Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu?

Matura je sve bliže, a mnogi nisu još odlučili koji fakultet žele upisati. Ovaj intervju možda mnogima pomogne u odabiru i pronalaženju svog životnog poziva...

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu jedina je visokoškolska institucija u Republici Hrvatskoj koja ustrojava i izvodi sveučilišne studijske programe logopedije, edukacijske rehabilitacije i socijalne pedagogije te razvija znanstveno-istraživački i visokostručni rad u tim područjima.

Misija je Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta obrazovanje temeljeno na znanstvenim spoznajama edukacijske rehabilitacije, logopedije i socijalne pedagogije s ciljem uključivanja ranjivih / rizičnih skupina u zajednicu, djelujući prema pojedincu i socijalnoj okolini te utjecanje na javnu politiku i društvenu dobrobit, uz poštivanje načela profesionalne etičnosti i odgovornosti.

Kako je na rehabilitaciji, najbolje zna Nikolina.

Kako je organizirana nastava?  

Nastava je organizirana kroz preddiplomski i diplomski studij (3+2). Na ERF-u postoje tri smjera: rehabilitacija,logopedija i socijalna pedagogija. Nakon preddiplomskog studija biraju se moduli. Nastava se sastoji od predavanja, vježbi i seminara.

Koliko je predmeta? 

Broj predmeta ovisi, naravno, o smjeru. Na rehabilitaciji otrpilike ima 10 predmeta po semestru.

Je li fax ispunio tvoja očekivanja? 

Fakultet je ispunio moja očekivanja u potpunosti. Profesori su vrlo pristupačni, a kolegiji sadrže vježbe te se naučeno uvijek može primjeniti, što je meni jako bitno.

Je li puno teže od srednje škole kao što neki kažu? Oduzima li previše vremena? Imaš li vremena za svoje hobije? 

Mislim da se te dvije stvari ne mogu usporediti. Na fakultetu si mogu lakše rasporediti vrijeme. Postoji vrijeme za učenje, ali naravno  i za hobije i druženja. Preko tjedna sam vrlo zauzeta predavanjima i vježbama na koje najčešće trebam putovati izvan fakulteta.

Je li ekipa dobra? 

Na mom smjeru ima nas iz cijele Hrvatske, što je meni odlično i jako sam zadovoljna ekipom.

Kakve su menze? 

Menze su prilično dobre i mislim da svatko može naći nešto za sebe. Pogotovo pohvaljujem menzu na našem kampusu Borongaj, pogotovo djelatnike  koji su uvijek nasmiješeni i vole popričati s nama studentima.

Navedi neke negativne strane faxa

Negativne strane bi bile udaljenost faksa (izoliranost cijelog kampusa), skučene predavaonice. Ponekad postoji i neorganiziranost te svakako rasporedi u kojima se ponekad može naći i rupa od 3 sata, a ponekad nema ni pauze za ručak.

A pozitivne? 

Pozitivnih strana je jako puno. Kolege su jako susretljive, profesori imaju razumijevanja i imaju jako dobra predavanja potkrepljena primjerima iz prakse, dosta je vježbi i prakse pa se tako upoznajemo s budućim zanimanjem, suradnja s velikim brojem ustanova iz cijele Hrvatske...

Gdje studenti izlaze? 

 U Zagrebu je stvarno puno izbora za izlaske. Postoje razni klubovi, kafići, okupljana u studentskim domovima...

Je li upis bio težak? 

Na rehabilitaciji primaju 50 ljudi, a zainteresiranost je stvarno velika. Uz ocjene i državnu maturu postoji još i provjera dodatnih sposobnosti. Upis je bio težak jer dosta ljudi apliciralo za jedno mjesto, a i jako sam se bojala  provjere, no na kraju to i nije takav problem, bitno je biti opušten i proučiti web stranicu fakulteta (i  znati nekog sa starije godine za pokoji savijet).

Kada si se počela pripremati za maturu? 

Nisam se dugo pripremala za maturu jer sam smatrala da imam dobro znanje i da sam redovito učila kroz četiri godine. Najviše sam spremala psihologiju, možda dva tjedna.

Koji su predmeti bili potrebni? 

Bilo je potrebno položiti hrvatski i engleski A razinu, matematiku B razinu te biologiju,psihologiju ili sociologiju od izbornih.

Imaš li kakvu poruku za buduće kolege?

Prije fakulteta svakako volontirajte negdje kako bi se upoznali s radom rehabilitatora i promislili je li to fakultet za vas. Dođite pozitivni i otvoreni za izazove i ljepote koje ovaj fakultet nudi.

 

Nikolina, Edukacijsko-rahabilitacijski fakultet, Rehabilitacija

Komentari na članak

Vezani članci

http://www.unizg.hr/fileadmin/template/news/video3.png

Sveučilište u Zagrebu

U četvrtak 3. studenoga obilježava se Dan Sveučilišta u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu godinu 1669. prihvaća kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga obilježava svoj Dan Sveučilišta (Dies academicus).

djSKJWNDKJ

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na farmaciji?

Upis na fakultet svakako je stresan događaj. No, stresnije od samog upisa je sam odabir. Možda vam baš ovaj članak pomogne da pronađete svoj životni poziv...

sjjsj

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na PMF-u?

Matura se bliži, a mnogi nisu sigurni koji fakultet žele upisati. Možda vam ovaj članak pomogne u odabiru životnog poziva.

NT - portal za učenje

Neprepoznati potencijal

'Nikola Tesla' portal za učenje - koristite li ga?

Nacionalni portal za učenike na daljinu „Nikola Tesla“ je sustav koji omogućava izvođenje nastave i učenje pomoću računala upotrebom digitalnih obrazovnih sadržaja. Za pristup portalu potreban je elektronički identitet u sustavu AalduHr.

clueless

Kako proći sve iz prve, pitanje je sad

Kako uspješno položiti vozački ispit

Kako izgleda polaganje vozačkog ispita te kako položiti sve u prvom pokušaju, bez 3S: stresa, straha i suza...