Savjeti za maturante

Kako najbolje provesti zadnju godinu u srednjoj

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.crosswalk.com%252Ffamily%252Fparenting%252Fteens%252Fengaging-teens-who-question-their-faith.html%26bvm%3Dbv.129759880%2Cd.bGg%26psig%3DAFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw%26ust%3D1471979076120969&bvm=bv.129759880,d.bGg&psig=AFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw&ust=1471979076120969

Uživajte u zadnjoj godini bez 'odraslih' obaveza, u kojoj ćete definitivno imati vremena na pretek, bilo za prijatelje ili za učenje. Pokažite se i dokažite u najboljem svjetlu, rado ćete se prisjećati profesora, a s nekima se družiti i nakon srednje škole.

Nova je školska godina već počela, a samim time i novopečene maturante dočekala su pitanja poput „Kamo nakon srednje škole?“ i „Jesi li počeo s pripremama za maturu?“. I, da ne zaboravim već izlizanu rečenicu: „Nikad ti neće biti tako dobro kao u srednjoj, kad bih se barem ja mogao vratiti u školske klupe.“

...a vi nemate pojma kuda sa sobom, bez volje za učenje i fraza 'najboljeg razdoblja u životu' vam se trenutno i ne čini baš toliko istinitom.

Sada, nakon godinu dana, kada sam upisala faks i samo me 3 tjedna dijele od početka ostatka mog života, osvrćem se na proteklu godinu i vrijeme provedeno s ljudima koje neću tako skoro vidjeti.

Za početak, obećavat ćete ljudima da ćete se stalno družiti i ostati u kontaktu, ići na kave barem jednom mjesečno kad ste u gradu... Nećete. Velik dio vas neće uspjeti upisati željeni fakultet, neki ga uopće neće, dok će se neki razasuti po svim dijelovima Lijepe Naše i izvan nje. Prijatelje s kojima ste dijelili 4 godine svog života, sada ćete viđati samo za praznike, i to u izlascima.

Nadalje, vrlo ste uznemireni zbog mature i mislite da već zaostajete s pripremama. Ne zaostajete. U mom slučaju, nadobudno sam počela listati knjige prošlih razreda već u listopadu. Što se dogodilo? Zaboravila sam. Sve. U ožujku sam se jedva mogla prisjetiti 65% prošlog gradiva. Matura je standardizirani ispit za koji je dovoljno proći ispitni katalog i upoznati se s onim što se od vas očekuje, a zatim takve tipove zadataka proći kroz već provedene ispite.

Fakultet. Pa, čast izuzecima koji od malih nogu znaju što upisati i što biti u životu. Ja nisam bila jedna od njih i tek sam u veljači sa sigurnošću mogla odabrati prioritet na postani-student.hr

U zaključku, ne morate imati sve odgovore na sva pitanja, slušajte sebe i slijedite put svojih očekivanja. Nemojte se osjećati beskorisno, ako isprve ne uspijete u svom naumu ili niste dosljedni tuđim očekivanjima. Uživajte u zadnjoj godini bez 'odraslih' obaveza, u kojoj ćete definitivno imati vremena na pretek, bilo za prijatelje ili za učenje. Pokažite se i dokažite u najboljem svjetlu, rado ćete se prisjećati profesora, a s nekima se družiti i nakon srednje škole.

Komentari na članak

Vezani članci

Biramo najdestinaciju za maturalac

Anketa

Izaberi najdestinaciju za maturalac

Ono što se dogodi na maturalcu, tamo i ostaje, zar ne? Glasujte za omiljenu destinaciju za maturalac.

ssaasugsG

NCVVO

Jeste li vidjeli novi ispitni katalog iz Biologije za državnu maturu 2016./2017.?

Očekuju li učenike i ove godine pelikani? Pije li Ana redovno antibiotik? Odgovori se kriju u ispitnoj knjižici. Ali...

x

Rezultati državne mature

Najuspješnije položeni predmeti na prošloj državnoj maturi

Rezultati prošlogodišnjih državnih matura mogu biti pokazatelj sadašnjim maturantima oko kojih se predmeta treba više ili manje potruditi. Iako matematika glasi kao tradicionalno najzahtjevniji predmet na državnoj maturi i drugi obavezni i izborni predmeti pokazali su se nemogućim za prolaz bez dobre pripreme. Saznaj koji je predmet na prošloj državnoj maturi ‘pobrao’ najviše jedinica, odnosno petica! I to na ljetnom roku državne mature kojem pristupa većina kandidata.

Stog knjiga

Kako maturanti gledaju na maturu

Državna matura - revolucija ili evolucija

Što maturanti misle o provođenju državne mature? Jesmo li nešto naučili iz propusta u provođenju iste prije dvije godine?

Pisanje zadaće

Važna obavijest za maturante

Kalendar polaganja ispita državne mature u šk. god. 2016./2017.

Početak školske godine sve je bliže, a ovogodišnji maturanti već znaju kada ih očekuje koji ispit državne mature.