Hrvatska ili inozemstvo?

Aktualne destinacije za maturalac ove školske godine

Life is a journey

Maturalac - avantura koja se pamti cijeli život.

"Hoćemo u Prag i Berlin". "Ma ne, ja sam više za Španjolsku!" Dajte ljudi, ja sam za Amsterdam!" Upravo takav scenarij dogodio se u mojem razredu prošle godine. I otišli smo u Amsterdam iako sam u početku bio za Prag. Ali nisam požalio, nisu požalili ni ostali, štoviše, svi su bili oduševljeni viđenim. Jer ipak, jedno od naljepših putovanja u srednjoškolskom obrazovanju sigurno je maturalac. U tih nekoliko dana upoznaš svoje prijatelje iz razreda na potpuno drugačiji način i družite se  0 - 24 h.  U sljedećih nekoliko ulomaka slijedi popis destinacija koje su aktualne za maturalac ove školske godine. Pa krenimo...

Češka
Nije u pitanju Češka, već je u pitanju njezin glavni grad Prag. Zbog svoje povoljnosti definitivno odgovara većini srednjoškolaca da si to i priušte. Kada se govori o Pragu, uvijek se uz njega spominje i Bratislava ili Berlin. Glavni gradovi Slovačke, odnosno Njemačke, dobro se uklope u rutu putovanja kada se ide na maturalac u Prag pa dosta srednjih škola odabire tu ponudu, tzv. 2 u 1. Znamenitosti koje se mogu vidjetiti i posjetiti su Karlov most, grob Franza Kafke, Praški zoološki vrt, ali i ono najbitnije, mogu se kušati razna češka piva. 

Španjolska
Jedna od dvije najpopularnije destinacije za maturalac definitivno je Španjolska. Država koja zauzima veliki dio Pirenejskog poluotoka već je dugi niz godina na listi želja srednjoškolaca kao glavna destinacija za maturalac. Po planu i programu agencija jedna je od rijetkih država Europe koja ne uključuje razgled glavnog grada Madrida, odnosno putuje se u španjolsku pokrajinu Kataloniju, u grad Barcelonu. Nezaobilazno je razgledavanje Camp Noua, stadion nogometnog kluba Barcelona. Jednom kada otiđete u Španjolsku nemoguće je ne otići u Lloret de Mar, gradić poznat po vrhunskoj zabavi.

Italija
Među klasičarima, odnosno učenicima klasične gimnazije, Italija je uvijek pri vrhu kada se odabire destinacija za maturalac. Ova zemlja ima prednost pred drugim zemljama radi kraćeg putovanja pa učenici imaju više vremena za druženje. Posjećujući glavni grad Rim ujedno ćete razgledati i Vatikan, prijestolnicu kršćanstva. Možete razgledati amfiteatar, tzv. Kolosej, Trg sv. Petra, ali i gradove poput Verone, Padove, Pise i Firence.

Nizozemska
Država poznata po brojnim znamenitostima i zanimljivostima (za maturante - "legalna"). Zemlja u koju idu oni kojima stvarno nije problem voziti  se 17-18 sati kako bi stigli do grada na vodi, Amsterdama. Glavno prijevozno sredstvo tamo je bicikl. Čovjek bi očekivao puno nesreća, ali biciklisti i automobilisti vrlo se dobro usklađuju. Učenici mogu posjetiti muzej posvećen Van Goghu, Red Light District, ali i doživjeti kuću u kojoj je Anna Frank pisala svoj dnevnik. Maturalac u Amsterdam definitivno traje nešto kraće nego maturalac u Italiju ili Češku, ali u tih nekoliko dana može se razgledati cijeli grad i vidjeti sve njegove ljepote i delikatese. Preporučam!

Hrvatska 
Vječno pitanje. Otići u inozemstvo ili krstariti po Jadranu? Puno učenika smatra kako se na maturalac treba otići izvan Hrvatske jer, realno gledano, većina njih vidjela je velik dio Jadrana. S druge strane, maturalac u Hrvatskoj ima velike prednosti kao što su poznavanje jezika, nema preračunavanja novaca u druge valute, a i svaki dan moguće je kupanje. Za glazbu ne moraju brinuti jer zna se gdje se što sluša. Maturalac u Hrvatskoj lakše će pasti i mnogim roditeljima koji će odvojiti pristojnu količinu novaca, a ipak maturalac će biti kvalitetno ispunjen.

Grčka
Ove godine možda najpoželjnija destinacija je Grčka. Država u koju možete stići bilo avionom, brodom ili autobusom nalazi se na obali Egejskog mora. Kada stignete tamo, nemojte misliti kako će ljudi na vas gledati kao na strance jer i sami Grci su to u svojoj državi zbog velikog iseljenja u inozemstvo ili rada u inozemstvu. Glavni grad Atena turistički je najposjećenija, a može se razgledati i kip božice Atene, Dionizijevo kazalište i Olimpijski stadion. Tko voli, nek' izvoli.

 

Komentari na članak

Vezani članci

alkohol

Samo zabava ili problem?

Alkohol i mladi

Alkohol je uz duhan najčešća ovisnost kod mladih i nažalost, to je često tek početak nakon kojeg se upuštaju u druge ovisnosti. U Hrvatskoj je 240 000 alkoholičara, a samo 3% je odlučilo potražiti pomoć i otići na liječenje. Što o tom problemu kaže statistika i kako takve probleme riješiti, doznajte u nastavku.

cc

Od obrednog predmeta do glamuroznog proizvoda kozmetičke industrije

Kratka povijest parfema

Parfem je danas nesumnjivo najpopularniji kozmetički proizvod u svijetu na čije reklamiranje modna industrija troši ogromne svote. Ovaj se mirisni pripravak koristio još u pretpovijesno doba, iako u drukčije svrhe. Saznajte kako se razvio od obrednog predmeta prije 5 tisuća godina do glamuroznog proizvoda sjajne industrije 21. stoljeća!

FESB logo

Računarstvo

Pitamo studente: Kako je na splitskom FESB-u?

Nastavljamo s nizom članaka o fakultetima. Danas je na redu splitski FESB. Donosimo vam dojmove jednog studenta druge godine računarstva.

http://www.chronicle.com//img/photos/biz/photo_2914_landscape_650x433.jpg

Riješi test i saznaj

[TEST] Razmišljate li intuitivno ili analitički

Bez obzira na inteligenciju pojedinca, sve ljude možemo podijeliti u dvije skupine s obzirom na način njihovog razmišljanja - vode li se intuicijom ili pak logičkom analizom.

Obrazovanje i budućnost

OVE GODINE SAM BRUCOŠ

OVE GODINE SAM BRUCOŠ

OVE GODINE SAM BRUCOŠ