Idealna ljetna škola za filmofile

Završila 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

d
Pogledaj fotogaleriju
1
8
7
6
5

+8

Od 18. do 28. kolovoza 2017. održana je 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić. Brojni ljubitelji filma i medijske kulture boravili su 10 dana u Krapinskim Toplicama pohađajući seminarske ili radioničke programe Škole.

Od 18. do 28. kolovoza 2017. održana je 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić. Brojni ljubitelji filma i medijske kulture boravili su 10 dana u Krapinskim Toplicama pohađajući seminarske ili radioničke programe Škole. 

Što Škola nudi polaznicima?
Postoje dva seminarska stupnja na kojem se slušaju razna predavanja. Na prvom stupnju, koji je idealan odabir za početnike koji tek ulaze u filmski svijet, teme predavanja temelje se na osnovama medijske kulture kao što su teorija filma, povijest stranog i domaćeg filma, struktura filmskog djela i sl. Predavači su najveći hrvatski filmski stručnjaci poput prof. Marka Rojnića, Tomislava Šakića, Hrvoja Turkovića, Brune Kragića itd.

Osim teorijskog dijela, prvi stupanj sastoji se i od metodičkih vježbi gdje polaznici uče o praktičnoj primjeni znanja, npr. snimanje i montaža.  Budući da sam se i ja ove godine prvi put prijavila na prvi seminarski stupanj, najviše me se dojmilo koliko je zanimljivo i dinamično bilo snimati i montirati kratke kadrove za dvominutni film koji smo snimali u okviru metodičkih vježbi.

Drugi seminarski stupanj pruža dodatna specijalizirana znanja pa se time teme predavanja mijenjaju svake godine. Ove su godine polaznici slušali o filmskoj pismenosti, zlatnom dobu češkog i slovačkog filma, nadrealističkoj filmskoj komediji, filmovima redatelja poput Chucka Jonesa i Vatroslava Mimice, tipovima filmskih zvijezda i sl.

Pored seminarskih stupnjeva, postoji 12 specijaliziranih radionica za dokumentarni film (voditelj Tomislav Mršić), igrani film (Daniel Kušan), TV-reportažu (Dražen Ilinčić), animirani film (Edo Lukman), radijsku igru (Vedrana Vrhovnik), scenarij (Ognjen Sviličić), kameru i snimanje (Boris Poljak), eksperimentalni film (Damir Čučić), montažu (Ivana Fumić), postprodukciju zvuka (Dubravka Premar) i radijsku reportažu (Višnja Biti).  

Svi su polaznici obvezni pohađati večernje projekcije filmova i njihove jutarnje analize.  

Ovogodišnji program
Škola se ove godine održavala u Krapinskim Toplicama. Polaznici su boravili u Toplice hotelu gdje je, uz lokalnu osnovnu školu, bio smješten jedan dio programa. Seminari prvog stupnja bili su smješteni u Kinodvorani Krapinske Toplice, kao i projekcije i analize.

Posjetiteljima se na svečanom otvorenju 18. kolovoza obratila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica:
Medijska škola mjesto je susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa.

Tih su 10 dana polaznici (srednjoškolci, studenti, profesori i svi ostali zaljubljenici u film) pohađali predavanja i marljivo radili na dobivenim zadatcima i vježbama.  Navečer su se mogli opustiti na projekcijama na kojima su se prikazivali izrazito zanimljivi filmovi po izboru predavača, npr. Krajolik u magli Theodorosa Angelopoulosa, Nedjelja Lordana Zafranovića, Razmeđa Kreše Golika, Apartman Billyja Wildera i dr. Ujutro su se u kinodvorani vodile žustre diskusije o odgledanim filmovima. Na svečanom zatvaranju 27. kolovoza održana je prezentacija programskih sadržaja Škole na kojoj su predstavljeni radovi svih seminarskih stupnjeva i radionica, a kasnije je održana večera u restoran-baru hotela.

Ova škola najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program koji preporučujem svakome tko je zainteresiran za medijsku kulturu. Odvojite 10 dana idućeg ljeta i posvetite se svijetu filma i druženju s ljudima sličnih interesa – Škola vas nestrpljivo očekuje.

Više informacija pročitajte ovdje.

 

Komentari na članak

Vezani članci

pb

Tko ne bi želio biti "sam svoj šef"?

Projekt za srednjoškolce: Poduzetnik budućnosti 2017

Ekonomska klinika, neprofitna organizacija studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u suradnji s Udrugom srednjoškolaca Hrvatske organizira drugi po redu „Poduzetnik budućnosti" za sve srednjoškolce!

http://blogs-images.forbes.com/troyonink/files/2013/07/shutterstock_77732884_Forbes-compressed-e1450662733780.jpg

Vrtlog birokracije

Studentski kredit VS studentski posao

Ovisno o vlastitim mogućnostima, nemali dio studenata mora raditi kako bi uskladili troškove studija i života, a ako vam ponestaje vremena -studentski kredit uvijek je opcija.

med

Mirenje kao rješenje

Poziv na Malu školu medijacije

Mala škola medijacije održava se u Lovranu u razdoblju od 3. do 7. travnja 2018. godine i potpuno je besplatna što znaći da troškove putovanja, hrane i smještaja snosi organizator! Prijaviti se mogu svi učenici srednjih škola od 1. do 4. razreda na području Republike Hrvatske.

2

Međunarodni dan nenasilja

Koliko primjećujemo nasilje

Tijekom života svi smo se barem jednom susreli s problemom nasilja, bilo izravno i na vlastitoj koži, ili smo pak bili svjedoci istog. Ali, ako se zapitamo.. jesmo li ga možda i nesvjesno ignorirali?

Učenje

Rezultati državne mature (+korisni svjeti)

Rezultati državne mature (+korisni svjeti)

Rezultati državne mature (+korisni svjeti)