Mladi i politika

Mladi i politika

Radni stol

Mladi i politika

Skupština je srednjoškolaca u punom tijeku, i naravno raspravlja se o novim idejama jednako kao i o poboljšanju koncepta postojećih. Danas je bio održan sastanak u Saboru, što me dovodi do pitanja - kolika je zapravo zastupljenost mladih u politici.

 

Zastupljenost, tj. nezastupljenost rado prikazat ću sljedećim citatom (izvor: Ilišin, V., Politička participacija mladih …, Polit. misao, Vol XL, (2003.), br. 3, str. 37–57)

“ U članku se analizira i uspoređuje politička participacija mladih u Europi i Hrvatskoj te osnovne smjernice postojećih politika prema mladima. Podatci pokazuju da su mladi Europljani, kao i mladi u Hrvatskoj, ispodprosječno zastupljeni u tradicionalnim političkim institucijama i procesima. Kako se takvo stanje u razvijenim europskim zemljama drži nepovoljnim za budućnost reprezentativne demokracije“- Vlasta Ilišin

 

Svjesni smo toga da zapravo integracija društva jedan je od glavnih segmenata funkcionalnog društva, što nas dovodi do ovog pitanja -zašto je integracija mladih toliko bitna. Mladima se smatraju osobe od 15 godina do 30. S obzirom da buduća generacija upravo ovisi o njima, te da su oni nositelji promjena, stoga se sve više projekata i aktivnosti odnosi na mlade. Najbitnija promjena koju možemo učiniti je da uključimo sve više mladih u politiku, da ih educiramo za jedno bolje sutra. U današnjem vremenu, nažalost, svjesni smo senilizacije koja je zahvatila naše društvo te ono polako odumire. Kako bismo to i zaustavili lansirali smo projekt Glasaj +16 jer smo svjesni koliko je bitno to uključivanje. Promjene nas svakodnevno prate te bi nam u interesu trebalo biti da te promjene budu što pozitivnije- za naše dobro, ali i za dobro budućih stanovnika naše zemlje.

 

Patricija Biškup

Komentari na članak

Vezani članci

knjiga

Suvremeni hrvatski autori čija djela moraš pročitati

Kupujmo hrvatsko (štivo)

Jeste li zaboravili na hrvatske knjige? Pišu ih ljudi s kojima sigurno dijelite neke osobine, bila to drskost, otkačenost, nepopravljivi optimizam ili nepopravljivi pesimizam. Ako ih još niste upoznali, ne propustite zaviriti u stranice koje su ispisali.

POPIS SREDNJOŠKOLSKIH SERVISA

POPIS SREDNJOŠKOLSKIH SERVISA

POPIS SREDNJOŠKOLSKIH SERVISA

Učenik na stubama čita

Različiti, a ravnopravni

Koliko su današnji mladi tolerantni?

Današnji svijet je pun različitosti – nailazimo na različite tipove vjere, boju kože, seksualnu orijentaciju i slično. U prošlosti je moglo doći do pogubnih posljedica ako nismo bili isti kao vladajuće osobe, možemo spomenuti primjer Hitlera i njegovo „čišćenje“ naroda. Trenutno smo u 21. stoljeću, vremenu kada bismo trebali postati svjesni naših različitosti te ih prihvatiti, no neki možda nisu nadišli ljudske pogrješke iz prošlosti. Nada se polaže u mlade generacije ljudi, no sada se postavlja pitanje, jesu li oni tolerantni?

Novo ruho

Jednostavno popijete i boli vas...Pipi!

Veliki povratak kultnog pića 80-ih

Sok "Pipi", piće mladosti naših roditelja, vraća se u prodaju s novim etiketama, ali istim okusom!

e

Etimologija

8 internacionalnih riječi zanimljivog podrijetla

Otkrijte kako su nastale neke od danas često upotrebljavanih riječi!