Idealna ljetna škola za filmofile

Završila 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić

d
Pogledaj fotogaleriju
1
8
7
6
5

+8

Od 18. do 28. kolovoza 2017. održana je 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić. Brojni ljubitelji filma i medijske kulture boravili su 10 dana u Krapinskim Toplicama pohađajući seminarske ili radioničke programe Škole.

Od 18. do 28. kolovoza 2017. održana je 19. Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić. Brojni ljubitelji filma i medijske kulture boravili su 10 dana u Krapinskim Toplicama pohađajući seminarske ili radioničke programe Škole. 

Što Škola nudi polaznicima?
Postoje dva seminarska stupnja na kojem se slušaju razna predavanja. Na prvom stupnju, koji je idealan odabir za početnike koji tek ulaze u filmski svijet, teme predavanja temelje se na osnovama medijske kulture kao što su teorija filma, povijest stranog i domaćeg filma, struktura filmskog djela i sl. Predavači su najveći hrvatski filmski stručnjaci poput prof. Marka Rojnića, Tomislava Šakića, Hrvoja Turkovića, Brune Kragića itd.

Osim teorijskog dijela, prvi stupanj sastoji se i od metodičkih vježbi gdje polaznici uče o praktičnoj primjeni znanja, npr. snimanje i montaža.  Budući da sam se i ja ove godine prvi put prijavila na prvi seminarski stupanj, najviše me se dojmilo koliko je zanimljivo i dinamično bilo snimati i montirati kratke kadrove za dvominutni film koji smo snimali u okviru metodičkih vježbi.

Drugi seminarski stupanj pruža dodatna specijalizirana znanja pa se time teme predavanja mijenjaju svake godine. Ove su godine polaznici slušali o filmskoj pismenosti, zlatnom dobu češkog i slovačkog filma, nadrealističkoj filmskoj komediji, filmovima redatelja poput Chucka Jonesa i Vatroslava Mimice, tipovima filmskih zvijezda i sl.

Pored seminarskih stupnjeva, postoji 12 specijaliziranih radionica za dokumentarni film (voditelj Tomislav Mršić), igrani film (Daniel Kušan), TV-reportažu (Dražen Ilinčić), animirani film (Edo Lukman), radijsku igru (Vedrana Vrhovnik), scenarij (Ognjen Sviličić), kameru i snimanje (Boris Poljak), eksperimentalni film (Damir Čučić), montažu (Ivana Fumić), postprodukciju zvuka (Dubravka Premar) i radijsku reportažu (Višnja Biti).  

Svi su polaznici obvezni pohađati večernje projekcije filmova i njihove jutarnje analize.  

Ovogodišnji program
Škola se ove godine održavala u Krapinskim Toplicama. Polaznici su boravili u Toplice hotelu gdje je, uz lokalnu osnovnu školu, bio smješten jedan dio programa. Seminari prvog stupnja bili su smješteni u Kinodvorani Krapinske Toplice, kao i projekcije i analize.

Posjetiteljima se na svečanom otvorenju 18. kolovoza obratila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica:
Medijska škola mjesto je susreta, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se nije dogodilo da se polaznik Škole nije vratio na barem još jedan ili više programa.

Tih su 10 dana polaznici (srednjoškolci, studenti, profesori i svi ostali zaljubljenici u film) pohađali predavanja i marljivo radili na dobivenim zadatcima i vježbama.  Navečer su se mogli opustiti na projekcijama na kojima su se prikazivali izrazito zanimljivi filmovi po izboru predavača, npr. Krajolik u magli Theodorosa Angelopoulosa, Nedjelja Lordana Zafranovića, Razmeđa Kreše Golika, Apartman Billyja Wildera i dr. Ujutro su se u kinodvorani vodile žustre diskusije o odgledanim filmovima. Na svečanom zatvaranju 27. kolovoza održana je prezentacija programskih sadržaja Škole na kojoj su predstavljeni radovi svih seminarskih stupnjeva i radionica, a kasnije je održana večera u restoran-baru hotela.

Ova škola najopširniji je izvaninstitucionalni filmski obrazovni program koji preporučujem svakome tko je zainteresiran za medijsku kulturu. Odvojite 10 dana idućeg ljeta i posvetite se svijetu filma i druženju s ljudima sličnih interesa – Škola vas nestrpljivo očekuje.

Više informacija pročitajte ovdje.

 

Komentari na članak

Vezani članci

http://softwarecity.hr/wp-content/uploads/2016/08/code-club-projekt-naslovna.png

Code Club 2017.

Ljetna škola informatike 2017.

Code Club će i ove godine okupiti tridesetak srednjoškolaca, s ciljem da u ograničenom razdoblju od 5 dana (21.08.-25.08.), učenici nauče tehnologije i primijene ih na konkretnom praktičnom projektu.

ff

FRANCUSKI MINISTAR OBRAZOVANJA POTVRDIO

Francuska potpuno zabranjuje upotrebu pametnih telefona u školama od 2018.

Francuska uvodi potpunu zabranu upotrebe mobilnih telefona u osnovnim i sekundarnim školama počevši od 2018., potvrdio je njezin ministar obrazovanja.

goo

Što ćete učiti/raditi na satovima građanskog odgoja

Što ćete učiti/raditi na satovima građanskog odgoja

Što ćete učiti/raditi na satovima građanskog odgoja

Interliber 2017. - 40. međunarodni sajam knjiga i učila

7. - 12. studenog 2017.

Provjerite što vas očekuje na jubilarnom 40. Interliberu 2017.

Interliber - 40. godina tradicije, više od 300 izlagača iz 13 zemalja svijeta, oko 130 000 posjetitelja, preko 200 pratećih programa i 100 gostiju.

Plenković3

Andrej Plenković u VII. gimnaziji

Hrvatski europarlamentarac održao predavanje srednjoškolcima

Udruga srednjoškolaca i Vijeće učenika grada Zagreba su u suradnji s Uredom Andreja Plenkovića organizirali tribinu u VII gimnaziji u Zagrebu. Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković održao je predavanje učenicima VII. Gimnazije u Zagrebu.