Jeste li znali

Kako je nastao čips

http://www.info-ks.net/slike/clanci/slike/2013/april/cips1.jpg

Rođenju čipsa 1853. u SAD-u kumovali su šef hotelske kuhinje George Crum i bogataš Cornelius Vanderbilt.

Priča o čipsu, omiljenim tankim, hrskavo prženim listićima krumpira započela je 24. kolovoza 1853. u otmjenom hotelu romantičnog imena Moon-Lake Lodge u Saratoga Springsu u državi New York u SAD-u. Naravno, kako to obično biva,  čips je svjetlo dana ugledao sasvim slučajno, a glavni i odgovorni krivici za njegovo rođenje bili su maštoviti šef kuhinje, Indijanac George Crum i jedan od najbogatijih Amerikanaca, industrijalac Cornelius Vanderbilt. Sve se dogodilo nakon što je razmaženi bogataš drugi put zaredom vratio,  po vlastitom ukusu,  suviše debelo narezane french-fried krumpire, a ponosni se i osvetoljubivi kuhar odlučio osvetiti bogatom zanovijetalu, nevjerojatno tanko narezanim i prženim ploškama krumpira koje se nisu mogle jesti vilicom i nožem, nego samo prstima. No, na kuharevo iznenađenje, umjesto svađom, podvala je završila filmskim happy endom, odnosno, umjesto da poludi, Vanderbilt se već na prvi zalogaj oduševio hrskavim krumpirićima. Kako su se potom hrskavi krumpiri svidjeli redom svima koji su ih probali, novo se jelo ubrzo našlo na hotelskom jelovniku pod nazivom "Saratoga chips".

No, da sve ne bi bilo tako jednostavno, jasno i dokumentirano, postoji i druga verzija priče prema kojoj izvorni autor čipsa nije Crum već njegova sestra kojoj je igrom slučaja pala ploška krumpira u vruću mast pa je slavni kuhar,  u želji da se osveti Vanderbiltu, servirao jelo koje je već jeo kod kuće.

Iako je čips postao popularan i već se od 1895.  prodavao u trgovinama, industrijsku proizvodnju omiljene grickalice započeo je 1932. Herman Lay,  izumitelj stroja za guljenje krumpira. Sasvim sigurno pojavi tvornički spremljenog čipsa svojim je izumom pridonijela i jedna žena, Laura Scudder,  koja je 1926.  osmislila vrećice koje su čuvale svježinu upakirane namirnice.

Komentari na članak

Vezani članci

http://www.laudato.hr/cmstemplates/files/f7/f7ac9f92-f561-4409-8355-5f22d7fe1b19.jpg

Braća Sinković u intervjuu za USRED

Put do uspjeha - srce, trud i vjera u sebe i u svoje ciljeve

Braća Sinković, olimpijski pobjednici, u intervjuu za USRED otkrili su mnogo toga o sebi.

Učionica; pogled kroz prozor

Škola je sigurno mjesto?

Škola je sigurno mjesto?

Škola je sigurno mjesto?

Put u Bruxelles

USRED-ov natječaj

Intervju s pobjednicima natječaja "Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju" : "Definitivno jedno novo i prekrasno iskustvo"

Nakon trijumfalne pobjede Andreje Krizmanić i Edija Rogine na natječaju „Moj zavičaj u Europi, Europa u mom zavičaju“ u organizaciji Udruge srednjoškolaca Hrvatske i europarlamentarca Davora Ive Stiera, pobjednici su otputovali u Bruxelles te su s nama podijelili dojmovee sa samog natječaja i putovanja. Postoji li bolja pozivnica za prijavu na sljedeći USRED-ov natječaj?

Mlada sretna ekipa

ljetna zabava za zagrepčane

Odmorko 2018.

ideja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena na svježem zraku

NT - portal za učenje

Neprepoznati potencijal

'Nikola Tesla' portal za učenje - koristite li ga?

Nacionalni portal za učenike na daljinu „Nikola Tesla“ je sustav koji omogućava izvođenje nastave i učenje pomoću računala upotrebom digitalnih obrazovnih sadržaja. Za pristup portalu potreban je elektronički identitet u sustavu AalduHr.