Uistinu.

5 "must-see" koncerata!

x

Iako je Hrvatska poznata po mnogobrojnim koncertima različitih izvođača, ovo je ovogodišnja velika petorka koja apsolutno mora biti viđena. Što radi spektakla koji nude, a što radi otkrivanje nove, manje poznate glazbe.

U zadnjih nekoliko godina, Hrvatska je postala oaza za manifestacije, no, ovdje ću naglasak staviti na koncerte. Od nedavno održane Ultre do inMusica, Hrvatska je u zadnjih nekoliko godina dovela najbolje svjetske glazbenike različitih žanrova. Iako je festivalima više-manje kraj, i dalje ima uzbudljivih koncerata za pogledati. Ovo je lista pet koncerata u Hrvatskoj koje jednostavno morate vidjeti.

1. Sigur Rós (20.10.2017., Dom sportova, Zagreb)
Iako relativno nepoznat na našim prostorima, ovaj islandski bend ostavio je nevjerojatan trag širom svijeta. Naime, jedni su od rijetkih bendova koji je uspio na engleskoj i američkoj glazbenoj sceni iako njihove pjesme nisu na engleskom jeziku. Svoje pjesme pjevaju na jeziku kojeg zovu Vonlenska, a on je zapravo besmislena kombinacija islandskih riječi koja savršeno pristaje uz glazbu. Također, svoje pjesme pjevaju i na islandskom jeziku (onom smislenom). 
Teško ih je opisati kao bend. No, njihova je glazba zapravo miješanje klasične glazbe (s naglaskom na gudački kvartet) i elektroničke glazbe. Bend ima toliko posebnih obilježja da je jednostavno teško sumirati sve to u jedan tekst. Ne fokusiraju se na tekst pjesme, već žele da slušatelj sam odredi značenje teksta. Ako ste gledali Igre prijestolja, gotovo je sigurno da ste ih čuli i vidjeli u seriji. U drugoj epizodi četvrte sezone bend se pojavio svirajući The Rains of Castamere
Preporučene pjesme za zagrijavanje: Hoppipolla, Brennisteinn, Staralfur, Var, Fljotavik, Salka

 

2. Fleet Foxes (9.11.2017., Tvornica Kulture, Zagreb)
Ovo nije njihov prvi posjet Hrvatskoj jer je bend bio ovdje 2011. godine, i to na istom mjestu. Fleet Foxes peteročlani je američki folk-bend koji ne može razočarati. Baveći se tematikom poput depresije, nostalgije i ljubavi, Fleet Foxes ubrzo su osvojili srca američke, a kasnije i međunarodne publike. Često ih se uspoređuje s popularnim kvartetom Crosby, Stills, Nash and Young zahvaljujući nevjerojatnim vokalnim harmonijama.
U Zagrebu su radi promocije svojeg trećeg studijskog albuma Crack-Up koji je dobio ime po istoimenoj knjigi Scotta Fitzgeralda. (Zapravo, u pitanju su tri eseja objedinjena u jednu knjigu.) Prošli put su u Hrvatskoj promovirali svoj prethodni album Helplessness Blues.
Preporučene pjesme za zagrijavanje:  Blue Ridge Mountains, Mykonos, Third of May, White Winter Hymnai, Fool's Errand

3. Tram 11 (11.11.2017., Dom sportova, Zagreb)
Vratili su se! Ako ste barem jednom bili skeptični u vezi sustava, vlade i cjelokupne impresije društva, gotovo sam siguran da ste barem jednom pustili Tram 11. Ovaj hrvatski hip-hop bend svoje zlatne dane imao je na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, a čine ga reperi Target i General Woo. Nakon što su prestali djelovati 2003. godine, nakon 14 godina vraćaju se sa spektakularnim koncertom u Domu sportova.
Naravno, želite li vidjeti ovaj koncert, pobrinite se da karte nabavite na vrijeme jer su prema medijskim napisima one gotovo rasprodane. Hoće li nakon ovog koncerta nastaviti s radom, ostaje nam da vidimo. 
Preporučene pjesme za zagrijavanje: Pad sistema, Kaj ima lima?, Jedno, Vrućina gradskog asfalta, Hrvatski velikani

 

