Zlatno doba

CRNO-BIJELI SVIJET: Započelo snimanje 3. sezone hrvatske serije koja budi nostalgiju i dobru glazbu

t

Treću sezonu serije koja spaja svevremensku glazbu i duh jednog doba kada se po ploče i traperice odlazilo u Trst, vozilo na parne i neparne dane, zidove obljepljivalo posterima, cure osvajalo pismima i pozivom na slušanje nove ploče Pankrta, riskiralo glavu za dobar novinarski članak i uvjerenja, odlazilo na koncete i u kino, vozilo fiću i do Kosova za najboljeg prijatelja u vojsci, očekujte u još boljim nastavcima već ove jeseni.

Nakon dvije iznimno uspješne sezone serija nazvana po istoimenom hitu Prljavog kazališta koja je za male ekrane prikovala sve generacije dolazi nam ponovno i to u obliku 3. sezone koju će činiti 12 epizoda. U seriju ulaze i novi likovi -  Krešimir Mikić kao urednik u redakciji magazina Danas i Goran Navojec kao vodnik jer Žac u ovoj sezoni ide na regrutaciju!

Od zanimljivih događaja valja izdvojiti Zimske olimpijske igre u Sarajevu, izbor za Miss Jugoslavije 1983,. posjet Kirka Douglasa kojemu će biti preskupo naplaćeni ćevapi te Mimarina izložba u Vili Zagorje. Doba je to gospodarske krize koja polako počinje hvatati Jugoslaviju pa će tako neki likovi morati promijeniti posao, kao na primjer Ksenija Marinković koja će glumiti vlasnicu butika. 

 

        

 
Crno-bijeli svijet s emitiranjem je započeo u rujnu 2015. godine na HRT-u. Producent serije je Ivan Maloča dok scenarij potpisuje Goran Kulenović u suradnji s Igorom Mirkovićem, Antom Tomićem i Renatom Baretićem. Radnja prati život dviju zagrebačkih obitelji u ranim osamdesetim godinama prošlog stoljeća - odrastanje Željka - Žaca (Ivan Maloča) koji predstavlja tipičnog pubertetliju onog vremena zaluđenog punkom i Ladom (Lucia Stefania Glavich Mandarić) zbog koje je spreman na svakakve pothvate, novinara kultnog Poleta - Voljena Kipčića (Filip Riđički) poznatijeg pod nadimkom Kipo koji predstavlja svojevrsnog kulturnog vođu i oličenje je pravog novinara, otkrivajući do tada nepoznate bendove i riskirajući svoj posao objavljivanjem škakljivih članaka. Ivan Validžić u seriji igra Nenada, Žacovog najboljeg prijatelja i tinejdžera koji je upao u loše društvo. 

 

Žac (Karlo Maloča) i Nenad (Ivan Validžić)
 

Osim njih, u seriji se pojavljuje i Marina (Sara Stanić) i to u ljubavnoj priči s Kipom čiju kulminaciju nestrpljivo čekamo, Žungul (Slavko Sobin) ili od milja zvan Splićo utjelovio je Kipovog najboljeg prijatelja, a njihove lude avanture jedan su od najzanimljivijih dijelova. Tu su i Una (Kaja Šišmanović), Žacova polusestra i glumica u usponu, umjetnička duša za koju se u seriji raspituje sam Darko Rundek!  Osim cijele palete fantastičnih mladih glumaca u seriji se velika važnost pridaje kulturnom fenomenu koji je iznjedrilo to doba - punk, pa se tako u seriji pojavljuju ikone ondašnje glazbene scene - Darko Rundek, Davorin Bogović, Davor Gobac, Jura Stublić... Očekujte i pravu poslasticu za uši - hitovi Azre, Filma, Haustora, Parafa, Pankrta, Bijelog dugmeta, Patrole, Riblje Čorbe, Prljavog kazališta i mnogih drugih za koje je zaslužan Dubravko Robić.

   

 Filip Sertić kao Darko Rundek (drugi zdesna) 

  

   Žungul (Slavko Sobin) i Kipo (Filip Riđički)

Posebnost serije su i lokacije koje su nekada bila glavna okupljališta zagrebačke kulturne scene - Zvečka, Lapidarijum i Kavkaz. Tako možete vidjeti kako Kipo i Žungul ispijaju kavu na automobilu parkiranom ispred Zvečke, razgovarajući pritom s Jurom Stublićem, koncerte u legendarnom Lapu, Kipu kako igra nogomet s Davorinom Bogovićem na igralištu u Dubravi gdje su Prljavci provodili dane...

Ispijanje kave ispred kultne Zvečke
 
Tu je i odjeća - stari model Adidas patika koji, čini mi se, opet postaje in, triko, levisice, traper, kožne jakne i poderane majice koje su činile prvi korak u način život zvan punk.

Zanimljivo je da svaka epizoda nosi naziv jedne pjesme iz razdoblja novog vala Vrijeme odluke (Azra), Vruće igre (Parni valjak), Ne računajte na nas (Pankrti), Kosovska (Bijelo dugme), Ne pitaj za mene (Patrola), A dan je tako lijepo počeo (Paraf), Zašto su danas djevojke ljute (VIS Idoli), Zagreb je hladan grad (FIlm)... Također, imena likova inspirirana su glazbom pa su tako Kipo i Marina imena dobili po istoimenim pjesmama Azre.

Kipo (Filip Riđički) i Marina (Sara Stanić) imena su dobili po istoimenim pjesmama Azre
 

Treću sezonu serije koja spaja svevremensku glazbu i duh jednog doba kada se po ploče i traperice odlazilo u Trst, vozilo na parne i neparne dane, zidove obljepljivalo posterima, cure osvajalo pismima i pozivom na slušanje nove ploče Pankrta, riskiralo glavu za dobar novinarski članak i uvjerenja, koncerte i filmove u kinu čekalo s nestrpljenjem, vozilo fiću i do Kosova za najboljeg prijatelja u vojsci, očekujte u još boljim nastavcima već ove jeseni.

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

razmjena mladih Erasmus+

Mladi i njihovi voditelji tjedan dana razmjenjivali znanja, zabavljali se i stjecali nova prijateljstva

"Have your say" Erasmus+ projekt: razvoj tolerancije i demokratskih vještina u Fužinama

Mladi su imali priliku predstaviti sebe i svoje države, ali isto tako učiti o kulturama država sudionica, međusobno se poštivati i, ono najvažnije, imali su priliku steći nova prijateljstva.

http://www.24sata.hr/media/img/b9/17/33a963074d76b915be4a.jpeg

Koliko se situacija promijenila

Komentar: Temelj nastave prirodoslovlja

DOBRO školsko prirodoslovno obrazovanje skupo je. Zahtijeva specijalizirane učitelje, praktikume, opremu, tehničare i potrošni materijal. Mnoge zemlje uložile su značajna sredstva u školsko prirodoslovlje, ali sve je očitije da većina učenika, kad napune 15 godina, okreće leđa prirodoslovlju. 

vlastiti izvor

Kampanja "Jeste li pitali učenike?"

USRED pita učenike

Udruga srednjoškolaca Hravtske želi da se učenički glas čuje.

ncvvo_nacionalni_centar_za_vanjsko_vrednovanje_obrazovanja_tabla.jpg

Promjene u kalendaru državne mature

Novi datum pisanja ispita iz Hrvatskog jezika

Poznati novi datumi polaganja ispita iz Hrvatskog jezika

p

Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola

Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola

Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola