20 promjena u obrazovanju do 2020

20 promjena u obrazovanju do 2020

Otvorena knjiga

20 promjena u obrazovanju do 2020

1.) Stolovi

Kako u 21. stoljeću nije sve jednoliko, statično, a još manje ravno zacrtano na nekom papiru, savjetujemo da ni uređenje učionice ne bude takvo. Protok ideja zahtjeva uređenje prostora na suvremeniji način.

2.) Nastava stranog jezika

Uskoro će nastava stranog jezika kao opće poznatog tradicionalnog načina slušanja i čitanja postati suvišna. Svako će računalo imati automatsko prepoznavanje i prevođenje jezika u glavi korisnika.

3.) Računala- tj. koncept računala

Sam pojam računala uskoro bit će izokrenut, ali i sve prisutan oko nas, više nego dosad. Računala će biti udaljena samo jednim treptajem ili jednom riječju.

4.) Domaće zadaće

Uskoro će sam pojam raspodjele između škole i privatnog života nestati. U budućnosti se sve više teži tome da djeca nauče više, a idu u školu manje. Koncept cijelo životnog učenja.

5.) Završni testovi kao SAT ili matura uskoro se ukidaju, a kao način vrednovanja rezultata za sveučilišta uskoro će postojati nove metode.

6.) Različitost i nove nastavne metode

Profesor koji uskoro neće uvesti neke novine, personalizirati nastavni sadržaj, uskoro će biti profesor bez posla

7.) Wikipedija

Wikipedija uskoro postaje globalna mreža znanja, i upitnost njene kvalitete će biti pri kraju.

8.) Knjige

Jasno nam je da volite osjećaj papira pod prstima, no papir kao papir će uskoro izumrijeti i sve će postati digitalizirano

9.) Stražare će uskoro zamijeniti, ako već i nije, bio skeniranja šarenica i otisaka prstiju

10.) Informatika kao i pojam samog računala uskoro će biti stavljena na sasvim novu razinu. Sve veći pristup wifi-u i satelitima omogućuju brzinu, inovativnost i produktivnost, no stavljaju na kušnju  sigurnost i privatnost.

11.) Institucije školstva

Već spomenuto, od djece će se očekivati potpuna angažiranost 24/7, a to ne zaobilazi ni pojam institucija. One će biti samo baze u kojima se odvija znanje, ali ne potpuno. Ljudi će sve više se morati angažirati izvan same institucije jer će to od njih biti zahtijevano.

12.) Sustav razreda

Učenici neće više biti podijeljeni u sustave razreda, već u manje grupe po interesima i sama nastava će biti prilagođena svakoj grupi.

13.) E-imenici, koji su se već i pojavili kod nas. Naravno, čeka nas još mnogo tehnoloških izuma

14.) Stručno usavršavanje profesora kao program cijelo životnog učenja, i povećanja produktivnosti profesora

15.) Sustav ocjena kao ovakav je skoro pa izumro. Teško je objektivno procijeniti nečije znanje, na temelju nekih brojaka. Učenici će se svrstavati u grupe po interesima i usavršavati ono što im ide.

16.) Roditeljski sastanci

Uskoro, zahvaljujući tehnologiji, profesori i roditelji će imati bliži odnos, stoga je pojam roditeljskog sastanka uskoro ostavljen u prošlosti

17.) Uskoro nam slijedi i bolja prehrana u školama

18.) Web dizajn i marketing

Uskoro u školama će biti obavezni predmet

19.) Matematika!

U školama će se pojedino gradivo koje se uči u srednjoj sad učiti u osnovnoj školi, ili u potpunosti ukinuti u onim zanimanjima gdje matematika nije potrebna (yaay!), umjesto toga pažnja će se više posvećivati informatici i statistici

20.) Ispiti

Kao i knjige, papirnate verzije ispita će nestati i postat će elektronski.

 

Patricija Biškup

 

Komentari na članak

Vezani članci

Mirna

#DREAMGBIG

Candybalism moli za podršku!

Mlada studentica u borbi za svoju budućnost te nastavak svoje izvrsne karijere modnog dizajnera te osnivača brenda Candybalism moli za podršku!

argtfa

Profesor budućnosti

Profesor povijesti čiji se učenici ne pitaju: ''Što će mi to u životu?''

Koliko ste se puta, tijekom svog obrazovanja upitali: '' Što će mi ovo u životu?'' Odgovor na to pitanje nudi vam dr. Tihomir Rajčić, povjesničar i kolumnist Slobodne Dalmacije, čiji učenici s radošću čekaju njegove satove povijesti.

Putovanja

Razmjene učenika koje bivaju sve popularnije, samim time i pristupačnije, nude ti priliku života.

Putuj i uči: sve o razmjenama učenika

Sa sigurnošću već možemo reći kako je doba u kojem živimo potpuni prikaz društvene globalizacije. Povezanost ekonomije, gospodarstva, politike te obrazovanja nadaleko podupire korištenje Internet mreže, raznih aplikacija, kao i svi digitalni sadržaji koji nam omogućuju uvid u gotovo svaki segment modernog društva. Kako ne bi samo ostali informirani, mnogi su se odlučili napraviti korak dalje i zaviriti u svijet ostalih zemalja. Upravo im njihovo životno istraživanje nude razmjene učenika koje bivaju sve popularnije, samim time i pristupačnije.

mjesta za ucenje

Da sve pršti od znanja

Najbolja mjesta za učenje

Smeta ti buka, imaš osjećaj da su zidovi kuće tanji od papira, uzalud pokušavaš misliti na gradivo pred sobom, a da bude još gore, susjedov mali nikako da prestane plakati? Imamo nekoliko ideja da ti gradivo uđe u glavu bez problema.

sjjsj

Iskustva studenata

Pitamo studente: Kako je na PMF-u?

Matura se bliži, a mnogi nisu sigurni koji fakultet žele upisati. Možda vam ovaj članak pomogne u odabiru životnog poziva.