Ljeto nam se vratilo u grad

Kako iskoristiti višak slobodnog vremena?

Cure čitaju

Definicija slobodnog vremena je ta da pojedinac iskorištava vrijeme koje ima izvan posla za aktivnosti koje ga ispunjavaju ili zadovoljavaju. Slobodno vrijeme zapravo služi u razvijanju ličnosti i osobnosti i pridonosi društvu ako se pravilno iskoristi. Iako učenici imaju sve manje slobodnog vremena jer se od njih očekuje zadovoljavanje užasno visokih kriterija koje je postavio obrazovni sustav i to malo vremena se može kvalitetno iskoristiti.

Slobodno vrijeme ima mnoge aspekte koje valja pomno promatrati i uzeti u obzir kao neophodno jer je ono samo bitno za psihološko zdravlje čovjeka.  Kao kriterije prema kojima mladi biraju način provođenja slobodnog vremena izdvojila sam sljedeće:

kao najdraže mjesto na kojemu mladi provode svoje slobodno vrijeme pojavljuju se disko-klubovi i kafići;

najdraža osoba s kojom mladi provode svoje slobodno vrijeme svakako je neki prijatelj te mladić ili djevojka;

kao dužina vremena koje se posvećuje druženju s drugima najprisutnija je odrednica ”svakodnevno”.

(izvor: Luburić,Relja,1999, http://www.pedagogija.hr/ekvilibrij/izvannastavne-aktivnosti-i-njihov-utjecaj-na-ucenikovo-slobodno-vrijeme.html)

 

Ono glavno pitanje, kako iskoristiti to slobodno vrijeme za razvitak osobnosti i društva?

1.Danas, ljudi traže zadovoljenje u bavljenju različitim hobijima, dok hobi definiramo kao aktivnost od koje čovjek ne mora nužno imati novčani dobitak, a opet ga zadovoljava. Kao primjer možemo navesti :

1.a) Sport poput nogometa, košarke, hokeja, plivanja

1.b) Ples poput breakdance-a, baleta

1.c) Sviranje nekog instrumenta ili formiranje beda

1.d) Čitanje, pisanje

1.e) Neka druga vrsta rekreacije, kao što je crtanje, šivanje, pletenje, skupljanje markica

 

2.) Višak slobodnog vremena se može iskoristiti na projekte kojima se poboljšava stanje u državi i razvitak društva

3.) Volontiranje je uvijek korisno ispunjeno vrijeme

4.) Izleti i ekstremni sportovi poput letenja, kajaka, raftinga, speleologije

Slobodno vrijeme uvijek se može iskoristiti tako da ujedno bude i ispunjavajuće, ali i korisno za druge, sve zapravo ovisi o nama samima kako ćemo to isto iskoristiti. :)

 

Komentari na članak

Vezani članci

Osobni foto arhiv

Maturalac je maturalac, ma gdje bio

Budva - od noćne more do najboljeg ljeta ikad u samo 6 dana

Koliko sam u početku bio zainteresiran za maturalac govori činjenica da sam zakasnio na autobus, a na kraju se ispostavilo da je preda mnom bilo 6 dana koji konkuriraju za najbolje ikad.

Vodič za rad preko ljetnih praznika

Saznaj kako se srednjoškolci mogu zaposliti!

Vodič za rad preko ljetnih praznika

Želiš li raditi preko praznika, a ne znaš kako? Vodič daje odgovore na sva tvoja pitanja. Sretno sa zaposlenjem!

Kalendar pikotgram

Tko rano rani, dvije sreće grabi

Kalendar za školsku godinu 2016./2017.

Praznici su tek počeli, a mi vas već gnjavimo školskim kalendarom. No, "tko rano rani, dvije sreće grabi" pa možda ne bi bilo loše već sada početi planirati sljedeće praznike.

Naslovna

Prijedlozi za preživljavanje vrućine i kolotečine

10 ideja za ljetne dane

Ljeto je, bez sumnje, najiščekivanije doba godine. Već u prosincu sjedimo kod kuće uz topli čaj i namrgođeno gledamo van želeći da pustu bjelinu i mrtvilo snijega zamijeni sunce, vrućina i onaj poseban ugođaj koji sva mjesta dobiju ljeti. U glavi nam se vrte slike festivala i koncerata na otvorenom, živahnost i žamora gradskih ulica te lagana ljetna odjeća. Međutim, kada ta tri duga, a opet kratka ljetna mjeseca dođu na red i temperature narastu do opasnih 35 Celzijevih stupnjeva, često nam sva očekivanja za lude provode i nezaboravne dane padnu u vodu i ostanemo doma cijeli dan umirući od dosade. Evo prijedloga kako izbjeći takav scenarij!

ElaM

SVJETLA, KAMERA, AKCIJA!

Rast i odrastanje ispred kamere

Mnogo smo se puta uvjerili da godine nisu toliko važne ako su prisutni ambicija i trud, a danas imamo još jedan dokaz koji ide u prilog ovoj, sada već - činjenici. Predstavljam vam Elu Marendić, učenicu prvoga razreda Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici (opći smjer). Ova, kako i sama kaže, energična, iskrena, uporna, glasna i brižna djevojka, već je stvorila mini-youtube karijeru. Danas otkrivamo i kako.