Uistinu.

5 "must-see" koncerata!

x

Iako je Hrvatska poznata po mnogobrojnim koncertima različitih izvođača, ovo je ovogodišnja velika petorka koja apsolutno mora biti viđena. Što radi spektakla koji nude, a što radi otkrivanje nove, manje poznate glazbe.

U zadnjih nekoliko godina, Hrvatska je postala oaza za manifestacije, no, ovdje ću naglasak staviti na koncerte. Od nedavno održane Ultre do inMusica, Hrvatska je u zadnjih nekoliko godina dovela najbolje svjetske glazbenike različitih žanrova. Iako je festivalima više-manje kraj, i dalje ima uzbudljivih koncerata za pogledati. Ovo je lista pet koncerata u Hrvatskoj koje jednostavno morate vidjeti.

1. Sigur Rós (20.10.2017., Dom sportova, Zagreb)
Iako relativno nepoznat na našim prostorima, ovaj islandski bend ostavio je nevjerojatan trag širom svijeta. Naime, jedni su od rijetkih bendova koji je uspio na engleskoj i američkoj glazbenoj sceni iako njihove pjesme nisu na engleskom jeziku. Svoje pjesme pjevaju na jeziku kojeg zovu Vonlenska, a on je zapravo besmislena kombinacija islandskih riječi koja savršeno pristaje uz glazbu. Također, svoje pjesme pjevaju i na islandskom jeziku (onom smislenom). 
Teško ih je opisati kao bend. No, njihova je glazba zapravo miješanje klasične glazbe (s naglaskom na gudački kvartet) i elektroničke glazbe. Bend ima toliko posebnih obilježja da je jednostavno teško sumirati sve to u jedan tekst. Ne fokusiraju se na tekst pjesme, već žele da slušatelj sam odredi značenje teksta. Ako ste gledali Igre prijestolja, gotovo je sigurno da ste ih čuli i vidjeli u seriji. U drugoj epizodi četvrte sezone bend se pojavio svirajući The Rains of Castamere
Preporučene pjesme za zagrijavanje: Hoppipolla, Brennisteinn, Staralfur, Var, Fljotavik, Salka

 

2. Fleet Foxes (9.11.2017., Tvornica Kulture, Zagreb)
Ovo nije njihov prvi posjet Hrvatskoj jer je bend bio ovdje 2011. godine, i to na istom mjestu. Fleet Foxes peteročlani je američki folk-bend koji ne može razočarati. Baveći se tematikom poput depresije, nostalgije i ljubavi, Fleet Foxes ubrzo su osvojili srca američke, a kasnije i međunarodne publike. Često ih se uspoređuje s popularnim kvartetom Crosby, Stills, Nash and Young zahvaljujući nevjerojatnim vokalnim harmonijama.
U Zagrebu su radi promocije svojeg trećeg studijskog albuma Crack-Up koji je dobio ime po istoimenoj knjigi Scotta Fitzgeralda. (Zapravo, u pitanju su tri eseja objedinjena u jednu knjigu.) Prošli put su u Hrvatskoj promovirali svoj prethodni album Helplessness Blues.
Preporučene pjesme za zagrijavanje:  Blue Ridge Mountains, Mykonos, Third of May, White Winter Hymnai, Fool's Errand

3. Tram 11 (11.11.2017., Dom sportova, Zagreb)
Vratili su se! Ako ste barem jednom bili skeptični u vezi sustava, vlade i cjelokupne impresije društva, gotovo sam siguran da ste barem jednom pustili Tram 11. Ovaj hrvatski hip-hop bend svoje zlatne dane imao je na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće, a čine ga reperi Target i General Woo. Nakon što su prestali djelovati 2003. godine, nakon 14 godina vraćaju se sa spektakularnim koncertom u Domu sportova.
Naravno, želite li vidjeti ovaj koncert, pobrinite se da karte nabavite na vrijeme jer su prema medijskim napisima one gotovo rasprodane. Hoće li nakon ovog koncerta nastaviti s radom, ostaje nam da vidimo. 
Preporučene pjesme za zagrijavanje: Pad sistema, Kaj ima lima?, Jedno, Vrućina gradskog asfalta, Hrvatski velikani

 

