Spremni krenite u novu školsku godinu

15 navika koje moraš razviti prije početka škole

Izvor: bbzinfo.hr

Poznavajući ove navike, nećete imati problema u novoj školskoj godini.

Bliži se početak nove školske godine, a vi ste odlučili promijeniti neke svoje navike i postati organiziraniji? Jer...dobra organizacija pola je uspjeha. Ove promjene i navike pomoći će vam u novoj školskoj godini, ali i olakšati neke životne situacije.

ORGANIZIRAJ SE

1. Jedna bilježnica ili mapa za svaki predmet - na kraju svakog dana posložite svoje bilješke, zadatke, listiće u mapu. To traje manje od minute, a smanjit će vam sve glavobolje ili napadaje panike kada ne budete mogli nešto naći.

2. Isplaniraj dan večer prije - za ovo ćete odvojiti pet minuta, napravit ćete svoj raspored što idućeg dana morate učiniti. Stoga, kada se ujutro probudite, odmah ćete znati što morate učiniti prije/poslije škole.

3. Koristi kalendar - nije bitno je li to onaj na mobitelu, zidu ili mali džepni. Koristite ga i bilježite u njega.

U UČIONICI

1. Pojavi se na nastavi (na vrijeme) - propuštanje nastavnog sata zahtijeva dvostruku količinu vremena i truda da biste nadoknadili propušteno. Čak i ako vama ne zahtijeva, pojavite se.

2. Piši korisne informacije - korisne stvari za zapisati su: argumenti, primjeri i odgovori na pitanja. Ne trošite puno vremena na brigu o tome koliko lijepo vaše bilješke izgledaju. Na satu, što više crtaš, bojaš, podcrtavaš - to ste manje usredotočeni na sami sadržaj nastavnog sata.

3. Zaboravi na lažne isprike - profesori su bezbroj puta čuli sve naše isprike - mačka mi je pojela zadaću, bilježnica mi je ostala na stolu... - prestanite trošiti vrijeme na to i samo budite iskreni.

NOVAC

1. Sam pripremi svoje jelo - u školama i neposrednoj blizini uglavnom se nalaze pekare. Ali ako sami pripremate svoj obrok, to će vam pomoći da jedete zdravije i uštedite novac ( koji ćete radije potrošiti u subotu vani, priznajte).

2. Nauči upravljati svojim novcem - ograniči se na određeni iznos džeparca, isto vrijedi i za izlazak. 

3. Misli dugoročno - napravi svoj popis troškova i po njemu odredi koliko će ti novca trebati idući mjesec.

OBVEZE I ZADAĆE

1. Planiraj - znaš da idući tjedan pišeš 4 ispita i svaki dan imaš moguće ispitivanje. Ne uči kampanjski i raspodijeli svoje obveze na manje dijelove te zadnje dane ostavi samo za ponavljanje. 

2. Pij mnogo vode - pijenje vode tijekom ispunjavanja obveze i pisanje zadaće, pomaže ti i ostaješ koncentriraniji nego kada piješ kavu.

3. Zamijeni uloge - pozovi prijatelje i zamijenite uloge s profesorskima. Ispitujte se međusobno, prepričavajte lekcije, komentirajte gradivo. Također, pišite svoje bilješke te ih nakon toga prokomentirajte. To će ti pomoći i da naučiš odvajati bitno od nebitnoga.

ZDRAVLJE

1. Hodaj - svaki dan odvoji pola sata i odi u šetnju s prijateljima ili psom. To će ti pomoći da razbistriš misli i nakon toga lakše ćeš učiti.

2. Nađi kutak samo za sebe - dok radiš, izoliraj se. Zatvori vrata od sobe, nađi praznu učionicu u knjižnici ili odvojeni dio u kafiću daleko od škole. Nađi mjesto gdje te nitko neće ometati.

3. Druži se - pronađi ljude koji ti odgovoraju te organizirajte druženja i tijekom tjedna. Druženje s prijateljima pomoći će ti da se opustiš. Samo pazi i planiraj da to nije u vrijeme kada moraš učiti i kada te čekaju neodgodive obveze.

 

Važno je da znate dobro organizirati svoje vrijeme i posložiti si prioritete. Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli. Sretno u novoj školskoj godini! :) 

Komentari na članak

Vezani članci

how to survive high school

DNEVNIK JEDNOG PRVAŠIĆA

Prva dva tjedna srednje škole - prošla su uspješno

Prva dva tjedna škole iza su jednog prvašića. Kako je on to proživio, doznajte u tekstu.

https://www.google.hr/search?q=ljetna+tvornica+znanosti&safe=off&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiW553k0NzNAhUEORoKHevZDV0Q_AUICCgB&biw=1024&bih=719#imgrc=JRxdysbP9btKoM%3A

Ljetna tvornica znanosti

Upoznaj svijet oko sebe

Mladi znanstvenici i svi vi, koje zanima svijet koji nas okružuje, prijavite se na Ljetnu tvornicu znanosti, saznajte nešto novo i provedite ljetne praznike korisno!

http://www.thomascook.com/blog/wp-content/uploads/2012/09/Generic-European-Languages-730x328.jpg

Europski dan jezika

Proslavite jer #volimojezike

U žestokoj konkurenciji mladih repera odabrano je ukupno 18 škola koje će sudjelovati u završnici višejezičnog rap natjecanja za učenike, 27. rujna.

Laptop, bilježnica, učenje

Digitalne tehnologije ili pretrpane školske torbe

Laptop umjesto knjiga u školu - zašto da, zašto ne?

Tehnologija neprestano napreduje i pronalazi nove načine na koje će nam olakšati svakodnevni život, no kada će njene prednosti biti prepoznate i u obrazovanju?

2

Najbolje tehnike učenja

Kako skupiti petice u imeniku

Saznaj koje tehnike učenja najviše odgovaraju baš tebi