Pametno i korisno

10 esencijalnih pravila kritičkog razmišljanja

1

Kao znanost koja istražuje prirodu znanja, filozofija iznenađujuće malo utječe na edukaciju.

Većina formalnih akademskih "platformi" poput javnih škola i sveučilišta običava raščlanjivati znanja u sadržajna područja – ono što se uči, umjesto kako i zašto se uči. To do određene mjere umanjuje funkciju čiste filozofije. Psihologija, neurologija, čak i antropologija sve su utjecajnije u edukaciji, što možda objašnjava zašto kritičko razmišljanje toliko često nedostaje u većini kurikuluma i nastavnih planova.

No, postoje iznimke. Johny Dewey je jedna od središnjih figura u modernoj zapadnoj edukaciji. Britanski je filozof Bertrand Russel  također bio zainteresiran za to kako ljudi razmišljaju i uče, pa je jednom za članak objavljen 1951. u New York Timesu sastavio prikladan popis koji možemo slijediti kao niz pravila za kritičko razmišljanje.

10 esencijalnih pravila za kritičko razmišljanje Bertranda RUSSELA

 Nemojte biti apsolutno sigurni ni u što.

 

■ Nemojte misliti da se isplati nastaviti prikrivanjem dokaza, jer dokazi će sigurno prije ili poslije izići na vidjelo.

 

 Nikad nemojte obeshrabrivati razmišljanje jer ćete sigurno uspjeti u tome.

 

■ Kad se susretnete s drugačijim mišljenjem, vašeg supružnika ili vaše djece, nastojte ga prevladati argumentima, a ne autoritetom, jer je pobjeda ovisna o autoritetu nestvarna i iluzorna.

 

■ Ne poštujte autoritet drugih, jer se uvijek mogu naći oprečni autoriteti.

 

■ Ne koristite moć da biste ugušili mišljenja koja smatrate opasnima, jer ako to učinite, takva mišljenja će ugušiti vas.

 

■ Ne bojte se biti ekscentrični u mišljenju, jer svako prihvaćeno mišljenje se nekad smatralo ekscentričnim.

 

■ Više uživajte u inteligentnom neslaganju nego u pasivnom slaganju, jer ako cijenite inteligenciju kao što biste trebali, to podrazumijeva dublji sporazum nego potonje.

 

■ Budite savjesno istinoljubivi, čak i ako je istina neprikladna, jer istina je još nezgodnija kad je pokušavate prikriti.

 

■ Nemojte biti ljubomorni na sreću onih koji žive u "budalinom raju", jer samo budala može misliti da je to sreća.

Komentari na članak

Vezani članci

k

Je li korisno slušati glazbu za vrijeme učenje? Ako da, u kojoj situaciji treba što slušati?

Pomaže li glazba pri učenju školskih predmeta

Neki od nas vole potpunu tišinu prilikom učenja, dok su drugima potrebni pozadinski zvukovi. Saznajte koja je vrsta glazbe potrebna u kojem trenutku te kakav utjecaj općenito glazba ima na učenje školskih predmeta.

tenk

RAT JE PREKRASAN?

Ratni reporteri na prvoj liniji bojišnice

Razvoj tehnologije i uznapredovala i ubrzana komunikacija omogućuju da ovi entuzijasti, kojima je rat očito prekrasan, lako ulaze na frontu i bilježe strahote, užase, junake i zločince našeg doba. Uvijek napeti i spremni da iskoriste priliku za dobre reportaže, informacije, kadrove i situacije - oni su skriveni heroji našeg doba, pojedinci spremni riskirati vlastite živote kako bi informirali svijet i pokušali odmaknuti ljude od plitkih I ignorantnih stavova i razmišljanja. Donosimo vam pet zanimljivih VICE NEWS-ovih reportera koji izvještavaju iz trenutno zaraćenih svjetskih područja, uglavnom onih koje potiču radikalne islamističke skupine.

mšm

Završila Mala škola medijacije

[INTERVJU] Ana Šeničnjak otkriva što je to Mala škola medijacije i kako su srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske iskoristili praznike i više nego produktivno

Voditeljica projekta (Ne)budi mi (ne)prijatelj, koordinatorica Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, izmiriteljica i organizatorica Male škole medijacije koja se održala od 3. do 7. travnja u Lovranu, Ana Šeničnjak, otkriva nam što zapravo predstavlja pojam medijacije, koje je aktivnosti obuhvaćala Mala škola, važnost nenasilne komunikacije, koliko je teško postići istu i jesu li srednjoškolci iznenađeni koliko je komunikacijskih vještina potrebno usvojiti da bi mogli svoju komunikaciju nazvati dobrom.

d

Ljetne avanture

5 stvari koje moraš učiniti do kraja ljeta

   Ljeto se bliži kraju, a klupe  iz parkića zamijenit će se školskim. No, ostalo je još mjesec dana koje treba ispuniti zabavom.

Grad Rijeka, Riječka Ura, Korzo

STUDENTSKI ŽIVOT U RIJECI

Što Rijeka može ponuditi studentima?

Već i ptice na grani znaju da se među hrvatskim studentima Zagreb vodi kao glavna destinacija za studiranje. Razlog su ponajviše z zanimljivi sadržaji koje nudi, a koje brojni studenti (pogotovo ako dolaze iz manjih mjesta) nisu imali priliku probati i okusiti tu 'slatku slobodu izbora'. Međutim, u zadnje vrijeme Rijeka je grad koji se može pohvaliti bogatim izborom raznih zanimljivih aktivnosti i događanja, a u prilog tomu ide i činjenica da je početkom 2016. godine izabran za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Zato brucoši, ukoliko se za koji mjesec pakirate za selidbu u Rijeku, to je jedna od boljih stvari koja vam se mogla dogoditi, a evo i zašto.