Psihološki i fiziološki učinci

Škola vam uzrokuje stres? Isprobajte vježbe meditacije i koncentracije

d

Meditacija i koncentracija najbolji su putevi k duševnoj stabilnosti i tjelesnom zdravlju. Uz njih možemo postići i stanje više razine, nirvane, odnosno prosvjetljenja.

Meditacija i koncentracija dvije su životne smjernice koje potiču ljudsku dušu na pročišćavanje uma od negativnih emocija, fokus, postizanje nirvane i unutarnjeg mira. Uvijek dolaze u kombinaciji jedna s drugom te su ključ u održavanju mentalne higijene neke osobe. 

Meditacija (lat. meditatio) jest vrsta mentalnog treninga u kojem se osoba usredotočuje, odnosno, koncentrira samo na jednu misao. Najčešće je to "pražnjenje uma" od previše misli, stresa, razlučivanja odluka i sl. Prakticirati ju mogu sve dobne grupe, no nije uobičajena za sve narode i kulture. Više je zastupljena u istočnjačkim religijama i zemljama jer se svojim mirom kosi s temperamentom i burnim životom prisutnim u zapadnim civilizacijama. Meditacijom se može postići otvaranje sedam čakri duše i postizanje nirvane, tj. prosvjetljenja i više razine povezanosti u duhovnom smislu. 

 

 

Psihološki utjecaj meditacije na ljudski um vrlo je pozitivan. Oslobađa od negativnih emocija, posebice depresije i osjećaja "teškoće u grudima", povećava dozu hormona sreće i zadovoljstva, smiruje i pomaže u kreiranju realne slike na stvari, igra ulogu kod izgradnje osobnosti i karakternih crta, proširuje mentalni potencijal, povećava sposobnost koncentracije, učenja, opažanja i pamćenja, otvara put  racionalnijem razmišljanju i pospješuje inteligenciju i samopouzdanje. 

 

 

Ujedno pomaže i fiziološkim reakcijama i procesima u čovjekovu tijelu. Smanjena razina stresa i anksioznosti te harmonija cjelokupnog tjelesnog sustava najbitnije su za stabilnost neke osobe, a postići se mogu upravo meditiranjem. Također, ako osoba boluje od nesanice, astme ili neke kronične bolesti meditacijom može uvelike poboljšati zdrastveno stanje. Tijekom samog procesa opuštaju se trbušni mišići i utroba, glava lagano klone, ali u mislima treba držati fokus. Najbolji fiziološki učinak jest jačanje endokrinog i živčanog sustava te pospješivanje razgradnje mokraćne kiseline. 

U borbi protiv ovisnosti meditacija je uz grupne terapije jedna od najboljih opcija jer pomaže ovisnicima da shvate gdje je nastao problem i kako ga riješiti. Također, može poslužiti u racionaliziranju i odlučivanju što zaista želimo u životu. 

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Mlada sretna ekipa

ljetna zabava za zagrepčane

Odmorko 2018.

ideja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena na svježem zraku

1

Ljubitelji filmova, ovo morate pogledati

[PREPORUKE FILMOVA] Prema istinitom događaju

Sigurno ste se bar jednom poslije gledanja filma zapitali tko je osmislio tako dobar scenarij. Za neke filmove oni nam ne trebaju, scenarij nije izmišljen, već se ta priča doista odvijala u stvarnom životu! Izdvajamo neke preporuke filmova prema istinitom događaju samo za vas.

s

Anketa

Koliko sati dnevno uče hrvatski srednjoškolci?

Istražili smo koliko sati dnevno uče prosječni hrvatski srednjoškolci te jesu li zadovoljni sa svojim načinom učenja.

Sport=Zdravlje

U zdravom tijelu - zdrav duh

Zašto se bavim sportom

Riječ sport nekad je označavala svaku igru i zabavu. Danas se pod pojmom sport podrazumijevaju različite motoričke aktivnosti varijabilnog i dinamičkog karaktera u kojima na specifičan način dolaze do punog izražaja sportaševe sposobnosti, osobine i znanja u treningu i natjecanju.

y

Moć pjesništva

Pjesnici čiju poeziju moraš pročitati

Kakva su bila djela i životi nekih od najutjecajnijih suvremenih pjesnika?