Učenici su u tehnikama dogovaranja i prepisivanja sve kreativniji.

Istraživanje pokazalo: hrvatski učenici skloni su prepisivanju

Formule na ruci

Razlozi zbog kojih se varanje javlja dijele se u dvije skupine: internalni i eksternalni. Učenici u Republici Hrvatskoj skloniji su varanju u školi i varanje im je prihvatljivije nego učenicima u Bosni i Hercegovini. Oni učenici kojima je varanje prihvatljivije više varaju (u obje države), što je u skladu s Turielovim modelom moralnosti koji pretpostavlja da učenici na varanje ne gledaju kao na problem moralnosti, nego kao na jednostavno kršenje društvenih normi.

Fenomen varanja u školama u Hrvatskoj sveprisutan je, ali se o njemu malo govori, a još manje istražuje. Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi prevalenciju i prihvatljivost varanja, razloge zbog kojih se varanje javlja te postojanje eventualnih razlika u varanju s obzirom na državu u kojoj učenici žive i stav o prihvatljivosti varanja. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 390 učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj (Zadar) i 353 učenika srednjih škola u Bosni i Hercegovini (Žepče). Učenici su tijekom jednoga školskog sata popunili Upitnik sociodemografskih obilježja, Skalu varanja, Skalu razloga varanja i Upitnik percepcije socijalne nepravde. Rezultati su pokazali da je varanje u srednjim školama visoko zastupljeno i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

NAČINI VARANJA NA ISPITIMA

Prepisivanje

Najnemaštovitija taktika sastoji se u tome da zujite u susjedov ispitni papir, pod uvjetom da imate identična pitanja. Iako ni to nije mnoge spriječilo da prepisuju stvari koje se od njih ne traže.

Što reći, pomažu ogledalca koja vam služe za 'popravljanje leća', dobrohotni pametni kolega može kao slučajno ispustiti papir pored vas koji ćete mu podići uz detaljnu analizu napisanog, a ukoliko situacija dopušta zašto ne odšetati do profesora s izmišljenim pitanjem i usput očima proždrijeti listove ostalih.

Šalabahteri

Još jedno drevno oruđe neznanja, šalabahteri su se kroz akademsku povijest eksploatirali tako kreativno i lucidno da zaslužuju vlastiti kolegij.

Bilo da dan ranije urežete ključne informacije na klupu ili poleđinu stolca ispred sebe, ukoliko znate gdje ćete sjediti, ili da se poslužite edukativnim talentima vlastite kože, odjeće ili pribora. Od ekstremnijih primjera navodimo pisanje šalića po noktima, urezivanje u drvo olovke, stavljanje papirića među bedra... Ukoliko profesoru padne na pamet pitati nešto o tvom sumnjivom međunožju, uvijek ga možeš isprepadati da je pervertit.

Naravno, tu su dlanovi i zglobovi koje čuvaju rukavi, no to je već dosadno. Postoji ekipa koja svoje neusvojeno znanje ispisuje po stražnjoj strani kravate ili s unutrašnje strane opuštenog remena. Da vidimo dalje... gumica, stražnja strana arka papira kojeg ćete koristiti za ispit, pernica, i tu već gazimo u standardno područje, ne pretjerano zanimljivo.

Tehnologija

Od gadgeta koji mogu pomoći u efikasnom prikrivanju neznanja, prvo treba pohvaliti malo jače kalkulatore koji imaju memoriju za spremanje formula, tekstova, pa čak i slika. Postoje i satovi sa sličnim kapacitetima tako da bez beda možete svako malo 'pogledati koliko vam je ostalo do kraja testa'.

Avanturiste će definitivno zanimati infracrvene zrake kojom se na razne palm uređaje mogu pisati informacije na daljinu, ali sve skupa daleko bez konkurencije ostavlja bežična buba u uhu i vaš pomagač izvan učionice s mobitelom i okružen građom koja vam je iz nekog nejasnog razloga promakla tijekom godine (ili više njih).

Žešći će igrači posegnuti i za najnovijim japanskim mikrokamerama koje prenose sliku iz učionice, plus mali monitor na koji ispitni blefer prima odgovor.

Grupni rad

Osim tipa koji je umjesto vas došao položiti, tu je i frend pored prozora koji skače i daje dimne signale, seksi kolegica koja kao ide nešto priupitati profesora i dekoncentrirati mu hipofizu dok ostatak vadi svoju šalabahersku artiljeriju ili, recimo, djedomrazovska taktika gdje onaj s više znanja piše na dvostrukom papiru jako utiskujući slova, pa nekom vratolomijom izdila 'prazan' papir suučesniku.

Da ne pričamo o kodovima i dogovorenim gestama pogotovo kod pitanja na zaokruživanje točnog odgovora. Ruka, noga, šmrc, kih, klikanje kemijskom... što još?

Komentari na članak

Vezani članci

Upis u srednju

Idemo u srednju

Vodič: upisi u srednju školu

Osmašima se bliže upisi, pred njima je važna odluka. Još samo malo i postat će dio našeg klana, postat će srednjoškolci. Kako bi upisi prošli uz što manje stresa, pripremili smo kratak vodič za upis u srednju školu.

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwjqzdm3naXOAhUJ8ywKHSMRBpkQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Fmetro-portal.rtl.hr%252Fzasto-nam-glazba-podize-raspolozenje%252F66067%26bvm%3Dbv.128617741%2Cd.bGs%26psig%3DAFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g%26ust%3D1470313130774430&bvm=bv.128617741,d.bGs&psig=AFQjCNFiA9tX78rGnyFybiLzRAmvpYBQ-g&ust=1470313130774430

Svima su zapele za uho

Top 10 pjesama ovog ljeta

Ljeto je pravo vrijeme za pustiti mozak na pašu, prepustiti se uživanju i kretati se u zanosnim glazbenim ritmovima. 

bookmarkeri- naslovna

Za knjiške moljce

Izradi sam: najzanimljiviji bookmarkeri

Ako ti je dosadila vječna potraga za bookmarkerima koji misteriozno nestaju i označavanje stranica prvom stvari koja ti dođe pod ruku - od ravnala do krpice za čišćenje naočala i onih običnih, printanih bookmarkera s citatima, evo nekoliko jednostavnih ideja da razbiješ tu dosadu.

ElaM

SVJETLA, KAMERA, AKCIJA!

Rast i odrastanje ispred kamere

Mnogo smo se puta uvjerili da godine nisu toliko važne ako su prisutni ambicija i trud, a danas imamo još jedan dokaz koji ide u prilog ovoj, sada već - činjenici. Predstavljam vam Elu Marendić, učenicu prvoga razreda Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici (opći smjer). Ova, kako i sama kaže, energična, iskrena, uporna, glasna i brižna djevojka, već je stvorila mini-youtube karijeru. Danas otkrivamo i kako.

a

Prizori koje je vidio cijeli svijet

10 značajnih povijesnih fotografija

Donosimo vam neke od najzanimljivijih i najpotresnijih fotografija koje su obišle svijet.