Međunarodni dan učitelja

Učitelji i učenici - najvažniji dio obrazovnog sustava

Srednjoškolke (2) razgovaraju

Tko/što je uistinu najvažniji dio obrazovnog sustava? Obradili smo to pitanje povodom Međunarodnog dana učitelja.

Međunarodni dan učitelja

Cijenjeni učitelji, čestitam vam Međunarodni dan učitelja!

Međunarodni dan učitelja održava se svake godine 5. listopada. Proglasio ga je UNESCO 1994. u spomen na isti datum kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Cilj toga dana jest dati učiteljima podršku kako bi se njihov status u društvu podigao na veću razinu vrijednosti. Prilika je to i za isticanje važnosti obrazovanja i učitelja kao prenositelja istog te doprinos učitelja razvoju društva.

Jesmo li uistinu najvažniji dio obrazovnog sustava?

Koliko bi nas reklo da su učitelji i upravo mi, učenici, najvažniji dio obrazovnog sustava? Često nailazimo na probleme u odnosima među učenicima i učiteljima. Isto tako, mnogi tvrde da prosvjetni radnici, a uz njih i učenici, ostvaruju sva prava i uživaju mnoge povlastice, no znamo da to nije uvijek  tako. Nerijetko zaboravljamo da su učitelji ti koji nas obrazuju i stvaraju od nas osobe koje će u budućnosti donositi promjene. Često se glas učitelja i učenika uopće i ne čuje, a kada se i čuje, mnogi se prave da ga ne žele čuti. Zapravo bi međusobno poštivanje i razumijevanje, kao i cjelokupni društveni odnos prema školstvu, trebalo dovesti do toga da učitelji i učenici  zajedno sudjeluju u reformama školstva, na nižoj razini – poboljšanja međusobnih odnosa, razvijanja različitih kompetencija kako kod učenika, tako i kod učitelja, stvaranja boljih uvjeta rada. Nažalost, svjedočimo pojavi smanjena broja djece, a povećanja broja učitelja. Sustav obrazovanja danas počinje već u predškolskim ustanovama – dječjim vrtićima, nastavlja se kroz osnovnu i srednju školu, daljnje visoko obrazovanje moguće je provoditi na visokim učilištima (veleučilišta, visoke škole, fakulteti, umjetničke akademije) kroz sveučilišne i stručne studije, no i dalje se nastavlja cjeloživotno učenje. U nastojanjima provedbi promjena u školstvu, treba poslušati i glas učitelja i učenika, kako bismo tek postali najvažniji dio obrazovnog sustava!

Komentari na članak

Vezani članci

naslovna

Kada kulturu u svoje ruke uzmu Bitorajac i Đurić

700 kvadratnih metara čistog kazališnog ludila uskoro u Zagrebu

Dva glumca koje spaja dugogodišnja suradnja na seriji "Naša mala klinika", ali i mnoge druge, od ove jeseni spaja još nešto. Riječ je o privatnom kazalištu "Luda kuća" na mjestu nekadašnjeg zagrebačkog kina Mosor, u Zvonimirovoj 63 čije se otvorenje očekuje u listopadu ove godine. Svoju ljubav prema kazalištu, glumi, smijehu i zabavi odlučili su pokazati i oživjeti u ovoj originalnoj ideji.

suhsjhsJK

Zagreb

Samo danas i sutra: Besplatna vožnja ZET-ovim tramvajima i busevima

Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana, Grad Zagreb izašao je u susret građanima i ponudio besplatnu vožnju tramvajima:

Učenje

Novi udžbenici – s istim nastavnim sadržajem

Novi udžbenici – s istim nastavnim sadržajem

Novi udžbenici – s istim nastavnim sadržajem

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/d4/ae/53/d4ae53591dcf85100a6f666a2196561f.jpg

Međunarodni dan pismenosti

Zašto pismeni dečki bolje prolaze kod cura

Pismenost je poznavanje pisma, umijeće čitanja i pisanja. Oko 82% svjetske populacije pismeno je.

Besplatne Štedopis radionice

Štedopis caffe radionice

[PRIJAVI SE] Besplatne radionice o financijskoj pismenosti za mlade

Dolazi proljeće, pokreni se i nauči kako pametno upravljati svojim novcem