Srednja je život

Kako se prilagoditi okruženju srednje škole?

9gag

Prelazak iz osnovne škole u srednju školu kod većine mladih pobuđuje osjećaje napetosti i tjeskobe, što je zapravo i normalno. To je još jedna stepenica koju svatko od nas mora prijeći i ako novu školu zamislimo kao novi početak i novu životnu avanturu stvari postaju lakše.

Zato Vam donosim nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u vašem srednjoškolskom obrazovanju i prilagodbi na novo okruženje koje vas očekuje.

OJ, BUDI SVOJ!

August Šenoa u svojoj pjesmi „Oj, budi svoj!“ govori da budemo ono što jesmo i da nikad ne klonemo dušom i upravo zbog tih riječi sam ovo navela kao prvi savjet. Nemojte se pretvarati da ste netko drugi jer ćete na taj način privući ljude koji vam ne odgovaraju i propustiti priliku upoznati i sprijateljiti se s onima koji su vama slični. Ako se dogodi nešto što vam baš i nije po volji ili vam se čini nerješivo, zastanite na trenutak i udahnite duboko, budite racionalni i vjerujte da ćete rješenje pronaći vrlo brzo.

Samo se sjetite Šenoe: „Ne kloni dušom….Put vedra neba diži svoje čelo!“ .

INFORMIRAJTE SE O BUDUĆOJ ŠKOLI

Pregledajte internet stranice škole koju ste upisali, proučite predmete, prošetajte do škole i vidite koji vam je put najkraći, ako znate nekoga tko je pohađao ili još uvijek pohađa školu koju ste upisali raspitajte se malo i o profesorima. Na taj način stječete samopouzdanje, ali i lakše će vam biti prvi dan škole.

ODREDITI PRIORITETE

Ono što je najbitnije za uspješnu prilagodbu na srednju školu je organiziranost i sposobnost određivanja prioriteta. Rasporedite vrijeme tako da imate vremena za učenje, za odmor, za druženje s prijateljima i kvalitetan san. Odredite ono što vam je u određenom trenutku najbitnije i to stavite kao neodgodivu obvezu, ako ste rekli da će ćete učiti 2 sata, onda to i učinite, u početku će biti teško pratiti plan, ali nakon nekog vremena nećete moći bez njega.

Na kraju, držite se svojih principa i ne dopustite da netko utječe na vas, budite onakvi kakvi jeste i sigurno nemate razloga za brigu. Redovito učite i nemojte odgađati obveze. Na taj način lakše ćete prihvatiti promjene i srednja škola će vam postati mjesto na koje ćete dolaziti s osmijehom.

Komentari na članak

Vezani članci

vlastiti izvor

Kampanja "Jeste li pitali učenike?"

USRED pita učenike

Udruga srednjoškolaca Hravtske želi da se učenički glas čuje.

Upis u srednju

Idemo u srednju

Vodič: upisi u srednju školu

Osmašima se bliže upisi, pred njima je važna odluka. Još samo malo i postat će dio našeg klana, postat će srednjoškolci. Kako bi upisi prošli uz što manje stresa, pripremili smo kratak vodič za upis u srednju školu.

http://www.prakticanzivot.com/wp-content/uploads/2012/03/imenik-620x350.jpg

Prednosti i mane općeg uspjeha

Treba li ukinuti opći uspjeh?

Računanje općeg uspjeha najpraktičnija je metoda, no čini li ju to i najboljom?

Laptop, bilježnica, učenje

Krenite spremni u novu školsku godinu

Neuobičajeni savjeti za pisanje domaće zadaće

Katkad neke neočekivane promjene u načinu na koji djeca pišu domaću zadaću mogu dovesti do odličnih rezultata.

naslovna

Donosimo nekoliko ideja za školske uniforme koje će privlačiti poglede

5 prijedloga školskih uniformi

Na spomen riječi školska uniforma, većina će pomisliti na neugledne i prilično dosadne komade odjeće koji su propisani u strogim školama u nekim zemljama. Međutim, one mogu biti i veoma moderni i zanimljivi odjevni predmeti ako ih se prilagodi ukusu tinejdžera.