Spremni krenite u novu školsku godinu

15 navika koje moraš razviti prije početka škole

Izvor: bbzinfo.hr

Poznavajući ove navike, nećete imati problema u novoj školskoj godini.

Bliži se početak nove školske godine, a vi ste odlučili promijeniti neke svoje navike i postati organiziraniji? Jer...dobra organizacija pola je uspjeha. Ove promjene i navike pomoći će vam u novoj školskoj godini, ali i olakšati neke životne situacije.

ORGANIZIRAJ SE

1. Jedna bilježnica ili mapa za svaki predmet - na kraju svakog dana posložite svoje bilješke, zadatke, listiće u mapu. To traje manje od minute, a smanjit će vam sve glavobolje ili napadaje panike kada ne budete mogli nešto naći.

2. Isplaniraj dan večer prije - za ovo ćete odvojiti pet minuta, napravit ćete svoj raspored što idućeg dana morate učiniti. Stoga, kada se ujutro probudite, odmah ćete znati što morate učiniti prije/poslije škole.

3. Koristi kalendar - nije bitno je li to onaj na mobitelu, zidu ili mali džepni. Koristite ga i bilježite u njega.

U UČIONICI

1. Pojavi se na nastavi (na vrijeme) - propuštanje nastavnog sata zahtijeva dvostruku količinu vremena i truda da biste nadoknadili propušteno. Čak i ako vama ne zahtijeva, pojavite se.

2. Piši korisne informacije - korisne stvari za zapisati su: argumenti, primjeri i odgovori na pitanja. Ne trošite puno vremena na brigu o tome koliko lijepo vaše bilješke izgledaju. Na satu, što više crtaš, bojaš, podcrtavaš - to ste manje usredotočeni na sami sadržaj nastavnog sata.

3. Zaboravi na lažne isprike - profesori su bezbroj puta čuli sve naše isprike - mačka mi je pojela zadaću, bilježnica mi je ostala na stolu... - prestanite trošiti vrijeme na to i samo budite iskreni.

NOVAC

1. Sam pripremi svoje jelo - u školama i neposrednoj blizini uglavnom se nalaze pekare. Ali ako sami pripremate svoj obrok, to će vam pomoći da jedete zdravije i uštedite novac ( koji ćete radije potrošiti u subotu vani, priznajte).

2. Nauči upravljati svojim novcem - ograniči se na određeni iznos džeparca, isto vrijedi i za izlazak. 

3. Misli dugoročno - napravi svoj popis troškova i po njemu odredi koliko će ti novca trebati idući mjesec.

OBVEZE I ZADAĆE

1. Planiraj - znaš da idući tjedan pišeš 4 ispita i svaki dan imaš moguće ispitivanje. Ne uči kampanjski i raspodijeli svoje obveze na manje dijelove te zadnje dane ostavi samo za ponavljanje. 

2. Pij mnogo vode - pijenje vode tijekom ispunjavanja obveze i pisanje zadaće, pomaže ti i ostaješ koncentriraniji nego kada piješ kavu.

3. Zamijeni uloge - pozovi prijatelje i zamijenite uloge s profesorskima. Ispitujte se međusobno, prepričavajte lekcije, komentirajte gradivo. Također, pišite svoje bilješke te ih nakon toga prokomentirajte. To će ti pomoći i da naučiš odvajati bitno od nebitnoga.

ZDRAVLJE

1. Hodaj - svaki dan odvoji pola sata i odi u šetnju s prijateljima ili psom. To će ti pomoći da razbistriš misli i nakon toga lakše ćeš učiti.

2. Nađi kutak samo za sebe - dok radiš, izoliraj se. Zatvori vrata od sobe, nađi praznu učionicu u knjižnici ili odvojeni dio u kafiću daleko od škole. Nađi mjesto gdje te nitko neće ometati.

3. Druži se - pronađi ljude koji ti odgovoraju te organizirajte druženja i tijekom tjedna. Druženje s prijateljima pomoći će ti da se opustiš. Samo pazi i planiraj da to nije u vrijeme kada moraš učiti i kada te čekaju neodgodive obveze.

 

Važno je da znate dobro organizirati svoje vrijeme i posložiti si prioritete. Nadam se da su vam ovi savjeti pomogli. Sretno u novoj školskoj godini! :) 

Komentari na članak

Vezani članci

-

Savjeti za buduće prvašiće

Kako se uklopiti u srednju školu

5. rujna ove godine ponovno uzimamo školske udžbenike u ruke krećući ususret novoj školskoj godini i njenim izazovima. Mnogi budući prvaši koji će tog datuma prvi put sjesti u srednjoškolske klupe silno su uplašeni, uzbuđeni i/ili nervozni zbog velike promjene okoline s kojom se suočavaju.  Evo nekoliko savjeta kako se priviknuti na srednju školu i teže obveze te uklopiti u novo društvo.

Izvor: bbzinfo.hr

Razlika nebo i zemlja... Ili možda ne?

Razlike između osnovne i srednje škole

Provest ćemo vas kroz niz situacija i mogućih reakcija i rješenja u osnovnoj i srednjoj školi. Razlike su ogromne, čemu ste vjerojatno i vi svjedoci.

Laptop, bilježnica, učenje

Krenite spremni u novu školsku godinu

Neuobičajeni savjeti za pisanje domaće zadaće

Katkad neke neočekivane promjene u načinu na koji djeca pišu domaću zadaću mogu dovesti do odličnih rezultata.

TRAŽIMO TEBE

Borimo se za bolju budućnost hrvatskih srednjoškolaca!

Postani i ti član USRED-a!

Udruga srednjoškolaca želi konkretno unaprijediti informiranje hrvatskih učenika i omogućiti im pristup svim novostima iz svijeta srednjoškolskog obrazovanja i srednjih škola diljem Hrvatske. Želja nam je imati dopisnike iz svih krajeva Hrvatske, upravo kako bismo obogatili ovaj portal pričama iz svih krajeva.

s

Najbolji način za usavršavanje i proširivanje znanja u nekom predmetu

Čemu služe natjecanja u školama

Isplati se ići na natjecanje iz predmeta u kojem si dobar/ra?