Naučite programirati

Naučite programirati

vtc

Naučite programirati

Računala su već duže vrijeme neizostavni dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ih za zabavu i za rad, koristimo različite servise i aplikacije koje nam olakšavaju svakodnevne zadatke. Vrijeme je da nam računala počnu služiti i u obrazovne svrhe. U seriji članaka ćemo obraditi načine kako možete učiti, organizirati se, suradivati i zaraditi tj. realizirati svoje ideje pomoću računala. U ovom članku pokazat ćemo vam kako brzo i jednostavno naučiti programirati.

 

Codecademy.com

 

Codecademy vam pruža seriju interaktivnih lekcija kroz koje ćete naučiti programske jezike poput HTMLa & CSSa, PHPa, Javascripta pa do Pythona. Codecademy je najbolji i najbrži način da naučite programirati. Uz stečeno znanje moći će te bilo koju svoju ideju realizirati tj. isprogramirati.

 

koding.com

 

Koding u prvom redu nije zamišljen kao portal za učenje ,međutim, postoji koding university na kojem se možete povezati sa ljudima koji uče isti jezik kao vi i na taj način obogatiti svoje znanje.

 

codeschool.com

 

Njihov moto je “učenje kroz rad”, odnosno, primjenu znanja. Kroz interaktivno sučelje i video lekcije, učenje postaje lako i zabavno. Osim HTML, CSSa i Javasrcipta codeschool nudi i tačajrve Rubya i razvoja za iOS. Nažalaost codeschool nije u potpunosti besplatan kao što je npr. Codecademy

 

Codelearn.org

 

Codelearn nudi nešto oskudniji spektar jezika koje možete naučiti. Uglavnom je fokusiran na Ruby on Rails, a nedavno su izbacili i lekcije o razvoju za Android. Svakako se isplati pogledati.

 

Treehouse.com

 

Treehouse kroz svoje atraktivno sučelje nudi kvalitetne video tutoriale za učenje C#, razvoja iOS aplikacije, HTMLa i CSSa, Rubya , PHPa, Jave tj. razvoja Android aplikacija i ostalih popularnih jezika. Nakon pogledanog videa možete testirati svoje znanje kroz kvizove i tzv. “Code Challenges”. Velika boljka treehousa je što nije besplatan, međutim ako ste uistinu odlučili postati programer dobro ćete uložiti svoj novac.

 

Lynda.com

 

Lynda.com je jedno od najvećih online učilišta i to s razlogom. Lynda.com nudi tisuće kvalitetnih video tutoriala iz raznolikih područja, među njima i programiranja. Samo u developer sekciji ima preko 15 000 tutoriala. Ukoliko želite posvetiti svoje ljeto stjecanju novih vještina lynda.com je izbor za vas.

 

microsoftvirtualacademy.com

MS Virtual Academy kutak je za učenike za iskustvom. Virtual Academy nije dobar za apsolutne početnike ,međutim nakon što napravite svoj prvi program posjetite Virtual Academy gdje ćete  naći odgovore kojih jednostavno nema na ostalim stranicama koje smo spomenuli.

 

Adobe TV

 

Iako ne najbolji za developere jer je namijenjen dizajnerima i dalje je izvrsno mjesto za sve koji žele razvijati za web jer Dreamweaver je jedan od najboljih alata za razvoj web stranica, a tu i je i fantastičan Adobe Edge Code, editor koji će vam jednako biti drag razvijali za web ili za smartphone.

 

Nakon što prođete onaj najteži dio, početak, i nakon što se zaljubite u programiranje evo nekoliko dobrih stranica na kojima ćete naći apaurine za buduće developerske glavobolje. Devshed, Stack Overflow, GitHUb, CodeGuru, DreamIn Code su samo neke od stranica koje ćete sve češće i češće posjećivati ako se odlučite baviti informatikom, ali za početak toplo preporučam Codecademy i to HTML predavanja kao uvod u svijet računala.

Mario Burić

Komentari na članak

Vezani članci

Otvorena knjiga

Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

Udžbenici i radne bilježnice čekaju školarce na klupama

am

Razlike između Danske i Hrvatske, školskog sustava, načina života...

"Danci odrastaju s olovkom i kistom u ruci" - intervju s Anne Mohr, učenicom na razmjeni iz Danske

Na hodnicima Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu prvih se dana nastave pojavila visoka, svjetloputa, upečatljiva djevojka narančaste duge kovrčave kose,  plavih očiju i osebujnog stila odijevanja. Ubrzo smo otkrili da je riječ o Anne Mohr (18), učenici na razmjeni koja je stigla iz Danske.

https://www.google.hr/search?q=matematika&espv=2&rlz=1C1CAFA_enHR704HR704&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwig78WFiczQAhWBHRQKHRx_BHcQ_AUIBigB#imgrc=olWaDStMr2y9eM%3A

I matematika može biti zanimljiva

Kako zavoljeti i razumjeti matematiku

Matematika je odavno predmet koji je omražen medu učenicima, a najčešći uzrok tome je loše organizirana nastava ili nezainteresiranost samog profesora te učenika. Iz našeg školskog sustava vidljivo je da su učenici primorani učiti napamet, bez razumijevanja ili korištenja naučenih činjenica u svakodnevnom životu, te da često zaboravljaju naučeno. Nema tog aspekta života u kojem matematika nije prisutna, pa nam se prirodno nameću pitanja kako uopće učiti matematiku i zašto? Kako je učiniti zanimljivom?

Grad Rijeka, Riječka Ura, Korzo

STUDENTSKI ŽIVOT U RIJECI

Što Rijeka može ponuditi studentima?

Već i ptice na grani znaju da se među hrvatskim studentima Zagreb vodi kao glavna destinacija za studiranje. Razlog su ponajviše z zanimljivi sadržaji koje nudi, a koje brojni studenti (pogotovo ako dolaze iz manjih mjesta) nisu imali priliku probati i okusiti tu 'slatku slobodu izbora'. Međutim, u zadnje vrijeme Rijeka je grad koji se može pohvaliti bogatim izborom raznih zanimljivih aktivnosti i događanja, a u prilog tomu ide i činjenica da je početkom 2016. godine izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Zato brucoši, ukoliko se za koji mjesec pakirate za selidbu u Rijeku, to je jedna od boljih stvari koja vam se mogla dogoditi, a evo i zašto.

sš

Škola je pred vratima

Što sve moraš znati prije nego što kreneš u srednju

Nova je školska godina pred vratima. Za neke je to samo obična nova školska godina, dok je to za druge ipak nešto više je kreće novo razdoblje u njihovom životu - kreću u srednju školu. Kako Vam srednjoškolski dani ne bi bili toliko stresni, mi Vam donosimo sve što biste trebali znati prije nego krenete u srednju školu.