Savjeti za maturante

Kako najbolje provesti zadnju godinu u srednjoj

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjI46_E29XOAhWBmywKHaV9BBgQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fwww.crosswalk.com%252Ffamily%252Fparenting%252Fteens%252Fengaging-teens-who-question-their-faith.html%26bvm%3Dbv.129759880%2Cd.bGg%26psig%3DAFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw%26ust%3D1471979076120969&bvm=bv.129759880,d.bGg&psig=AFQjCNGrDbu2fDlcNRlKaN4mGNuSuXYosw&ust=1471979076120969

Uživajte u zadnjoj godini bez 'odraslih' obaveza, u kojoj ćete definitivno imati vremena na pretek, bilo za prijatelje ili za učenje. Pokažite se i dokažite u najboljem svjetlu, rado ćete se prisjećati profesora, a s nekima se družiti i nakon srednje škole.

Nova je školska godina već počela, a samim time i novopečene maturante dočekala su pitanja poput „Kamo nakon srednje škole?“ i „Jesi li počeo s pripremama za maturu?“. I, da ne zaboravim već izlizanu rečenicu: „Nikad ti neće biti tako dobro kao u srednjoj, kad bih se barem ja mogao vratiti u školske klupe.“

...a vi nemate pojma kuda sa sobom, bez volje za učenje i fraza 'najboljeg razdoblja u životu' vam se trenutno i ne čini baš toliko istinitom.

Sada, nakon godinu dana, kada sam upisala faks i samo me 3 tjedna dijele od početka ostatka mog života, osvrćem se na proteklu godinu i vrijeme provedeno s ljudima koje neću tako skoro vidjeti.

Za početak, obećavat ćete ljudima da ćete se stalno družiti i ostati u kontaktu, ići na kave barem jednom mjesečno kad ste u gradu... Nećete. Velik dio vas neće uspjeti upisati željeni fakultet, neki ga uopće neće, dok će se neki razasuti po svim dijelovima Lijepe Naše i izvan nje. Prijatelje s kojima ste dijelili 4 godine svog života, sada ćete viđati samo za praznike, i to u izlascima.

Nadalje, vrlo ste uznemireni zbog mature i mislite da već zaostajete s pripremama. Ne zaostajete. U mom slučaju, nadobudno sam počela listati knjige prošlih razreda već u listopadu. Što se dogodilo? Zaboravila sam. Sve. U ožujku sam se jedva mogla prisjetiti 65% prošlog gradiva. Matura je standardizirani ispit za koji je dovoljno proći ispitni katalog i upoznati se s onim što se od vas očekuje, a zatim takve tipove zadataka proći kroz već provedene ispite.

Fakultet. Pa, čast izuzecima koji od malih nogu znaju što upisati i što biti u životu. Ja nisam bila jedna od njih i tek sam u veljači sa sigurnošću mogla odabrati prioritet na postani-student.hr

U zaključku, ne morate imati sve odgovore na sva pitanja, slušajte sebe i slijedite put svojih očekivanja. Nemojte se osjećati beskorisno, ako isprve ne uspijete u svom naumu ili niste dosljedni tuđim očekivanjima. Uživajte u zadnjoj godini bez 'odraslih' obaveza, u kojoj ćete definitivno imati vremena na pretek, bilo za prijatelje ili za učenje. Pokažite se i dokažite u najboljem svjetlu, rado ćete se prisjećati profesora, a s nekima se družiti i nakon srednje škole.

Komentari na članak

Vezani članci

Stog knjiga

Kako maturanti gledaju na maturu

Državna matura - revolucija ili evolucija

Što maturanti misle o provođenju državne mature? Jesmo li nešto naučili iz propusta u provođenju iste prije dvije godine?

Pintarest

Nije sve tako sivo

3 razloga zašto nije loše ako nisi upao na željeni faks

Rezultati su stigli i nisi upao na prvi izbor? Big deal! Donosimo pet dobrih razloga zašto studiranje na sasvim drugom faksu nije toliko strašna opcija.

x

Algebra daje 20% popusta na pripreme za državnu maturu

Iskoristi Back to School popust na pripreme za državnu maturu!

Pripremili smo ti čak 20% popusta na cijenu za upis priprema za državnu maturu u Algebri diljem Hrvatske! Dođi u utorak, 20.9. u Algebrin centar u svom gradu! Popust vrijedi samo na taj jedan dan, zato ne gubi vrijeme!

x

Dnevnik jedne maturantice

Prvi tjedan škole - čisto preživljavanje

Prvi tjedan nove školske godine iz perspektive jedne maturantice.

Pokazivanje ili instrukcije

Matura se fura

Plaćene pripreme za maturu - nužne ili ne?

S početkom proljeća maturanti sve više brinu o maturi i upisu na fakultet, a velik dio poseže za instrukcijama i plaćenim pripremama kako bi postigli što bolji uspjeh. Ana nam iznosi svoje mišljenje o najboljem načinu pripreme za maturu.