Memento mori

Bizarne smrti u povijesti

s

Donosimo vam 6 slučaja neobičnih smrti koje će vas šokirati.

1. ISADORA DUNCAN  - POGUBNI CRVENI ŠAL 

Velika američka plesačica, reformatorica baleta, začetnica modernog plesa i supruga ruskog pjesnika Sergeja Jesenjina  vodila je poprilično buran život. Iako je za jednu plesačicu bila poprilično punašna, njena je gracioznost izvirala iz njene preciznosti izvođenja talijanskih i posebice grčkih plesova. Slavu su joj donijeli nastupi na kojima je plesala razodjevena. Odbacivanje odjeće za nju je bilo simbol oslobođenja od konvencija. Isadora je tijekom života otvarala plesne škole u velikim svjetskim gradovima pa se tako u Moskvi upoznala sa slavnim pjesnikom Jesenjinom. Njihova je veza bila veoma strastvena, ali nestabilna - ona je bila dosta starija od njega, slabo se sporazumijevala na ruskom, a on nikako na engleskom. Naposljetku su raskrstili 1922. Jesenjin je 1925. izvršio trostruko samoubojstvo u Lenjingradu (najprije si je presjekao vene, zatim se objesio na cijev centralog grijanja, a od pritiska vlastitog tijela na vruću cijev tijelo mu je zadobilo teške opekotine). 
Isadora je živjela još 2 godine. Umrla je Nici 14. rujna 1927. gdje je bila otplesala i svoj posljednji ples. Sjela je u automobil, omotavši oko vrata svoj famozni crveni šal koji je jako često nosila.  Automobil je krenuo, šal joj se zapleo u kotače, povukao je izvan vozila i slomio joj vrat. 

2. PEG ENTWISTLE - MRAČNA TAJNA HOLLYWOODSKOG ZNAKA 

Image result for peg entwistle
Iako je ova glumica engleskog podrijetla silno željela ostati upamćena kao holivudska zvijezda, ostala je poznatija po svojoj smrti nego po životnom djelu. Karijeru je započela nastupima u brodvejskim predstavama. 1932., pritisnuta financijskim problemima i raspadom braka, odlazi potražiti sreću u Los Angeles. Tamo je dobila ulogu u filmu 13 žena, ali je kasnije izbačena. Uvidjevši da joj karijera ide silaznom putanjom, pala je u depresiju i odlučila okončati svoj život. Otišla je do prepoznatljivog holivudskog znaka na brdu iznad Los Angelesa. Popela se na 15 metara visoku ljestvu iza slova H, izgubivši pritom cipelu, da bi se potom bacila sa slova na zemlju. Iza sebe je ostavila poruku u kojoj je napisala: Žao mi je što sam kukavica. Žao mi je zbog svega. Da sam ovo napravila puno prije, poštedjela bih sebe i druge puno boli.

 

3. VIKINŠKI GROF SIGURD MOĆNI - KOBNI RATNI TROFEJ 
                                      Image result for sigurd the mighty
Sigurd Moćni, drugi vikinški grof iz Orkneyja, u bitci davne 892. godine odrubio je glavu svom neprijatelju i u nastupu slave pričvrstio ju na sedlo svog konja. Njegova sreća nije dugo potrajala. Zubi odrubljene glave izgrebali su ga dok je jahao, što je uzrokovalo smrtonosnu infekciju koja ga je koštala života. 

4. JEAN-BAPTISTE LULLY - UDARAC DIRIGENTSKOM PALICOM
 

                                                      Image result for lully "jean baptiste" smrt

                                                                                                                                                                                                                    Francuski skladatelj Jean-Baptiste Lully proveo je većinu svog života na dvoru kralja Luja XIV. kao dvorski skladatelj. Autor je mnogih opera i baleta (u kojima je ponekad plesao i sam kralj), a velik mu je uspjeh donijelo skladanje glazbe za Moliereove komedije. Uveo je živahan ples i brz ritam, a u orkestar je uveo neke nove instumente. Osnovao je francusku operu, posebice tzv. lirsku tragediju. Nju je uvijek započinjao "francuskom uvertirom". Od 1672. bio je i  ravnatelj kraljevske opere. 8. siječnja 1687. slučajno se udario dirigentskom palicom po nožnom prstu. Oteklina se pretvorila u gangrenu, a Lully je odbijao da mu se amputira nožni prst. Tako se bolest proširila rezultirajući njegovom smrću 22. ožujka 1687. Na samrtnoj je postelji napisao Bisogna morire, peccatore (Moraš umrijeti, grješniče).