4. Milky Chance (27.2.2018., Tvornica kulture, Zagreb)

Iako se još čeka da ova novost bude potvrđena od članova benda, najvjerojatnije je da njemački duo (to jest, NEKAD je bio duo, sad je...kvartet?) Milky Chance dolazi u Tvornicu kulture. Bend, koji je izdao album Blossom, navodno dolazi u Zagreb kako bi ga promovirao. Također, Milky Chance  poznat je kao i autor brojnih ljetnih hitova kao što su Stolen Dance i Indigo. 
Držeći se i dalje svoje formule spajanja reggae  i pop glazbe s namjerom da stvore melodične i fantastične hibride, nema sumnje da je putovanje Milky Chancea i dalje uzbudljivo. Iako su izdali samo dva studijska albuma, nema sumnje da ovaj bend čeka velika budućnost. 

Preporučene pjesme za zagrijavanje: Ego, Blossom, Coccoon, Stolen Dance, Flashed Junk Mind, Loveland

 


5. Toto (9.3.2018., Dom sportova, Zagreb)

Ako ste ikada zapali u onaj štih 80-ih, gdje su vam se izvođači poput Alphavillea, a-ha, Richarda Marxa i Duran Durana neprekidno vrtjeli na playlisti, onda vam je sigurno  iskočila i Africa
Hit je to legendarnog američkog benda Toto koji ove godine slavi četrdestu obljetnicu okupljanja pa tako pripremaju i turneju kojom bi tu obljetnicu i okrunili. Turneja se zove 40 Trips Around The Sun, a isto tako se zove i novi album koji se izdaje druge godine. Naravno, pogrešno je reći da Toto živi na staroj slavi s obzirom da je njihov album Toto XIV, izdan pred dvije godine, dobio iznimno pozitivne kritike.

Preporučene pjesme za zagrijavanje: Africa, Rosanna, Hold The Line, l'll Be Over You, Holy War, Stop Loving You, Out Of Love

Komentari na članak

Vezani članci

c

Rana povijest kinematografije: era nijemog filma

Početci filma - stari klasici devete umjetnosti

Kada govorimo o starim zlatnim vremenima Hollywooda i filmske povijesti općenito te kultnim filmovima iz tog doba, najčešće mislimo na pedesete i šezdesete godine prošlog stoljeća kada je filmska industrija dosegla vrhunac svoje popularnosti i postala glavni oblik zabave za široke mase. S druge strane, sve se manje govori o razdoblju koje je tome prethodilo – samom početku filmske industrije i eri nijemog i crno-bijelog filma. Riječ je o itekako osebujnom i jedinstvenom vremenu u kojem su nastala neka od najzanimljivijih i umjetnički najvrjednijih djela u povijesti kinematografije.

pov

Godine, datumi, bitke

Kako se pripremati za natjecanje iz povijesti

Hrpa imena, datuma, godina i fotografija čeka sve one koji se odluče okušati u natjecanju iz povijesti. Kod priprema za ovo natjecanje nema druge nego sjesti i naučiti zadane cjeline, ali ima nekoliko stvari na koje biste trebali obratiti pozornost pri učenju.

bajke

Najprevođenije knjige svijeta

Knjige koje su osvojile publiku na različitim meridijanima i paralelama

Svima nam je već dobro poznato da je najprevođenija knjiga na svijetu Biblija. Na 2798 jezika prevedena je barem jedna knjiga Svetog pisma, dok je Novi zavjet preveden na 1275 jezika. U nastavku vam predstavljamo knjige koje su se također našle na ovom popisu.

http://www.skole.hr/upload/portalzaskole/images/newsimg/13529/shutterstock_159833045_portal.jpg

Prilika koju ne smiješ propustiti

Besplatne One Take Film Festival radionice

Već niz godina u suradnji s Kinoklubom Zagreb, One Take Film Festival organizira filmske radionice posvećene jednom kadru. U sklopu projekta One Take Film Factory ove godine će se održati dvije radionice, scenaristička i radionica snimanja filmova u jednom kadru. Radionice su besplatne, a broj polaznika ograničen!

Laptop, bilježnica, učenje

E-learning, jednostavno i intuitivno

Sanja Radić: Napravili smo vrlo fleksibilan sustav učenja na daljinu i za druge institucije iz sektora obrazovanja

Osječka tvrtka Gauss d.o.o. razvija sustav učenja na daljinu - prvi korisnici će biti polaznici besplatne edukacije kroz EU projekt "Moja ICT karijera"