Ono kad ti je skupljanje markica predosadno

Plane spotting - hobi u kojem stojiš na krovu automobila

Wikimedia

Kada si plane spotter na svom radnom stolu sigurno imaš model zrakoplova, screen saver ti je slika zrakoplova koja polijeće u zalazak sunca, omiljena web stranica ti je flightradar24.com, a omiljena radio postaja 'Live air traffic'.

Hobi koji na prvi pogled zvuči komplicirano i nerazumljivo, no plane spotting je sve samo ne to. Sve što Vam treba je fotoaparat, odlična pozicija uz pistu zračne luke i ljubav prema avijaciji.

Što god novog da se dogodi u matičnoj zračnoj luci spottera, on je tu prvi da to fotografira. Bilo da se radi o dolasku nove aviokompanije, novog zrakoplova ili 'construction update' radova na novom terminalu. Ukratko, plane spotteri su ljudi ludo zaljubljeni u avijaciju koji su spremni stajati satima na krovu automobila uz pistu ili na krovu terminala samo kako bi snimili najnovije fotografije zrakoplova.

Autor: Boran Pivčić, Zagreb Plane Spotters

 

Da bi ste postali spotter stvarno to trebate voljeti, jer se često stoji na žegi, gdje poprimite one poznate 'bauštelske' tragove od sunca, ili na zimi, kada više ne možete treptati okom koje je predugo bilo na fokusu fotoaparata. No, rezultati koje spotteri dobivaju su nevjerojatni.

Spotteri su zajednica avio entuzijasta, koji često organiziraju zabave, zajednička događanja i sl. Isto tako, spotteri su prepoznata zajednica u avioindustriji, pa im tako neke zračne luke nude posebno označena mjesta za fotografiranje, proizvođači zrakoplova i aviokompanije pozivaju upravo spottere u svoje zrakoplove, a ponekad se zna naći i koja promotivna avio karta.

Autor: Boran Pivčić, Zagreb Plane Spotters

 

Spotting s vremenom toliko uđe pod kožu, da ćete samo na zvuk zrakoplova znati koji je to tip aviona, a na prvi pogled ćete znati aviokompaniju i registraciju. Ovaj hobi je ljubav, strast i način života. Možda je ovu fascinaciju najbolje opisao veliki Leonardo DaVinci rekavši: „ Kad jednom isporbaš let, uvijek ćeš hodati po zemlji s očima usmjerenim u nebo, prema mjestu gdje si bio i gdje se želiš vratiti."

Autor: Petar Meznarek, Zagreb Plane Spotters

 

Komentari na članak

Vezani članci

ElaM

SVJETLA, KAMERA, AKCIJA!

Rast i odrastanje ispred kamere

Mnogo smo se puta uvjerili da godine nisu toliko važne ako su prisutni ambicija i trud, a danas imamo još jedan dokaz koji ide u prilog ovoj, sada već - činjenici. Predstavljam vam Elu Marendić, učenicu prvoga razreda Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici (opći smjer). Ova, kako i sama kaže, energična, iskrena, uporna, glasna i brižna djevojka, već je stvorila mini-youtube karijeru. Danas otkrivamo i kako.

naslkarla

Svjetlo, kamera, akcija!

Ako postane posao, nitko sretniji od mene!

Studentica Karla Vukelić u kratkom nas je razgovoru informirala o svome životu u ulozi YouTubera, odnosno YouTuberice. Saznali smo što to ona zapravo radi i kako cijeli proces nastanka videa traje, ali i što misli o YouTubeu kao "pravom" poslu.

put

MUKE PO PUTOVANJIMA

Naučite kako efikasno spremiti stvari pomoću ovih 10 savjeta

Volite putovati, ali imate problem s prtljagom? Koje stvari ponijeti, a koje ne s obzirom na manjak mjesta? Donosimo vam 10 savjeta o pripremama i pakiranju prije putovanja.

http://getsocial.gr/wp-content/uploads/2013/11/facebook-education-360-1utpejo.jpg

Brucoši, pripremite se

6 stvari koje moraš znati prije faksa

Ovo je nekoliko stvari o studentskim danima koje najčešće ne saznaš ili pak ne razumiješ prije nego postaneš student. Zato ti dajemo par informacija i savjeta kako bi što brže i što lakše naučio/la plivati u studentskim vodama! :D

govor tijela

GOVOR TIJELA

Čitaj ih kao otvorenu knjigu!

Ako ste se ikad zapitali što sugovornik uistinu misli o vama, slaže li se s nekom tvrdnjom, dobro obratite pozornost na govor tijela. Saznajte što se krije iza pojedine geste i kako ih čitati s lakoćom...