Najbolji način za usavršavanje i proširivanje znanja u nekom predmetu

Čemu služe natjecanja u školama

s

Isplati se ići na natjecanje iz predmeta u kojem si dobar/ra?

Brojni učenici koji su dobri u određenom predmetu često se okušaju i u natjecanju.  Iz vlastitog iskustva mogu govoriti  o tome. Jako volim ovaj način usavršavanja – još od 7. razreda redovito sudjelujem na Natjecanju iz hrvatskog jezika na kojem sam na državnoj razini osvojila 1. mjesto i dvaput 2. mjesto.  Natjecanja su profitabilna osobito za učenike kojima probleme zadaju pojedini predmeti iz kojih imaju niže ocjene, ali su zato dobri u nekom drugom području. U mom slučaju to su bili prirodni predmeti s kojima sam muku mučila, čak se i bojala da neću moći upisati željenu srednju školu pokvare li mi matematika, fizika i kemija traženi prosjek. Nakon što sam postigla izvrsne rezultate na natjecanju, dobila sam direktan upis u bilo koju srednju školu u Hrvatskoj. Ne zvuči loše, zar ne? 

Kako sustav funkcionira?

Naravno, prvo morate imati dobre ocjene iz predmeta iz kojeg želite ići na natjecanje. Profesor/ica će procijeniti imate li dovoljno znanja kako biste se natjecali. Ukoliko ste zadovoljili te uvjete, prvo vas čeka školska razina  u kojoj ste u konkurenciji s ostalim natjecateljima iz svoje generacije. Postignete li dovoljno velik uspjeh na toj razini, nakon nje čeka vas županijska – ovdje je već teže jer  su konkurenti najbolji poznavatelji predmeta iz kojeg se natječete u čitavoj županiji i, naravno, ispit je teži i traži od vas još više poznavanja sadržaja nego na školskoj razini. I potom slijedi državna razina, za koju popis pozvanih dolazi obično oko mjesec dana nakon županijske – na tu su razinu pozvani samo najbolji znalci iz države! Naravno, ispit je na ovoj razini najteži i najduži.

Državna se razina obično održava u nekom većem mjestu, uz malo sreće u nekom lijepom primorskom gradu kao što je Šibenik, Zadar, Rovinj… Za natjecatelje se osigura smještaj u hotelu s punim pansionom, a ispit se obično piše u nekoj od lokalnih škola. Tada se stvori rang-lista najboljih, a osobitu čast imaju oni koji su osvojili prva mjesta. Oni  na dodjeli priznanja pri zatvaranju natjecanja dobiju posebna priznanja. Državni je prvak pozvan i na posebnu dodjelu Oscara znanja na kraju školske godine na kojoj se ta nagrada dodjeljuje svima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima.

Kako se pripremati?

Želite li se istaknuti i postići što  bolji rezultat, potrebno je puno vremena odvojiti za učenje. Od literature obavezno morate proučiti udžbenik za redovnu nastavu, ali i ostale udžbenike iz tog predmeta, raznu stručnu literaturu i zbirke zadataka. Te će vam materijale dati mentor, ali možete ih i sami potražiti na internetu ili u knjižnici. Potražite pomoć od svojeg profesora ukoliko vam nešto u vezi gradiva ili samog natjecanja nije jasno.

Naravno, trebate proći kroz što više ispita s prošlih natjecanja jer tako najbolje dobijete uvid u vrste zadataka koji se obično nađu u testu. Dobro organizirajte vrijeme ukoliko se želite pripremiti za natjecanje – ukoliko to ne učinite, imat ćete probleme sa zaostatcima u nastavi i pokvariti si ocjene. 

Zašto ići?

Kao što sam već spomenula, natjecanja su sjajno iskustvo prvenstveno zbog proširivanja znanja, tj. prikupljanja brojnih informacija koje se često na redovnoj nastavi i ne uče. Također, natjecatelji rješavaju razne tipove zadataka i razvijaju logičko mišljenje i snalažljivost. Upoznaju se s raznim učenicima iz drugih škola i gradova, pogotovo prijeđu li na državnu razinu gdje se susreću sa znalcima iz cijele Hrvatske. Poziv na državnu razinu ujedno je i prilika da se putuje i otkrije nove gradove. Postignu li natjecatelji dobre rezultate, oni im dobro dođu kao dodatni bodovi pri upisu u željenu školu ili fakultet, osobito prva tri mjesta na državnoj razini. Oni koji osvoje prva tri mjesta na državnom iz određenih predmeta u osnovnoj školi dobiju direktan upis u bilo koju srednju školu u Hrvatskoj – ovo se osobito odnosi na natjecanja iz triju najvažnija predmeta (hrvatski, engleski i matematiku). Za fakultete je sustav nešto kompliciraniji jer svaki fakultet ima specifične zahtjeve i ne boduje sve postignute rezultate jednako.

Međutim, samo je sudjelovanje i na školskoj razini već znak da imate osobitu razinu znanja iz određenog predmeta, a profesori obično trud koji uložite za pripremu za natjecanje nagrade jednom velikom peticom bez obzira kakav ste uspjeh postigli. 

 

Komentari na članak

Vezani članci

Laptop, bilježnica, učenje

Koliko ćemo ih još čekati?

E-udžbenici: Moderni udžbenici za moderne školarce

Početak svakog rujna  obilježen je redovima u knjižarama punim učenika i njihovim roditeljima koji su u potrazi za novim udžbenicima. Tako je i ove godine. Za par dana vidjet ćemo srednjoškolce sa ruksacima koji odlaze u školu, ali i male prvašiće kako jedva nose svoje teške torbe. Neki su se dosjetili pa knjige ne nose na leđima, već ih vuku za sobom u torbama s kotačima. Mnogi će se tada zapitati zašto danas, u 21. stoljeću, svijetu svakakovih modernih tehnologija, djeca još uvijek imaju knjige u papirnatnom obliku?

g

Kako se odijevaju srednjoškolci?

Neprimjereno odijevanje u školama - problem ili realnost današnjice

Kakva je odjeća zabranjena u školama, treba li se uvesti nošenje uniformi i koliku je slobodu odijevanja potrebno dati školarcima?

Izvor: bbzinfo.hr

Spremni krenite u novu školsku godinu

15 navika koje moraš razviti prije početka škole

Poznavajući ove navike, nećete imati problema u novoj školskoj godini.

-

Savjeti za buduće prvašiće

Kako se uklopiti u srednju školu

5. rujna ove godine ponovno uzimamo školske udžbenike u ruke krećući ususret novoj školskoj godini i njenim izazovima. Mnogi budući prvaši koji će tog datuma prvi put sjesti u srednjoškolske klupe silno su uplašeni, uzbuđeni i/ili nervozni zbog velike promjene okoline s kojom se suočavaju.  Evo nekoliko savjeta kako se priviknuti na srednju školu i teže obveze te uklopiti u novo društvo.

how to survive high school

DNEVNIK JEDNOG PRVAŠIĆA

Prva dva tjedna srednje škole - prošla su uspješno

Prva dva tjedna škole iza su jednog prvašića. Kako je on to proživio, doznajte u tekstu.