Tko je ove godine odveo najviše zlatnih čovječuljaka, a tko drži rekord u tome?

Prestižna nagrada Oscar: aktualnosti, rekordi, zanimljivosti...

oscari

Tko drži rekorde još od početka dodjele koja je prvi puta održana 1929. godine i koje sve zanimljivosti se vežu uz Oskare, pročitajte u sljedećem članku!

Svatko tko se bacio u glumačke vode sanja o tom malom kipiću koji za glumca dokazuje da je jedan od najboljih u svome poslu. Ove godine bila je 90. jubilarna dodjela Oscara, popularno ime za nagradu Academy Award koju dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti.

AKTUALNO - OSKARI OVE GODINE
Najsretnija ekipa ove godine na Oscarima bila je ona koja je radila na filmu Oblik vode (Shape of Water) koja je ukupno osvojila 4 Oskara. Oskar za najbolji film uzeli su tik ispred filma koji je dominirao na svim dodjelama do Oskara, a to je Tri plakata izvan grada (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) koji je osvojio dva Oskara. Guillermo del Toro imao je najviše razloga za slavlje jer osim što je Oblik vode najbolji film, on je osobno osvojio nagradu i za najboljeg redatelja. 

Slikovni rezultat za guillermo del toro

Očekivano za najbolju glavnu mušku ulogu, Oscara je osvojio Gary Oldman koji je savršeno odigrao ulogu britanskog premijera Churchilla u filmu Darkest Hour, a Tri plakata izvan grada mogu se pohvaliti Oscarom za najbolju glavnu žensku ulogu koju je osvojila Frances McDormand. Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu osvojio je njezin kolega iz istog filma, Sam Rockwell, a za najbolju žensku sporednu ligu osvojila je Allison Janney iz filma Ja, Tonya.

Slikovni rezultat za gary oldman and frances mcdormand

Vrijedno je spomenuti i da je legendarni snimatelj Roger Deakins nakon čak 14 nominacija osvojio Oscara za najbolju fotografiju za film Blade Runner 2049.

Slikovni rezultat za roger deakins

REKORDI - NAGRADA KOJA SE DODJELJUJE JOŠ OD 1929.GODINE

Glumica s najviše nominacija  jedna je i jedina Meryl Streep koja ima čak 21 nominaciju, a od tih 21, 3 je i osvojila. Glumac koji ju prati je Jack Nicholson s 12 nominacija i tri osvojena Oscara.

Slikovni rezultat za meryl streep

Suprotno njima nalaze se filmovi "The Turning Point" i "Boja purpura" koji su imali 11 nominacija, ali nijedan osvojen Oscar. Glumac koji pripada ovoj kategoriji gubitnika je i Peter O'Toole, koji je bio 8 puta nominiran, ali je uvijek kući otišao praznih ruku.

Tri filma drže rekord po broju osvojenih zlatnih kipića, čak 11. To su Ben Hur,  Gospodar prstenova: Povratak kralja, i slavni Titanic. Pored njih nalaze se i tri filma koji su dobitnici svih pet velikih nagrada (pod velikih pet misli se na kategorije za najbolji film, redatelja, scenarij te glumca i glumicu). Tri filma koja su to osvojila su: Dogodilo se jedne noći, Let iznad kukavičjeg gnijezda i Kad jaganjci utihnu.

Na tronu po broju rekorda nalazi se Walt Disney, osoba koja ima 59 nominacija, a od tih 59 nominacija osvojio je 22 kipića. 

Slikovni rezultat za walt disney

ZANIMLJIVOSTI U BROJKAMA

34 cm, 3.8. kg, 24 karata, 850$, to su brojke koje opisuju zlatni kipić Oscara.

Greta Gerwig ove godine bila je tek 5. ženska redateljica nominirana za nagradu Oscar. Prije nje to su bile Lina Wertmüller, Jane Campion, Sofia Coppola i Kathryn Bigelow. 

Christopher Plummer najstariji je nominirani glumac za najbolju mušku sporednu ulogu. Njemu je "tek" 88 godina, a prije 6 godina osvojio je i Oscara.

Samo 10 godina imala je Tatum O'Neal  kada je osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Mjesec od papira.

 

Slikovni rezultat za tatum o neal 10 years

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Mobiteli u školi

APLIKACIJE ZA ŠKOLSKI ŽIVOT

Revolucionarna aplikacija koja olakšava disanje

Medicinsko čudo. Liječnici diljem svijeta ga mrze! Klasični clickbait. Sad kad već čitate, vrijeme je da otkrijem pravu temu ovoga članka. Naime, radi se o aplikacijama koje bi, ukoliko odrade ono što obećavaju, trebale barem djelomično olakšati svakodnevni stresni život prosječnog (srednjo)školca. Da, još uvijek ćete morati učiti. Ne, tehnologija nije ovdje da nas pretvori u snobove. Da, iako se zove „smartphone“, ne znači da treba biti pametniji od tebe.

nas

Otpor klasičnoj formi

Poezija koja se buni - slam-poezija

“Sama riječ ‘poezija’ odbija ljude. Zašto je tako? Zbog toga što je škola učinila tom pojmu. Slam vraća poeziju ljudima… Trebamo ljude koji govore poeziju jedni drugima. To je poseban način kojim izražavamo svoje vrijednosti, svoja srca, stvari koje nas čine onime što jesmo.”- rekao je Marc Smith, čovjek kojeg se smatra osnivačem slam-poezije, poezije koja se, kako i sam kaže, vraća ljudima i to potpuno drugačija od one klasične, ne baš omiljene istima.

vtc

Naučite programirati

Naučite programirati

Naučite programirati

Pisanje zadaće

Što su to stereotipi?

Što su to stereotipi?

Što su to stereotipi?

sš

Škola je pred vratima

Što sve moraš znati prije nego što kreneš u srednju

Nova je školska godina pred vratima. Za neke je to samo obična nova školska godina, dok je to za druge ipak nešto više je kreće novo razdoblje u njihovom životu - kreću u srednju školu. Kako Vam srednjoškolski dani ne bi bili toliko stresni, mi Vam donosimo sve što biste trebali znati prije nego krenete u srednju školu.