Ima nešto u tome

Još uvijek ne padaju u zaborav - kultni teen filmovi

naslovna

Kultni teen filmovi iz nekih starijih vremena gdje su se možda više cijenili. Šarm prošlosti, glumci koje gledamo i danas, srednjoškolske ljubavi i zavrzlame koje ne zastarijevaju. 80-e godine bile su godine teen filmova, redatelja Johna Hudgesa i glumice Molly Ringwald. Donosimo vam top 5 kultnih teen filmova koje, ako niste, morate pogledati.

1.  10 THINGS I HATE ABOUT YOU (1999.)
Američka romanična komedija temeljena na Shakespearovoj Ukroćenoj goropadnici. Dvije potpuno različite sestre. Kat (Julia Stilers) je crna ovca, nezainteresirana za dečke, osim u knjigama. I Bianca (Larisa Oleynik) - najpopularnija cura u školi. Kad Biancu na spoj pozove najveći školski zavodnik, otac uvodi novo pravilo - prva s dečkom mora izaći Kat jer je starija. Dok ona ne nađe dečka, Bianca ne smije izlaziti. Namješteni dečko za Kat, svađe i zavrzlame. Hoće li Kat popustiti ili će ostati neukrotiva i kako će reagirati kada dozna da je sve to bila "namještaljka"? Zanimljivo je da je nakon ovog filma Julia Stilers postala vodeća zvijezda tinejdžerskih filmova.

 

                 
 
 
 
 
  2. BREAKFAST CLUB (1985.)
Pet učenika subotnje jutro provode u školskoj knjižnici zbog markiranja, zlostavljanja, ispaljivanja signalne rakete u ormariću i uključivanja školskog alarma. Nakon nekog vremena počinju shvaćati da i nisu baš toliko različiti. Isti strah da će postati poput svojih roditelja, generacijski jaz i nerazumijevanje, buntovništvo i nesigurnost ispod maske spojili su najveće mlade zvijezde tog doba među kojima su Molly Ringwald, Judd Nelson, Ally Sheedy, Anthony Michael Hall i Emilio Estevez. Film se smatra apsolutno najvećim klasikom ovog žanra, pod redateljskom palicom "kralja teen filmova" Johna Hughesa.

 

 

             
 
 
 
                     
3. SIXTEEN CANDLES (1984.)
U filmu su opet zablistali Michael Anthony Hall i Molly Ringwald, a režiranja se opet prihvatio John Hughes. Priča o djevojci Sam (Molly Ringwald) koja tuguje jer su svi zaboravili na njezin šesnaesti rođendan zbog zaokupljenosti vjenčanjem njezine starije sestre. Sam dolazi u školu i priznaje svojoj prijateljici dugo skrivanu simpatiju, najpopularnijeg dečka u školi, za kojeg misli da je ni ne primjećuje. No, to nije tako. Šarmantna priča o ljubavi, sanjarenju, osjećaju neshvaćenosti i neprimjetnosti svakako je zaslužila mjesto na ovom popisu.

 

                                    

 

 

4. HEATHERS (1989.)
Bizarna, pomaknuta, crnohumorna, satirična drama koja je bila revolucionarno djelo zbog količine nasilja, psovki, crnog humora i apsurda. U središtu radnje je Veronica (Winona Ryder) koja je pomalo opterećena prijateljstvom s tri najpopularnije djevojke. Nakon svađe s njima, Veronica upoznaje Jasona (Christian Slater), psihotičnog dečka koji joj nudi pomoć da se osveti bivšim prijateljicama. I to brutalno. Za sve ljubitelje malo "težih" scena u ovom žanru ovaj film je pravi izbor. Osvojio je nagradu Edgar Allan Poe za scenarij, a John Hudges dobio je opaku konkurenciju u redatelju Michaelu Lehmannu.
        
 
 
 
5. PRETTY IN PINK (1986.)
Još jedna inačica bajke o Pepeljugi, doduše, malo ranija. Ljubavna melodrama o nepremostivim socijalnim razlikama koje staju nasuprot ljubavi. Šarm prošlih vremena, gramofonske ploče, ljubav uz dozu slatke sramežljivosti, humor i legendarni Jon Cryer, svima nama dobro poznat kao Alan u legendarnom sitcomu "Dva i pol muškarca". I naravno, Molly Ringwald. A redatelj je, pogađate, John Hughes.

             

 

Komentari na članak

Vezani članci

frida

Najpoznatiji slikari i kipari čija su djela obilježila prošlo stoljeće

Najutjecajniji likovni umjetnici 20. stoljeća

Koji su slikari i kipari imali najviše utjecaja na kulturnu scenu 20. stoljeća i kojim su to djelima postigli?

s

Mnoštvo različitih izvođača i zabavljača

Započeo jubilarni 20. Špancirfest: koje točke programa ne smijete propustiti?

Već dvadesetu godinu zaredom varaždinski Špancirfest privlači mase ljudi iz cijele Hrvatske i inozemstva. Program neće razočarati nikoga, od djece do odraslih. Uz koncerte velikih glazbenih imena iz regije poput Bajage, Urbana, Zabranjenog Pušenja, Josipe Lisac, Amire Medunjanin, S.A.R.S., i drugih, što morate svakako posjetiti tijekom deset dana raznih događanja? Donosimo vam samo neke od atraktivnih točki programa.

s

Muke po školi vol.1.

PRVI DAN SREDNJE

Srednja škola najbolje je razdoblje u životu. I zbog toga ju treba iskoristiti na najbolji mogući način!

turcizmi

Džezva, jastuk, čarapa...

Turcizmi koje koristimo u svakodnevnom životu

Prostor Hrvatske bio je pod direktnom osmanskom vlašću do kraja 16. stoljeća kada je ban Ërdödy pobijedio Turke kod Siska. Bila je to najveća kršćanska pobjeda nad Osmanlijama tog vremena, a Turci su na našem području ostavili mnogo tragova do današnjeg dana, među njima i riječi iz svojeg jezika.  Donosimo vam mali podsjetnik na one koje najčešće koristimo.

ElaM

SVJETLA, KAMERA, AKCIJA!

Rast i odrastanje ispred kamere

Mnogo smo se puta uvjerili da godine nisu toliko važne ako su prisutni ambicija i trud, a danas imamo još jedan dokaz koji ide u prilog ovoj, sada već - činjenici. Predstavljam vam Elu Marendić, učenicu prvoga razreda Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici (opći smjer). Ova, kako i sama kaže, energična, iskrena, uporna, glasna i brižna djevojka, već je stvorila mini-youtube karijeru. Danas otkrivamo i kako.