5. RED ELDRIDGE I SLONICA MARY 
Image result for SLONICA MARY
1916. godine Red Eldridge zaposlio se u cirkusu braće Sparks u američkom gradiću Erwinu u saveznoj državi Tennessee. U tom je cirkusu glavna atrakcija bila slonica imenom Mary. Bio je zadužen za brigu o njoj. Jednog je dana došlo do incidenta u kojem ga je Mary ubila. Nije  poznato što se točno dogodilo i što je ustvari isprovociralo veliku životinju. Postoji priča da je bio nasilan prema njoj, na što ga je ona oborila i zdrobila mu glavu. Druga varijanta priče kaže da je slonica bila osjetljiva zbog pokvarenog zuba (koji je otkriven kasnije prilikom obdukcije njenog tijela) koji je on možda slučajno dotaknuo štapom ili nekim predmetom. Lokalno je stanovništvo bilo  ogorčeno zbog te nesreće. Vlasti u obližnjim mjestima zaprijetile su vlasniku cirkusa da će zabraniti posjete njegovim predstavama ukoliko će slonica i dalje nastupati. On je stoga odlučio javno pogubiti slonicu. Pogubljenje je izvedeno na veoma okrutan način, kao svojevrsna predstava. Slonica je trebala biti obješena na željeznički kran. Pri prvom pokušaju puknuo je lanac, a Mary je pala i ozlijedila se. Tek pri drugom pokušaju uspjeli su je objesiti i ubiti.
 

6. ELIZABETH SHORT - CRNA DALIJA 

Ovaj slučaj jedan je od najpoznatijih neriješenih ubojstava u povijesti. U siječnju 1947. Betty Bersinger taman je šetala ulicama Leimert Parka u Los Angelesu sa svojom trogodišnjom kćerkicom kada je na travnjaku ispred jedne kuće ugledala tijelo 22-godišnje Elizabeth Short. Truplo je bilo prerezano popola u struku, a rez je izveden nevjerojatno preciznošću - ni jedan unutarnji organ nije povrijeđen. U tijelu nije bilo ni jedne kapi krvi, bilo  je savršeno čisto. Njeni su obrazi bili izrezani od usana do ušiju što je zahvat poznat i kao glasgowski osmijeh. Na grudima i bedrima odrezani su joj cijeli komadi tkiva, a unutarnji organi pravilno posloženi po travnjaku. Nakon što je žrtva identificirana, novinari su od njene smrti napravili senzacionalističku priču i dodijelili joj nadimak Crna Dalija. Mnogi su se pomahnitlali muškarci javljali policiji tvrdeći da su oni ubili Elizabeth, ali pravi ubojica i njegovi motivi nikada nisu otkriveni. 
Related image

Komentari na članak

Vezani članci

Novi ministar

Novi ministar

Novi ministar

http://s2.pticica.com/foto/0001310845_l_0_a2si9p.jpg

Studentski život i mnogo više

Što Zagreb može ponuditi studentima

Zagreb je opravdano pravi studentski grad. Bilo da živite u nekom od domova ili u stanu, korisno je poznavati ove informacije i znati kvalitetno provesti slobodno vrijeme - ako ga imate.

Učenik na stubama čita

Različiti, a ravnopravni

Koliko su današnji mladi tolerantni?

Današnji svijet je pun različitosti – nailazimo na različite tipove vjere, boju kože, seksualnu orijentaciju i slično. U prošlosti je moglo doći do pogubnih posljedica ako nismo bili isti kao vladajuće osobe, možemo spomenuti primjer Hitlera i njegovo „čišćenje“ naroda. Trenutno smo u 21. stoljeću, vremenu kada bismo trebali postati svjesni naših različitosti te ih prihvatiti, no neki možda nisu nadišli ljudske pogrješke iz prošlosti. Nada se polaže u mlade generacije ljudi, no sada se postavlja pitanje, jesu li oni tolerantni?

http://www.womeninadria.com/wp-content/uploads/2015/04/Citaj_knjigu_Alis_Maric.jpg

Čitaj knjigu

[INTERVJU] Alis Marić - Kada uronim u knjigu – uranjam u jedan drugi svijet

Za mene knjige znače „svojevrsno“ buđenje, ali i putovanje. Inače volim putovati, pakirati kofere, voziti se avionom, vlakom ili autom. Kod knjiga ne morate sve to. Samo otputujete.

Nove vrste prehrane

Alternativni načini prehrane?

Alternativni načini prehrane - ili ipak ne?

2018. godina. Ljudi su uvjereni u to da je u njihovoj prirodi još od davnih vremena konzumiranje svih vrsta namirnica, tj. da su svejedi. No, što ako to zapravo i nije tako? Što ako vegetarijanci, vegani i ostali „alternativni oblici prehrane“ zapravo nisu alternativni? Što ako to sve nije samo trend posljednjih tridesetak godina?