studija: kompozicijuglazbenu teorijuglazbenu pedagogijuklavirpjevanjeviolinuvioluviolončelogitaru,klarinet i flautu .

Kako je organizirana nastava? 

Nikolina (Glazbena akademija u Splitu, flauta): Imaš predavanja kad ti ih već stave, slušaš s drugima, glavni predmet imam individualno. 

Luka Polunić (Muzička akademija u Zagrebu, klavir): Nastava je organizirana po principu bologne. 

Koliko predmeta imate? 

N: Desetak. 

L: Na prvoj godini imam 8 predmeta. 

Je li fax ispunio tvoja očekivanja? 

N: Jest. 

L: Fax je svakako ispunio moja očekivanja, samim time što se bavim onim što volim. 

Je li lakše od srednje škole, kao što neki kažu? Oduzima li previše vremena? Imate li vremena za svoje hobije? 

N: U smislu učenja nije lakše, ali ako si na fakultetu koji želiš, učenje je uživanje. Nemam previše slobodnog vremena, ali imam dovoljno. Glazba jest moj hobi pa mi je tu olakšano. 

L: Mislim da se izraz "lakše" ne može upotrijebiti u ovom kontekstu jer je uvijek u svemu potreban rad, ali svakako, nastava i program su organizirani na taj način da instrumentalisti/svirači imaju "manje" obveza u teorijskim predmetima kako bi se mogli maksimalno posvetiti vježbanju svog instrumenta. To je fakultet kao i svaki drugi, pa samim time oduzima vrijeme kao i svaki drugi fakultet. Ja sam izabrao ono što volim pa mi je (iako postoje neke "zeznute" stvari) automatski lakše. 

Ali teško mi je, u drugu ruku, što studiram u Zagrebu, a praktički ni gimnaziju još nisam završio. Akademija je jedan od fakulteta, rijetkih zapravo, na kojem možeš postati student bez nužno završene mature, iako ju trebaš položiti do 3. g., mislim, kako bi mogao diplomirati - rekao je Luka. 

Iz tog razloga moram paralelno s akademskim obvezama učiti i za školu kako bih maturirao pa svakih 2-3 tjedna dolaziti u Split na testove. Ali, ne smeta mi to. Raduje me doći u svoj rodni grad jer uklopim rad s užitkom i opuštanjem preko vikenda. Glazba mi je i posao, ali i hobi, tako da se u slobodno vrijeme bavim "praćenjem drugih žanrova", ne samo klasike na kojoj se mi učimo na akademiji. Tako da ne volim predrasude koje mnogi imaju, poput: klasika je iznad svega. Nije istina. Svaki bi glazbenik, prema mojemu mišljenju, trebao biti informiran, ako ništa drugo, o drugim vrstama glazbe. 

Je li ekipa dobra? 

N: Odlična, u početku je malo teško dok ne dođeš do onih s kojima se razumiješ i privikneš se na okolinu, kasnije uživaš jer si okružen s puno istomišljenika. 

L: Tu u Splitu mi je rodbina, dragi ljudi, obitelj i prijatelji koje uvijek nanovo poželim vidjeti. Ali organiziram se nekako, pa sa zagrebačkom ekipom i prijateljima provodim dosta vremena. Odemo kod nekoga u stan, zezamo se, pijemo kavu, pričamo... vani volim izaći, svakako, ali to iziskuje nespavanje pa ti onda treba dva dana da se oporaviš od "šokova"... tako da, trudim se što manje, haha. Kad kažem "zagrebačkom ekipom", ne mislim na Zagrepčane jer su oni mahom organizirani i zaposleni ljudi, ne gube puno vremena. Srećom, imam Slavonaca prijatelja, a oni su po mentalitetu, što se tiče zabave, nešto sličniji nama Dalmatincima. 

Imate li kakve pogodnosti od kada ste studenti? 

N: Menze i jeftinije ulaznice. 

L: Iskreno, ne mogu se pohvaliti nikakvim pogodnostima, osim da kada dođem u menzu, ne ostane ničeg ni za koga, haha. 

Kakve su menze? 

N: U redu su. 

L: Menze su odlične, barem meni, jer nisam puno izbirljiv, što smatram vrlinom. Imaš dovoljno svega za sve. 

Navedite neke negativne strane faxa. 

N: Nema ih, osim stresa za vrijeme ispita. Nemaš vremena ni za što drugo osim faksa. 