4. Milky Chance (27.2.2018., Tvornica kulture, Zagreb)

Iako se još čeka da ova novost bude potvrđena od članova benda, najvjerojatnije je da njemački duo (to jest, NEKAD je bio duo, sad je...kvartet?) Milky Chance dolazi u Tvornicu kulture. Bend, koji je izdao album Blossom, navodno dolazi u Zagreb kako bi ga promovirao. Također, Milky Chance  poznat je kao i autor brojnih ljetnih hitova kao što su Stolen Dance i Indigo. 
Držeći se i dalje svoje formule spajanja reggae  i pop glazbe s namjerom da stvore melodične i fantastične hibride, nema sumnje da je putovanje Milky Chancea i dalje uzbudljivo. Iako su izdali samo dva studijska albuma, nema sumnje da ovaj bend čeka velika budućnost. 

Preporučene pjesme za zagrijavanje: Ego, Blossom, Coccoon, Stolen Dance, Flashed Junk Mind, Loveland

 


5. Toto (9.3.2018., Dom sportova, Zagreb)

Ako ste ikada zapali u onaj štih 80-ih, gdje su vam se izvođači poput Alphavillea, a-ha, Richarda Marxa i Duran Durana neprekidno vrtjeli na playlisti, onda vam je sigurno  iskočila i Africa
Hit je to legendarnog američkog benda Toto koji ove godine slavi četrdestu obljetnicu okupljanja pa tako pripremaju i turneju kojom bi tu obljetnicu i okrunili. Turneja se zove 40 Trips Around The Sun, a isto tako se zove i novi album koji se izdaje druge godine. Naravno, pogrešno je reći da Toto živi na staroj slavi s obzirom da je njihov album Toto XIV, izdan pred dvije godine, dobio iznimno pozitivne kritike.

Preporučene pjesme za zagrijavanje: Africa, Rosanna, Hold The Line, l'll Be Over You, Holy War, Stop Loving You, Out Of Love

Komentari na članak

Vezani članci

argtfa

Profesor budućnosti

Profesor povijesti čiji se učenici ne pitaju: ''Što će mi to u životu?''

Koliko ste se puta, tijekom svog obrazovanja upitali: '' Što će mi ovo u životu?'' Odgovor na to pitanje nudi vam dr. Tihomir Rajčić, povjesničar i kolumnist Slobodne Dalmacije, čiji učenici s radošću čekaju njegove satove povijesti.

http://www.laudato.hr/cmstemplates/files/f7/f7ac9f92-f561-4409-8355-5f22d7fe1b19.jpg

Braća Sinković u intervjuu za USRED

Put do uspjeha - srce, trud i vjera u sebe i u svoje ciljeve

Braća Sinković, olimpijski pobjednici, u intervjuu za USRED otkrili su mnogo toga o sebi.

tenk

RAT JE PREKRASAN?

Ratni reporteri na prvoj liniji bojišnice

Razvoj tehnologije i uznapredovala i ubrzana komunikacija omogućuju da ovi entuzijasti, kojima je rat očito prekrasan, lako ulaze na frontu i bilježe strahote, užase, junake i zločince našeg doba. Uvijek napeti i spremni da iskoriste priliku za dobre reportaže, informacije, kadrove i situacije - oni su skriveni heroji našeg doba, pojedinci spremni riskirati vlastite živote kako bi informirali svijet i pokušali odmaknuti ljude od plitkih I ignorantnih stavova i razmišljanja. Donosimo vam pet zanimljivih VICE NEWS-ovih reportera koji izvještavaju iz trenutno zaraćenih svjetskih područja, uglavnom onih koje potiču radikalne islamističke skupine.

Ljubav roditelja

Međunarodni dan mira

Prijateljstvo bez nasilja

Svake godine 21.9. obilježava se Međunarodni dan mira. Budite i vi dio tog dana, širite mir i dobar duh - nekome će uljepšati dan.

o

Zašiljite olovke!

Savjeti za kreativno pisanje

Da talent nije dovoljan, razumljivo je kada se radi o bilo kojem području djelovanja. Njega treba brusiti da bismo postigli rezultate i ne posustati u tome. Za sve one kojima je olovka dobar prijatelj, donosimo nekoliko savjeta koji pomažu u razvijanju kreativnog pisanja i osvješćuju koliko je truda potrebno uložiti da bismo talent koji imamo prezentirali na najbolji mogući način.