Psihološki i fiziološki učinci

Škola vam uzrokuje stres? Isprobajte vježbe meditacije i koncentracije

d

Meditacija i koncentracija najbolji su putevi k duševnoj stabilnosti i tjelesnom zdravlju. Uz njih možemo postići i stanje više razine, nirvane, odnosno prosvjetljenja.

Meditacija i koncentracija dvije su životne smjernice koje potiču ljudsku dušu na pročišćavanje uma od negativnih emocija, fokus, postizanje nirvane i unutarnjeg mira. Uvijek dolaze u kombinaciji jedna s drugom te su ključ u održavanju mentalne higijene neke osobe. 

Meditacija (lat. meditatio) jest vrsta mentalnog treninga u kojem se osoba usredotočuje, odnosno, koncentrira samo na jednu misao. Najčešće je to "pražnjenje uma" od previše misli, stresa, razlučivanja odluka i sl. Prakticirati ju mogu sve dobne grupe, no nije uobičajena za sve narode i kulture. Više je zastupljena u istočnjačkim religijama i zemljama jer se svojim mirom kosi s temperamentom i burnim životom prisutnim u zapadnim civilizacijama. Meditacijom se može postići otvaranje sedam čakri duše i postizanje nirvane, tj. prosvjetljenja i više razine povezanosti u duhovnom smislu. 

 

 

Psihološki utjecaj meditacije na ljudski um vrlo je pozitivan. Oslobađa od negativnih emocija, posebice depresije i osjećaja "teškoće u grudima", povećava dozu hormona sreće i zadovoljstva, smiruje i pomaže u kreiranju realne slike na stvari, igra ulogu kod izgradnje osobnosti i karakternih crta, proširuje mentalni potencijal, povećava sposobnost koncentracije, učenja, opažanja i pamćenja, otvara put  racionalnijem razmišljanju i pospješuje inteligenciju i samopouzdanje. 

 

 

Ujedno pomaže i fiziološkim reakcijama i procesima u čovjekovu tijelu. Smanjena razina stresa i anksioznosti te harmonija cjelokupnog tjelesnog sustava najbitnije su za stabilnost neke osobe, a postići se mogu upravo meditiranjem. Također, ako osoba boluje od nesanice, astme ili neke kronične bolesti meditacijom može uvelike poboljšati zdrastveno stanje. Tijekom samog procesa opuštaju se trbušni mišići i utroba, glava lagano klone, ali u mislima treba držati fokus. Najbolji fiziološki učinak jest jačanje endokrinog i živčanog sustava te pospješivanje razgradnje mokraćne kiseline. 

U borbi protiv ovisnosti meditacija je uz grupne terapije jedna od najboljih opcija jer pomaže ovisnicima da shvate gdje je nastao problem i kako ga riješiti. Također, može poslužiti u racionaliziranju i odlučivanju što zaista želimo u životu. 

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

petnica

Ispuni svoje vrijeme i nauči nešto novo!

Otkrij čari istraživanja - Istraživačka stanica "Petnica"

Za sve željne novih iskustava,ljubitelje prirode i društva Petnica je idealno rješenje. Nudi ti mogućnost da otkriješ sebe ,potvrdiš svoje želje i odlično se zabaviš.

d

Ljetne avanture

5 stvari koje moraš učiniti do kraja ljeta

   Ljeto se bliži kraju, a klupe  iz parkića zamijenit će se školskim. No, ostalo je još mjesec dana koje treba ispuniti zabavom.

Radni stol

Obrazovanje u svijetu

10 posebnosti edukacijskog sustava na kojima Japancima zavidi ostatak svijeta

Japanci su poznati po inteligenciji, dobrom zdravlju i pristojnosti. Ali, zašto je ta nacija toliko jedinstvena i drugačija od ostatka svijeta? Mislimo da smo našli odgovor: imaju nevjerojatno dobar edukacijski sustav!

USRED logo - bijeli

Kako izgleda godina dana članstva u USRED-u?

Kako je USRED promijenio moj život

Nakon godinu dana provedenih kao član Udruge srednjoškolaca Hrvatske, USRED je moj život doista vrlo jako promijenio. Bilo je i veselih i tužnih trenutaka, podjednako kao i zabave i rada.

Djevojka kviz 2

za srednjoškolce i studente

Nagradni natječaj „Pametno sa svojim novcem“ za mlade – nauči upravljati novcem i osvoji iPhone 6S ili iPhone SE

Koja je razlika između debitnih i kreditnih kartica? Čemu služi žiro, a čemu tekući račun? Kako sastaviti popis prihoda i rashoda osobnog proračuna? Ako niste sigurni u odgovore, svakako biste trebali sudjelovati u nagradnom natječaju „Pametno sa svojim novcem“.