Zašto se priključiti našoj udruzi

10 razloga zašto volontirati u USRED-u

usred

Donosimo zašto je volontiranje u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske izuzetno korisno i zabavno iskustvo.

Udruga srednjoškolaca Hrvatske ili kraće USRED udruga je koja se zalaže za prava i interese srednjoškolaca diljem naše zemlje. Članica sam redakcije USRED-a već gotovo dvije godine. Pišem članke  za portal (zanimljivosti, kolumne, vijesti…).  U ovom članku donosim argumente zašto je volontiranje u USRED-u izuzetno korisno i zabavno iskustvo i što vas sve očekuje odlučite li nam se pridružiti.

1. Upoznavanje novih ljudi
Za volontiranje u USRED-u ključna je suradnja i komunikacija s drugim srednjoškolcima iz cijele Hrvatske. Upoznat ćete mnoge vršnjake s kojima ćete se sprijateljiti i surađivati. Ako ste novinar USRED-a, ponekad ćete dobiti zadatak intervjuirati neku osobu, što je također mogućnost za sklapanje novih poznanstava.

2. Rad na portalu
Volonteri USRED-ove redakcije imaju vlastite korisničke račune na portalu koje koriste za pisanje članaka, baš kao pravi novinari. Potrebno je detaljno proučiti upute za korištenje koje se dobiju od administratorice. Treba poznavati  i pravila pisanja i objavljivanja članaka. Tako ćete naučiti kako se služiti brojnim alatima na portalu. To je veoma dobro iskustvo, pogotovo za one koji će se u budućnosti baviti sličnim poslom.

3. Upoznavanje s temeljima novinarstva
Članovi redakcije USRED-a komuniciraju preko grupe na Facebooku gdje se dogovaraju o temama i rokovima za članke koji će biti objavljeni. Teme za članke obično navede i ponudi urednica pa novinari često biraju jednu od ponuđenih, ali uvijek su dobrodošle i njihove ideje za tekstove. Redovito pisanje članaka i usavršavanje novinarskih vještina u USRED-u od izuzetno je velike koristi za one koji namjeravaju upisati novinarstvo (naravno, donosi i velike bodove za taj studij).

4. Dobivaju se bodovi u volonterskoj knjižici
Pohađanje sastanaka, sudjelovanje na raznim događajima i aktivnostima, pisanje članaka za redakciju…sve se to zapisuje u volontersku knjižicu i donosi dodatne bodove pri upisu na brojne fakultete, pogotovo u inozemstvu gdje se volontiranje veoma cijeni kao dodatna aktivnost.

5. Zgodan hobi  
Volontiranje je odličan način za provođenje slobodnog vremena, a i zanimljiva tema za razgovor. Moći ćete prijateljima pričati o tome kakva je čast biti dio ovako velike i važne udruge i kojim se sve aktivnostima bavite kao volonter USRED-a.

6. Upoznavanje sa školskim sustavom i obrazovanjem
USRED se bavi mnogim temama vezanim uz politiku, i to ponajviše politiku obrazovanja mladih. Upoznat ćete i saznati za brojne srednjoškolce koji se zalažu za svoja prava i poboljšanje školskog sustava, a i sami dobiti priliku naučiti i sudjelovati u sličnim aktivnostima..

7. Priprema za fakultet
Volontiranje u USRED-u izvrsna je podloga za upis na studije političkih znanosti i srodne smjerove. Sve su aktivnosti ovdje navedene veoma dobra priprema za fakultet.  Moći ćete biti aktivni u USRED-u čak i kada završite srednju školu i savjetovati novije i mlađe članove.

8. Prenošenje ideja vlastitoj školi
Sve ideje i događaje koje USRED organizira i promovira dobit ćete priliku prenijeti školi koju pohađate i uključiti ju u volontiranje i slične aktivnosti. Time ćete potaknuti mnoge profesore i ravnatelje da vas podrže i pomognu vam, a i steknu pozitivno mišljenje o vama kao članu jedne aktivne srednjoškolske udruge. 

9. Sudjelovanje na brojnim sastancima i događajima
Imat ćete priliku sudjelovati na sastancima, događajima, skupštinama i sl., putovati u razne gradove i upoznati se uživo s ostalim volonterima USRED-a.

10. Zalaganje za prava i zahtjeve srednjoškolaca
Dobit ćete priliku izjasniti se o brojnim političkim problemima i dati prijedloge svojih rješenja i ideja te imati ulogu u odlučivanju o pravima mladih i reformama obrazovnog sustava. Time ćete utjecati na razvoj političkih odluka vezanih uz srednjoškolce i pojačati glas mladih u našoj zemlji te dokazati da smo itekako školovana, inteligentna i snažna generacija koja se zna izboriti za vlastita prava i zahtjeve. 

Komentari na članak

Vezani članci

Rim

Omnes viae Romam ducunt

Italija - najdosadnije ili najbolje odredište za maturalac?

Beč, Prag i Budimpešta najčešće su destinacije za maturalac. O Italiji kao opciji rijetko se priča i još rjeđe izabire. Baš zato što nije "popularna" destinacija, pun je pogodak! A kako je bilo, doznajte u nastavku...

http://66.media.tumblr.com/tumblr_mb4ca0OEEQ1qb2pb8.png

Par sati vožnje od Zagreba

Beskrajna zabava u budimpeštanskim ruševinama

Beč i Prag već poduže vrijeme imaju primat nad Budimpeštom. Ali, ovim kreativnim idejama, jedinstvenom zabavom, ambijentom i bezuvjetnim gostoprimstvom,  za par je sati moguće iz Zagreba u tren oka osvanuti u nekom drugačijem svijetu.  Izvornijem, postojanijem. Za razliku od Budimpešte, Zagreb nije građen da bude glavni grad, a mađarska prijestolnica nije građena da bi bila oronula. Ubrzo izgledat će sasvim kao Beč. Opet.

Naslovna

Zagrebački maraton i još mnogo više

Pokreni se

Ako te zanima što to nudi Zagrebački maraton - na pravom si mjestu. U nastavku ovog članka donosimo ti neke pojedinosti najmasovnije utrke u Zagrebu - Zagrebačkog maratona.

Muzička akademija Zagreb

Iskustva brucoša

Pitamo studente: Kako je na Glazbenoj akademiji?

Matura je sve bliže, a mnogi još uvijek nisu sigurni koje fakultete žele upisati. Donosimo vam odgovore starijih kolega sa Glazbene i Muzičke akademije. Nadamo se da će vam baš ti odgovori pomoći pri odabiru željenih fakulteta. Odgovarali su na pitanja o pripremama, mature, menzama i naravno programu fakulteta! Pročitaj što ti Nikolina i Luka imaju ispričati o svojim fakultetima i studentskim danima. 

predavanje

Dvije minute za bolje ponašanje učenika

Strategija 'Dvije za deset'

Postoji jednostavan način za povezivanjem s izazovnim učenicima. Tijekom deset dana provedite dvije minute dnevno u osobnom razgovoru s učenikom.