Najprevođenije knjige svijeta

Knjige koje su osvojile publiku na različitim meridijanima i paralelama

bajke

Svima nam je već dobro poznato da je najprevođenija knjiga na svijetu Biblija. Na 2798 jezika prevedena je barem jedna knjiga Svetog pisma, dok je Novi zavjet preveden na 1275 jezika. U nastavku vam predstavljamo knjige koje su se također našle na ovom popisu.

Opća deklaracija o pravima čovjeka prvi je sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava, a izdali su ga Ujedinjeni narodi 1948.godine. Iako nije donesena kao ugovor, nego samo kao rezolucija koja nema nikakvu pravnu snagu, s ciljem da osigura "zajedničko razumijevanje" ljudskih prava i sloboda koja se spominju u Povelji UN-a, tijekom sljedećih desetljeća doživjela je dramatičnu transformaciju. 

Mali princ najpoznatija je novela francuskog pilota Antoinea de Saint-Exuperyja iz 1943. godine. Prodana je u više od 80 milijuna primjeraka, tako da je to jedna od najprodavanijih knjiga svijeta. Ilustrirao ju je sam pisac. Mali princ ima šest inačica na  hrvatskom jeziku: prvi u prijevodu Mije Pervan-Plavec, drugi Ivana Kušana, treći Gorane Rukavine, četvrti Luke Paljetka, peti Mije Pervan-Plavec, šesti Marijane Horvatinović.

Alisa u zemlji čudesa knjiga je dječje fantastike iz 1865. godine koju je napisao engleski književnik Charles Lutwidge Dodgson, poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll. Priča je prepuna aluzija na Dodgsonove prijatelje (i neprijatelje), kao i lekcija koje su u to doba učenici britanskih osnovnih škola morali učiti napamet. Radnja se poigrava s logikom na način koji je roman učinio trajno popularnim i među odraslima i među djecom.

Andersenove i druge priče, među kojima su najpoznatije "Snježna kraljica", "Ružno pače", "Mala sirena", "Djevojčica sa žigicama" i druge, bile su nadahnuće za stvaranje mnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. Hans Christian Andersen  svjetski je slavan danski pisac bajki koji se smatra tvorcem danske realistične proze. Andersenove priče ili bajke bile su u početku živa i dopadljiva prepričavanja onoga što je čuo u djetinstvu, a kasnije ih je i sam stvarao. U njima se fantastično, legendarno i mitsko stapa s neposrednim, zbiljskim svijetom.

Asterix je najpoznatiji francuski strip. Stvorili su ga 1959. René Goscinny (priču) i Albert Uderzo (ilustracije). Nakon Goscinnyjeve smrti 1977. Uderzo je nastavio rad na stripu. Ključ uspjeha Asterixa je u tome što su primjereni svakoj dobi: maloj djeci privlačni vizualno, dok odrasli mogu cijeniti brojne aluzije i poveznice s povijesnim događajima te njihovo ismijavanje. Po nekima od nastavaka stripa snimljeni su animirani ili igrani filmovi.

Knjiga Mormona sveti je tekst mormona. Prvi ju je objavio Joseph Smith, osnivač mormonizma,  1830. godine. Mormonova knjiga sadrži tekstove o židovsko-kršćanskoj civilizaciji koja je od 600. pr. n. e. postojala na tlu Amerike i koju su u 5. st. poslije Krista uništili američki Indijanci. Arheolozi nisu pronašli tragove postojanja ove civilizacije. Prema tvrdnjama iz Mormonove knjige, Isus Krist se poslije uskrsnuća pojavio na tlu Amerike gdje je propovijedao pripadnicima ove civilizacije.

Harry Potter serijal je od sedam romana koje je napisala britanska književnica J. K. Rowling. Knjige opisuju avanture mladog čarobnjaka Harryja Pottera i njegovih najboljih prijatelja Rona Weasleyja i Hermione Granger, učenika Škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. Od izlaska prvog romana "Harry Potter i kamen mudraca" 30. lipnja 1997., knjige su stekle ogromnu popularnost, pohvale i komercijalni uspjeh. Serijal je doživio i kritike zbog sve naglašenijih mračnih tonova u priči. U serijalu je sedam knjiga, a svaka je za nijansu mračnija od prethodne. Sa svakom od četiri posljednje knjige u serijalu srušen je rekord najbrže prodavane knjige u povijesti.

Dnevnik Anne Frank djelo  je Anne Frank, jedne od žrtava holokausta, koje je objavio njen otac Otto 1988. Obitelj Frank, progonjeni Židovi, skrivaju se pred nacistima u tajnim prostorijama tvrtke njenog oca u Amsterdamu, takozvanom Achterhuis . Za vrijeme dvogodišnjeg skrivanja, sve do izdaje njihovog skloništa, Anne u dnevniku bilježi svakodnevne događaje, strepnje i probleme koji se razvijaju pri životu u takvim uvjetima. U dnevniku su zadržane i emocionalne erupcije svih stanovnika Achterhuisa. Anne i njena sestra umiru u koncentracijskom logoru nakon što ih je Gestapo uhvatio, a otac Otto jedini je preživio logor. Dnevnik Anne Frank u originalu se nalazi u Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, holandskom institutu za ratnu dokumentaciju. 

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fmetro-portal.rtl.hr%252Fzasto-nam-glazba-podize-raspolozenje%252F66067%26bvm%3Dbv.128617741%2Cd.bGs%26psig%3DAFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g%26ust%3D1470313130774430&bvm=bv.128617741,d.bGs&psig=AFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g&ust=1470313130774430

Svima su zapele za uho

Top 10 pjesama ovog ljeta

Ljeto je pravo vrijeme za pustiti mozak na pašu, prepustiti se uživanju i kretati se u zanosnim glazbenim ritmovima. 

Vinkovačke jeseni

DOGAĐAJI U VINKOVCIMA KOJE MORAŠ POSJETITI

Evo što sve možeš vidjeti i doživjeti u Vinkovcima

Ako ikada dođeš u Vinkovce, ove događaje nikako ne smiješ propustiti.

2

Zanimljivi kipovi grada Zagreba

Najpoznatiji kipovi na ulicama Zagreba

Koji to kipovi krase Zagreb i koje poznate ličnosti predstavljaju?

1

Što se to sluša, svira i pušta?

Glazbeni ukus srednjoškolaca

Kakav ukus za glazbu imaju mladi, je li ih previše zahvatio val mainstreama i je li potrebno uvesti više nastavnog sadržaja o modernoj glazbi?

9gag

Srednja je život

Kako se prilagoditi okruženju srednje škole?

Prelazak iz osnovne škole u srednju školu kod većine mladih pobuđuje osjećaje napetosti i tjeskobe, što je zapravo i normalno. To je još jedna stepenica koju svatko od nas mora prijeći i ako novu školu zamislimo kao novi početak i novu životnu avanturu stvari postaju lakše.