Naučite programirati

Naučite programirati

vtc

Naučite programirati

Računala su već duže vrijeme neizostavni dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ih za zabavu i za rad, koristimo različite servise i aplikacije koje nam olakšavaju svakodnevne zadatke. Vrijeme je da nam računala počnu služiti i u obrazovne svrhe. U seriji članaka ćemo obraditi načine kako možete učiti, organizirati se, suradivati i zaraditi tj. realizirati svoje ideje pomoću računala. U ovom članku pokazat ćemo vam kako brzo i jednostavno naučiti programirati.

 

Codecademy.com

 

Codecademy vam pruža seriju interaktivnih lekcija kroz koje ćete naučiti programske jezike poput HTMLa & CSSa, PHPa, Javascripta pa do Pythona. Codecademy je najbolji i najbrži način da naučite programirati. Uz stečeno znanje moći će te bilo koju svoju ideju realizirati tj. isprogramirati.

 

koding.com

 

Koding u prvom redu nije zamišljen kao portal za učenje ,međutim, postoji koding university na kojem se možete povezati sa ljudima koji uče isti jezik kao vi i na taj način obogatiti svoje znanje.

 

codeschool.com

 

Njihov moto je “učenje kroz rad”, odnosno, primjenu znanja. Kroz interaktivno sučelje i video lekcije, učenje postaje lako i zabavno. Osim HTML, CSSa i Javasrcipta codeschool nudi i tačajrve Rubya i razvoja za iOS. Nažalaost codeschool nije u potpunosti besplatan kao što je npr. Codecademy

 

Codelearn.org

 

Codelearn nudi nešto oskudniji spektar jezika koje možete naučiti. Uglavnom je fokusiran na Ruby on Rails, a nedavno su izbacili i lekcije o razvoju za Android. Svakako se isplati pogledati.

 

Treehouse.com

 

Treehouse kroz svoje atraktivno sučelje nudi kvalitetne video tutoriale za učenje C#, razvoja iOS aplikacije, HTMLa i CSSa, Rubya , PHPa, Jave tj. razvoja Android aplikacija i ostalih popularnih jezika. Nakon pogledanog videa možete testirati svoje znanje kroz kvizove i tzv. “Code Challenges”. Velika boljka treehousa je što nije besplatan, međutim ako ste uistinu odlučili postati programer dobro ćete uložiti svoj novac.

 

Lynda.com

 

Lynda.com je jedno od najvećih online učilišta i to s razlogom. Lynda.com nudi tisuće kvalitetnih video tutoriala iz raznolikih područja, među njima i programiranja. Samo u developer sekciji ima preko 15 000 tutoriala. Ukoliko želite posvetiti svoje ljeto stjecanju novih vještina lynda.com je izbor za vas.

 

microsoftvirtualacademy.com

MS Virtual Academy kutak je za učenike za iskustvom. Virtual Academy nije dobar za apsolutne početnike ,međutim nakon što napravite svoj prvi program posjetite Virtual Academy gdje ćete  naći odgovore kojih jednostavno nema na ostalim stranicama koje smo spomenuli.

 

Adobe TV

 

Iako ne najbolji za developere jer je namijenjen dizajnerima i dalje je izvrsno mjesto za sve koji žele razvijati za web jer Dreamweaver je jedan od najboljih alata za razvoj web stranica, a tu i je i fantastičan Adobe Edge Code, editor koji će vam jednako biti drag razvijali za web ili za smartphone.

 

Nakon što prođete onaj najteži dio, početak, i nakon što se zaljubite u programiranje evo nekoliko dobrih stranica na kojima ćete naći apaurine za buduće developerske glavobolje. Devshed, Stack Overflow, GitHUb, CodeGuru, DreamIn Code su samo neke od stranica koje ćete sve češće i češće posjećivati ako se odlučite baviti informatikom, ali za početak toplo preporučam Codecademy i to HTML predavanja kao uvod u svijet računala.

Mario Burić

Komentari na članak

Vezani članci

-

Istražuj i radi

Kako hobi pretvoriti u posao

Hobi je naziv za aktivnosti koje činimo zbog osobnog zadovoljstva, a ne zbog novčane ili bilo kakve druge nagrade. Svaka ljudska aktivnost može postati hobi: fotografiranje, slikanje, pjevanje, plesanje, pisanje, poučavanje...

Novo ruho

Jednostavno popijete i boli vas...Pipi!

Veliki povratak kultnog pića 80-ih

Sok "Pipi", piće mladosti naših roditelja, vraća se u prodaju s novim etiketama, ali istim okusom!

Učenik na stubama čita

Različiti, a ravnopravni

Koliko su današnji mladi tolerantni?

Današnji svijet je pun različitosti – nailazimo na različite tipove vjere, boju kože, seksualnu orijentaciju i slično. U prošlosti je moglo doći do pogubnih posljedica ako nismo bili isti kao vladajuće osobe, možemo spomenuti primjer Hitlera i njegovo „čišćenje“ naroda. Trenutno smo u 21. stoljeću, vremenu kada bismo trebali postati svjesni naših različitosti te ih prihvatiti, no neki možda nisu nadišli ljudske pogrješke iz prošlosti. Nada se polaže u mlade generacije ljudi, no sada se postavlja pitanje, jesu li oni tolerantni?

doktor

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu?

Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima. Danas je na redu Medicinski fakultet u Zagrebu i donosimo vam dojmove studenta pete godine medicine.

jdjd

Iskustvo brucošice

Vodič za brucoše: studiranje u novom gradu

Sjedila sam u  autobusu, gledala zvonik sv. Duje, rivu, more i pitala se kako ću ja bez ovog pogleda? No, zapravo, na kraju nije bilo tako strašno koliko sam mislila.