I matematika može biti zanimljiva

Kako zavoljeti i razumjeti matematiku

https://www.google.hr/search?q=matematika&espv=2&rlz=1C1CAFA_enHR704HR704&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwig78WFiczQAhWBHRQKHRx_BHcQ_AUIBigB#imgrc=olWaDStMr2y9eM%3A

Matematika je odavno predmet koji je omražen medu učenicima, a najčešći uzrok tome je loše organizirana nastava ili nezainteresiranost samog profesora te učenika. Iz našeg školskog sustava vidljivo je da su učenici primorani učiti napamet, bez razumijevanja ili korištenja naučenih činjenica u svakodnevnom životu, te da često zaboravljaju naučeno. Nema tog aspekta života u kojem matematika nije prisutna, pa nam se prirodno nameću pitanja kako uopće učiti matematiku i zašto? Kako je učiniti zanimljivom?

Samim spomenom matematike većini učenika padne mrak na oči? Zašto je to tako? 

Prvi je razlog zato što je matematika apstraktna i time djetetu postaje nerazumljiva, a zatim i nezanimljiva.

Matofobija je strah od matematike, sve učestalija pojava koja poprima ozbiljne kliničke oblike. Strah se može pojaviti nakon nekog konkretnog neugodnog doživljaja ili kada učenik postupno prestane pratiti profesorova objašnjenja i osjeća se izgubljeno. Time postepeno izgubi motivaciju i "bježi" od svega što ima veze s matematikom.

No, zašto je neki ipak vole?

Mnogi ju smatraju korisnom i zavole zbog dobrog profesora i pristupačnosti koju im taj profesor pokaže pri objašnjavanju. Istraživanja su pokazala da matematika stvara u čovjeku osjećaj zadovoljstva, a ponajviše kod djece koja točno riješe neki zadatak.

Mi vam donosimo nekoliko načina kako ju vama učiniti zanimljivom i privlačnom:

1. UBACITE PRIMJERE IZ SVAKODNEVNOG ŽIVOTA

Matematika ne mora bit gnjavaža ako ju učite kao u osnovnoj školi. Danas, u srednjoj školi vam to neće bit putem jabuka i krušaka, ali izračunati broj sunčanih sati na Hvaru ili uočiti mnogokute u svakodnevnim stvarima nije nešto apstraktno.

2. ZAHTIJEVATI OD PROFESORA DETALJNIJA OBJAŠNJENJA 

Velik broj učenika zahtijeva drugačiji oblik predavanja nego 1 učenik = 1 nastavnik. Tražiti od profesora objašnjenje 5 minuta nakon sata nije neki bauk. Ponekad potražiti objašnjenje samo može biti i korisnije jer zahtijeva veću zainteresiranost i uključenje.

3. ISTAKNUTI VAŽNOST MATEMATIKE ZA BUDUĆNOST

Možda ti se danas čini da ti jedan logiritam neće nikad trebati, ali matematičko je gradivo kumulativno,tj. nadograđuje se i povezuje se. Možda će ti baš sutra zatrebati. I čuj, možda si baš ti budući inženjer strojarstva ili profesor matematike!

4. KORIŠTENJE RAČUNALA

Više od 58% nastavnika koristi računalo nikad ili rijetko, a oko 66% ih nikad ne koristi internet. Internet nudi mnoštvo pogodnosti, a jedna od njih je program Geogebra koji učeniku može uveliko pomoći u razumijevanju grafova i sinusoida.

5. TIMSKI RAD

Podjela u grupe ili zajednička priprema za ispit još je jedan od načina kako se zabaviti vježbajući matematiku. Topla čokolada nakon uspješno odrađenog posla može biti odlična nagrada.

6.PLES

Ples je dobar način za objašnjavanje geometrijskih koncepata.

Slikovni rezultat za beautiful dance moves

Znamo da većini od vas matematika nije No.1 omiljenih predmeta. ali nemojte ju zato zanemarivati. Kao i sve ima svojih prednosti i mana. I vjerujte mi, može biti itekako lijepa i zanimljiva, ali morate prodrijeti u njenu srž i zaljubiti se.

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje zadaće

Kreativni natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Kreativni natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

Kreativni natječaj „Nabaci ideju za bolju atmosferu!“

interliber

Jesenski vodič

Događanja u Hrvatskoj i okolici ove jeseni koje vrijedi posjetiti!

Ljeto je na zadnjim izdisajima, a jesen nam već kuca na vrata! Nakon ljetnog tulumarenja vrijeme je za povratak u školu. Ne mislite da je jesen dosadna i beživotna jer smo za vas pronašli šest događaja koje svakako trebate posjetiti i dokazati da i jesen može biti vrijeme dobre zabave!

Naslovna

SPREMNI KRENITE U NOVU ŠKOLSKU GODINU

Tajne dobrog uspjeha u školi

Neki su rođeni s talentom za učenje dok nekima treba više vremena te se trebaju više potruditi. „Bez muke nema nauke“, kaže stara poslovica, ali neki odlikaši imaju tajne kojima postižu svoj uspjeh. U nastavku ovog članka pročitaj kako postići dobar uspjeh u školi.

˝šoping˝

Kupovina preko interneta ili staro dobro obilaženje trgovina

Zašto posežemo za e-kupovinom?

Otići u trgovinu ili otići na internet stranicu i sve riješiti putem nekoliko klikova - pitanje je sad.

1

Intervju s dr.sc. Ines Carović

"Voljela bih da se u školama uči manje faktografije, a više onoga što učenike doista zanima"

Doktorica znanosti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu donosi nam svoje stavove o današnjem školstvu, savjete za poboljšanje i prijedloge za nove predmete.