Crveno donje rublje, zašto?

Novogodišnji običaji i vjerovanja u Hrvata

nas

Pripreme za "najluđu noć u godini" već su u punom jeku, a svima nam je cilj da nadolazeća godina bude uspješna i da nam se ostvari bar dio očekivanja. Kako bi si to osigurali, često se znamo poslužiti ponekim narodnim vjerovanjem. Stoga vam donosimo pregled običaja i vjerovanja od kojih neki ne odustaju ni danas, u nadi da će si stvarno osigurati najljepše i najuspješnije dane u godini koja dolazi.

CRVENO I ŽUTO 

Čak i ako Novu godinu čekate u toplini vlastitog doma gledajući novogodišnji program Nove TV, ovaj običaj svoju primjenu nalazi i u takvim uvjetima. 

Tradicija nošenja crvenog donjeg rublja potječe iz srednjeg vijeka. Tada nije bilo dopušteno nošenje crvene odjeće jer se ona povezivala s vragom i vješticama, a ljudi su željeli nositi crveno, osobito zimi, jer je crvena boja ujedno bila i simbol sunčeve energije i života. Tako su oni, da izbjegnu kaznu koja je tada bila poprilično oštra za bilo kakav, pa i najmanji prekršaj, pronašli alternativu: crveno donje rublje koje se ionako ne vidi ispod odjeće. I tako su ljudi dobili slatko zadovoljstvo prekršaja bez kazne što je zaista bio rijedak slučaj u to vrijeme. Danas se crveno donje rublje nosi kako bi si u nadolazećoj godini osigurali ljubav i sreću. S druge strane, žutu odjeću nose oni koji si u sljedećoj godini žele osigurati više novaca i bolju karijeru.

 
 

PUTNE TORBE

 Iz ormara se vade putne torbe kako bi si osigurali sretna putovanja u godini koja slijedi.

 

DUGOVI

U Novu godinu se ne smije ući s dugovima, jer će vas u suprotnom pratiti tijekom cijele godine.

 

NEMA ISTRESANJA

Ako ne želite da vas prati godina bez novca, nemojte ništa iznijeti iz kuće. Čak ni istresti mrvice sa stolnjaka ili iznijeti smeće. Smatra se da tako sreću iznesete iz svoje kuće.

 

ČESTITKA

Prva osoba koja vam čestita Novu godinu mora biti suprotnog spola jer inaće nećete imati sreće u ljubavi.

 
 

BUKA

Ako ste se pitali čemu toliko buke, vatrometa, glazbe i ostalih sadržaja s zavidnom razinom decibela, i iza toga stoji stari običaj. U Novu godinu mora se ući s puno buke kako bi se otjerali zli duhovi predaka koji su se probudili za Badnjak.

 

ŠAMPANJAC

Pobrinite se da kada se otvara šampanjac, čep pogodi baš vas. Tada ćete imati odličnu godinu. Ako pak propustite tu priliku, osigurajte si da popijete zadnji gutljaj iz flaše i također vam slijedi odlična godina. Odlična stvar kod šampanjca je ta da imate drugu šansu.

 
 
 

PRVI GOST U KUĆI

Ako pozivate društvo kod sebe na druženje nakon dočeka, pobrinite se da prva osoba koja uđe u kuću bude tamnokosi i visoki muškarac koji nosi dar. Ako to bude crvenokosi ili plavokosi muškarac, ili pak žena, ta će vam godina biti vrlo nesretna!

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

b

Samuel Bosch

Samuel Bosch

Samuel Bosch

usred

Zašto se priključiti našoj udruzi

10 razloga zašto volontirati u USRED-u

Donosimo zašto je volontiranje u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske izuzetno korisno i zabavno iskustvo.

http://s2.pticica.com/foto/0001310845_l_0_a2si9p.jpg

Studentski život i mnogo više

Što Zagreb može ponuditi studentima

Zagreb je opravdano pravi studentski grad. Bilo da živite u nekom od domova ili u stanu, korisno je poznavati ove informacije i znati kvalitetno provesti slobodno vrijeme - ako ga imate.

Film

Filmovi za ljeto

Odlični naslovi za odlično ljeto

Ljetni su praznici te je vrijeme idealno za opuštanje uz filmove ili filmsko druženje. Mi smo si dali truda i izdvojili malo vremena kako bismo našli filmove koji su kao stvoreni za vruće ljetne dane.

p

Top 5 destinacija za maturalac

Top 5 destinacija za maturalac

Top 5 destinacija za maturalac