Različiti, a ravnopravni

Koliko su današnji mladi tolerantni?

Učenik na stubama čita

Današnji svijet je pun različitosti – nailazimo na različite tipove vjere, boju kože, seksualnu orijentaciju i slično. U prošlosti je moglo doći do pogubnih posljedica ako nismo bili isti kao vladajuće osobe, možemo spomenuti primjer Hitlera i njegovo „čišćenje“ naroda. Trenutno smo u 21. stoljeću, vremenu kada bismo trebali postati svjesni naših različitosti te ih prihvatiti, no neki možda nisu nadišli ljudske pogrješke iz prošlosti. Nada se polaže u mlade generacije ljudi, no sada se postavlja pitanje, jesu li oni tolerantni?

Ovdje gdje živimo, točnije u Hrvatskoj, mnogo je netrpeljivosti između mladih. Navedimo primjer mladih nacionalista. Većina mladih koji žive u obiteljima čiji su roditelji bili u domovinskom ratu su odgajani u patrijarhalnom duhu. Nametnuto im je mišljenje da moraju biti skeptični u vezi susjednih nam Srba jer smo davne 1991. godine bili s njima u ratu. Moramo si postaviti pitanje je li naše društvo zaostalo u devedesetim godinama 20. stoljeća i je li ispravno ne voljeti navedeni narod unatoč tome što nismo bili rođeni u to vrijeme. Prije nekoliko mjeseci aktualna tema je bila uvođenje definicije braka u Ustav referendumom te su ljudi mogli biti „za“ ili „protiv“ standardne obitelji, odnosno braka između muškarca i žene. Naravno, ništa nije moglo proći bez svađa između mladih osoba što je na kraju rezultiralo „podjelom“ na kršćane i ne-kršćane, što su neki tvrdili. Kao zadnji primjer ostavljam ubojstvo Luke Ritza, zagrebačkog maturanta koji je bio brutalno pretučen te je zbog zadobivenih ozljeda i preminuo. Neki govore kako je bio pretučen zbog svoje punk frizure i zbog toga što je bio različit, no njegov slučaj ćemo ostaviti u prošlosti i učiniti da on bude primjer kako nije zdravo biti netolerantan.

U mjestu gdje živim, većina nas je tolerantnih, a zbog aktualnog terorizma i osobnog mišljenja da se mišljenja ostalih moraju promijeniti, napisala sam ovaj članak s ciljem da podignem svijest o toleranciji. Nadam se da sam barem malo uspjela u svome naumu i što drugo reći, nego BUDITE TOLERANTNI!

Komentari na članak

Vezani članci

clueless

Kako proći sve iz prve, pitanje je sad

Kako uspješno položiti vozački ispit

Kako izgleda polaganje vozačkog ispita te kako položiti sve u prvom pokušaju, bez 3S: stresa, straha i suza...

Izvor: bbzinfo.hr

Spremni krenite u novu školsku godinu

15 navika koje moraš razviti prije početka škole

Poznavajući ove navike, nećete imati problema u novoj školskoj godini.

somalia

Najopasniji gradovi svijeta

Kriminal u gradovima: u Zagrebu raširena korupcija, a naši su susjedi najveći vandali

Prema današnjim mogućnostima može se otići bilo gdje,no za neka mjesta bolje ne kupovati kartu. U nastavku vam donosimo najopasnija mjesta prema stopi kriminala.

skinuta s whi

UNESI BOŽIĆNU ČAROLIJU U SVOJ DOM

Top 5 božićnih ukrasa

Stiže nam Božić, božićni praznici, pokloni, dakle najveselije doba godine. Zajedništvo, ljubav, snijeg, treba li nam išta više?  Donosimo vam 5 ideja za božićne ukrase kojima možete unijeti dašak božićne energije u svoj dom!

1

Nije sve u Hollywoodu

[PREPORUKE FILMOVA] Europska kinematografija - od film noira do novog vala

Ako uvijek posežete samo za američkim blockbusterima i holivudskim hitovima kako biste ubili dosadu, vrijeme je da otkrijete dragocjene bisere europske kinematografije. Donosimo vam osam filmova iz osam različitih europskih zemalja koje svakako morate pogledati!