L: Mislim da se na faxu negativne strane ne mogu naći, osim da ima lošeg društva, ali gdje nema? Mi sami sebi biramo društvo. Ja, srećom, s lošima nemam posla. Vrlo je važan karakter i stav, kao i u svemu. 

A pozitivne? 

N: Ako si na onom što voliš, sve je pozitivno. 

L: Pozitivne su stvari to da glazba sama po sebi spaja ljude pa možeš upoznati mnogo ljudi, družiti se, ali isto tako mnogo i naučiti, tako da je akademija spoj ugodnog s korisnim. 

Gdje studenti izlaze? 

N: U obližnje kafiće. 

L: Gdje studenti izlaze...hm....a gdje ne izlaze? 

Je li upis bio težak? 

N: Da! 

L: Ja sam se osobno puno spremao za upis pa mi i nije bio toliko težak. Ali ima tu nekih caka koje te mogu sputavati ako ih ne shvatiš. 

Kada ste se počeli spremati za maturu? 

N: Pred kraj prvog polugodista 4.srednje. 

L: Još uvijek se ne spremam za maturu. 

Koji su predmeti bili potrebni? 

N: Za akademiju se računa samo prijemni - solfeggio i instrument. 

L: Polažem osnovne predmete nižu razinu tako da se neću ni trebati puno pripremati kao moji vršnjaci, ali nikad se ne zna. Možda nekad odlučim upisati jos jedan fax i onda ću svakako morati učiti. 

Imate li kakvu poruku za buduće kolege? 

Nikolina: Samo hrabro! 

Luka: Moja poruka za buduće kolege je da rade i vježbaju mnogo, u bilo kojem području da jesu, talent i pamet nisu dovoljni. Samo rad prolazi. I zato, zagrijte stolicu jer bez toga nema ništa. 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Naslovna

Prijedlozi za preživljavanje vrućine i kolotečine

10 ideja za ljetne dane

Ljeto je, bez sumnje, najiščekivanije doba godine. Već u prosincu sjedimo kod kuće uz topli čaj i namrgođeno gledamo van želeći da pustu bjelinu i mrtvilo snijega zamijeni sunce, vrućina i onaj poseban ugođaj koji sva mjesta dobiju ljeti. U glavi nam se vrte slike festivala i koncerata na otvorenom, živahnost i žamora gradskih ulica te lagana ljetna odjeća. Međutim, kada ta tri duga, a opet kratka ljetna mjeseca dođu na red i temperature narastu do opasnih 35 Celzijevih stupnjeva, često nam sva očekivanja za lude provode i nezaboravne dane padnu u vodu i ostanemo doma cijeli dan umirući od dosade. Evo prijedloga kako izbjeći takav scenarij!

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fmetro-portal.rtl.hr%252Fzasto-nam-glazba-podize-raspolozenje%252F66067%26bvm%3Dbv.128617741%2Cd.bGs%26psig%3DAFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g%26ust%3D1470313130774430&bvm=bv.128617741,d.bGs&psig=AFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g&ust=1470313130774430

Svima su zapele za uho

Top 10 pjesama ovog ljeta

Ljeto je pravo vrijeme za pustiti mozak na pašu, prepustiti se uživanju i kretati se u zanosnim glazbenim ritmovima. 

doktor

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu?

Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima. Danas je na redu Medicinski fakultet u Zagrebu i donosimo vam dojmove studenta pete godine medicine.

klub

Otkrivamo neke od najpopularnijih lokacija za izlaske u Hrvatskoj

Kakva mjesta za izlazak žele srednjoškolci?

U gotovo svakom gradu diljem svijeta srednjoškolci imaju već „zapečaćena“ mjesta, tj. klubove, barove i kafiće gdje redovito izlaze kako bi odvojili misli od škole, obaveza i stresa. Budući da se te lokacije razlikuju po uređenju unutrašnjeg interijera, glazbi koja svira i općenito tome koliko su razvikani među mladima, mjesta za izlazak postaju jedna od kategorija prema kojoj se tinejdžeri dijele i grupiraju. Najčešće to ovisi o ukusu – alternativci vole raznorazne industrial barove i umjetnički uređene klubove, a mainstream publika naklonjenija je glamuroznijim, „elitnim“ lokacijama. No, kakva mjesta za izlazak zaista žele srednjoškolci?

Pintarest

Nije sve tako sivo

3 razloga zašto nije loše ako nisi upao na željeni faks

Rezultati su stigli i nisi upao na prvi izbor? Big deal! Donosimo pet dobrih razloga zašto studiranje na sasvim drugom faksu nije toliko strašna opcija.