NATJECANJE: JUVENES TRANSLATORES

NATJECANJE: JUVENES TRANSLATORES

Stog knjiga

NATJECANJE: JUVENES TRANSLATORES

Europska komisija objavila je natječaj za sudjelovanje na Juvenes Translatores, godišnjem natjecanju Europske unije za mlade prevoditelje. Prijave su počele 1. rujna, a traju do 20. listopada 2014.

Cilj  je natjecanja pružiti mladim ljudima, točnije 17-godišnjacima (rođenima 1997. godine), priliku da iskuse kako je biti prevoditelj. Na natjecanju će sudjelovati učenici iz različitih škola diljem zemalja Europske unije.

Tema ovogodišnjeg natjecanja bit će europski identitet, a učenici će prevoditi jednu stranicu teksta s jednog služenog jezika EU na drugi. Nakon natjecanja, Europska komisija bira jednog pobjednika iz svake zemlje te će nagrađeni biti pozvani na dodjelu nagrada u Bruxellesu u travnju 2015. godine.

Detaljna pravila u upute možete pronaći na ovom linkuhttp://ec.europa.eu/translatores/rules/index_hr.htm, a registraciju izvršiti ovdjehttp://ec.europa.eu/translatores/index_en.htm .

 

Ako imate neudoumice u vezi prijave sjetite se one izreke „Quot linguas calles, tot homines vales.“ (Onoliko vrijediš koliko jezika znaš.), prijavite se i pokažite svoje znanje. 

 

TEA BABIĆ

Komentari na članak

Vezani članci

4

Blagdanske čarolije u gradovima diljem svijeta

Sve o adventskim sajmovima

Adventski su sajmovi nezaobilazna kulturno-zabavna manifestacija svakog grada. Nema mjesta koje se za došašće ne ogrne u posebno blagdansko ruho i svojim mještanima i ostalim posjetiteljima ne ponudi bar djelić adventske čarolije. Ovakve je događaje posebna čar posjetiti upravo zbog tople blagdanske atmosfere kojom su prožeti. U ovome članku donosimo pregled najpoznatijih svjetskih božićnih sajmova i sve što biste trebali znati o njima.

http://getsocial.gr/wp-content/uploads/2013/11/facebook-education-360-1utpejo.jpg

Zanimljivi rezultati ankete

Hrvatski učenici više fejsaju nego što uče

U svrhu pisanja ovog članka pitali smo vas o vašim internet i školskim aktivnostima te nismo uvelike iznenađeni rezultatima. U doba kada posjedujemo najmoderniju tehnologiju za pristup svemu što nam padne na um i to u samo par sekundi, mi istu upotrebljavamo za posjete raznim stranicama, pisanje „Lajk i ocijenim ti izgled 0-10“ te lajkanje tih istih (?!). Nije ni čudo što nas odrasli smatraju svakakvima.

Izvor: mirnovec.com

Pripremate li se za najluđu noć u godini?

Kako i gdje dočekati Novu godinu

Nova godina je najluđa noć u godini i za nju se moramo dobro pripremiti. Svi se nadamo da će biti nešto bolja od stare pa ju treba prikladno dočekati i sa stilom proslaviti.  Moram napomenuti da se divna noć može u sekundi okrenuti u ˝pakao˝.  No gledajmo samo najljepše strane te predivne noći.  Novu godinu možemo proslaviti na mnogo različitih mjesta i načina

https://www.hina.hr/slike/2014/20140701/P-FAH-H7014555.jpg

Lachlan Smart

Tinejdžer na putu oko svijeta jednomotornom letjelicom

Australski tinejdžer ušao je u subotu u povijest kada je postao najmlađa osoba koja je sama napravila krug oko svijeta jednomotornom letjelicom.

http://www.info-ks.net/slike/clanci/slike/2013/april/cips1.jpg

Jeste li znali

Kako je nastao čips

Rođenju čipsa 1853. u SAD-u kumovali su šef hotelske kuhinje George Crum i bogataš Cornelius Vanderbilt.