Nauči kako pametno raspolagati novcem uz Štedopis

Kako uvijek imati dovoljno novaca?

Novac

Materijalisti ili ne - svi mi volimo ponekad čuti taj zvuk šuštanja novčanica koje nam šapću iz novčanika. Možda jednostavno volimo starije i uspješne muškarce koji nas gledaju s tih obojenih papirića, a možda volimo stvari koje nam oni omogućuju. Istina je: novac je bitan. Nije ga dobro imati previše jer  iskvaruje, ali svi znamo da je i zdrav čovjek bez novaca živa bolest. Danas vas učimo kako uvijek dovoljno imati novaca

Kako početi?

Najprije morate imati budžet. Budžet je jedna zanimljiva riječ koja dolazi od francuske riječi bougette što znači mala torba. Ne, nije stvar u torbi. Riječ je promijenila značenje. Ono što vi morate imati je dohodak - primanje novaca iz nekog izvora. To može biti tjedni džeparac, bakinih 50 kuna "za kavu", susjedova naklonost da vam se novčano oduži za čišćenje snijega ili pak neki poslić koji radite preko student servisa. 

Dobro budite upoznati s vašim budžetom. Na temelju dosadašnjih dobivanja novca (ako ona nisu stalna i redovna poput plaće) predvidite s koliko novca baratate za neki određeni period. Recimo da  dobijete ukupno 500 kn za rođendan i još svaki mjesec imate 200 kuna džeparca. To znači da ćete u cijeloj godini, odnosno 12 mjeseci, raditi s  2900 kuna. 

Nakon što se okvirno napravi procjena 'primanja', taj se novac mora pažljivo trošiti; novac se mora pravilno rasporediti. Ukoliko imaš 2900 kuna na godinu, to pravilno raspodijeli na 12 mjeseci što ispada oko 242 kune. Svaki mjesec ne smiješ trošiti više od tog iznosa jer to znači da si oduzimaš od sljedećeg mjeseca. Naravno, možeš si posuditi od sljedećeg mjeseca, ali samo ako znaš da u drugom mjesecu sigurno nećeš toliko trošiti. Budi oprezan s tim!

 

Trošenje - najteži dio

Trošenje je, naravno, najteži dio. U ljudskim je genima ili da se teško odvojimo od novca ili da ga prelako dajemo. U ovoj se situaciji opet mora pronaći ravnoteža. Kada imaš novaca, uvijek se sjeti da nisi obavezan kupiti nešto. Ništa neće nestati s planeta Zemlje ako ne kupiš to ovaj tjedan. Prije kupnje nekog proizvoda pitaj se hoće li ti koristiti i je li kvalitetno onoliko koliko si za tu stvar dao novca, je li to 'pametna' investicija ili nešto tebi za razonodu. Bi li mogao preživjeti bez toga? Pomaže li ti u životu ili ti samo odvlači pažnju s važnih stvari? 

Pitaj druge što misle o trošenju novca na to što bi htio kupiti! Mame sigurno znaju treba li ti nova majica pokraj onih dvadesetak u ormaru ili možeš taj novac usmjeriti drugamo, a prijatelj ti može objektivno reći je li bolje da novac potrošiš na hranu, stanarinu i sl. ili na neku igraću konzolu.

 

Ovo su samo osnove, ali treba jako dugo vremena da ih naučiš. Postoji par načina kako da si olakšaš učenje pametnog rukovanja novcem:

Prvi od načina kako uspješno planirati raspodjelu novca vizualno je uz pomoć omotnica. Odredi koliko novca imaš u mjesecu. Napravi 5 omotnica i na svaku napiši jednu kategoriju, a za studenta bi to mogle biti: stanarina i režije, hrana, higijenske potrepštine, materijali za fakultet i zabava. Na početku svakog mjeseca raspodijeli novac po omotnicama i toga se drži! Nema premještanja novca iz omotnica s više novca u one s manje novca, a sve što ti ostane u kojoj omotnici stavi na štednju umjesto da premjestiš u drugu omotnicu. 

Ako si grafički tip, ovaj način je pogodniji za tebe. Najbolje je kupiti dnevnik i napraviti tablicu. Jednako kao i u prvom načinu napravi kategorije i onda u bilježnici za svaki svoj trošak pisano oduzimaj od prihoda.

 

Novac je bitan, novac je kompliciran. Pitajte naše političare, oni (ne) znaju. Evo još nekih kratkih savjeta kojih bi se bilo dobro pridržavati:

1. Štedite, ali ne gomilajte!

2. Planirajte velike potrošnje.

3. Uvijek koristite gotovinu, kartice zavaravaju um!

4. Čuvajte sve račune (od žvaka i novina s kioska do računa novih tenisica).

5. Bacite oko na popuste, bodove prednosti i slično. 

 

Ovaj članak je napisan inspiriran učenjem portala stedopis.hr, portala Instituta za financijsko obrazovanje. Ako želite naučiti više o novcu, svakako posjetite njihov portal. 

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka kviz 2

Posljednja prilika za osvojiti iPhone

Doznajte tko je dobitnik 4. kruga i kako osvojiti posljednji iPhone 6s SpaceGray

Pozivamo mlade da sudjeluju u završnom krugu nagradne igre do 31. 10. 2016. jer mogu osvojiti iPhone 6s SpaceGray.

Štedopis caffe

Utorak, 11. listopada

Prijavi se na kviz o novcu i financijama za srednjoškolce u Splitu i osvoji putovanje u Gardaland

Što: Štedopis Caffe - kviz o financijama i novcu za srednjoškolce Gdje: Caffe bar Academia, Ruđera Boškovića 27 Vrijeme održavanja: 11. listopada 2016., 19:30-21:00

http://images.collegexpress.com/article/student-life-7-easy-ways-college-students-earn-fast-cash.jpg

Uvod u vođenje vlastitih financija

Kako raspolagati svojim novcem

Kako samostalno raspolagati novcem i što zapravo znači biti financijski pismen?

Štedopis caffe - kviz financijske pismenosti

Petak, 2. prosinca 2016.

Studenti, prijavite se na kviz Štedopis caffe u Zagrebu i osvojite vrijedne nagrade!

Gledaš kvizove na TV-u ležeći na kauču i znaš svaki odgovor? Oduvijek su za tebe govorili da si “hodajuća enciklopedija”? Nudimo ti mogućnost da pokažeš svoje znanje!

http://srednja.hr/Photos/Posteri/poster380.jpg

Odabir studija na dlanu

Financije i studiranje

Kako upravljati troškovima uz studij i izabrati najbolju opciju?