Code Club

Učenici i nastavnici vježbali programiranje

http://www.glas-slavonije.hr/Slike/2016/09/259398.jpg

U Osijeku je održana radionica o programiranju za učenike i nastavnike.

Osijek već duže vrijeme u stručnim krugovima slovi kao pravo odredište za tvrtke koje se bave razvojem softvera. Aktivnostima udruge Osijek Software City rad u zajednici podignut je na visoku razinu, no problem nedostatka kvalitetnog kadra i dalje itekako postoji i koči brži razvoj lokalne IT industrije. Udruga već duže vrijeme surađuje sa Sveučilištem J.J. Strossmayera na promjeni i prilagodbi obrazovnih programa, no ove su godine napravili novi iskorak radom s učenicima i nastavnicima osječkih srednjih škola u sklopu inicijative Code Club. Radi se o svjetskoj mreži volonterskih klubova programiranja za djecu s više od 6000 registriranih klubova u više od 80 zemalja.

Cilj je podići razinu znanja u području rješavanja problema i kreativnog razmišljanja te pobuditi ljubav prema programiranju u djece. Osijek Software City primijenio je sasvim novi i originalni koncept u radu s više od 50 učenika i 10 nastavnika iz I. i III. gimnazije, Elektrotehničke i prometne škole te Prirodoslovne gimnazije. Od 22. kolovoza do 2. rujna predavači iz tvrtki Mono, Prototyp te s Filozofskog fakulteta uvodili su ih u napredne teme iz područja web-programiranja u javascriptu te primjeni “Internet of Things” tehnologija korištenjem Arduino mikrokontrolera. Učenici su potom podijeljeni u timove, s kojima se rad na praktičnim projektima nastavlja cijele školske godine, a konačni je cilj predstaviti rezultate njihova rada na Maker Faire festivalu u svibnju iduće godine. Timove će mentorirati nastavnici i stručnjaci iz lokalnih tvrtki.

- Motivacija i želja za učenjem kod ovih su klinaca na nevjerojatno visokom nivou. Interes je bio toliki da smo predavanja morali preseliti u veće dvorane na Ekonomskom fakultetu. Većina tema kroz koje smo prolazili na vrlo je visokom nivou za njihovu dob, no oni su nam pokazali da letvicu možemo i trebamo podići visoko, kako bismo za koju godinu dobili nove generacije vrhunskih stručnjaka za razvoj softvera i hardvera. Želja nam je da ova inicijativa postane tradicionalna te da je proširimo i na ostatak Slavonije. Uz učenike i nastavnike kakve smo imali ove godine to neće biti problem - rekao nam je Denis Sušac, direktor osječke tvrtke Mono, glavnog nositelja ovogodišnjeg projekta.

- Pozivamo učenike koji nisu moli proći inicijalna predavanja da nam se jave ako se žele priključiti, jer ćemo tijekom godine proći velik broj zanimljivih tema. Želimo zahvaliti nastavnicima na velikoj pomoći i entuzijazmu, kao i Elektrotehničkoj školi i Ekonomskom fakultetu, jer bez njihovih resursa ovaj projekt ne bi mogao biti realiziran - dodaje Sušac. 

ŠTO KAŽU UČENICI?

Učenici također nisu krili zadovoljstvo zbog znanja i vještina koje su stekli.

- Slične stvari prije smo radili u školi, ali me zanima više, pa mi nije problem putovati i preko praznika. Ovdje sam naučio osnove javascripta i proširio svoje znanje o Arduinu. Najviše me zanima robotika i kroz godinu ću nastaviti raditi s Arduinom. U budućnosti se zamišljam kako radim na nekom velikom projektu, na nečemu što će pomagati ljudima – kaže Omar Jounis iz Vukovara, učenik Elektrotehničke i prometne škole.

- Ovdje sam naučila dosta javascripta, a dalje planiram raditi robotiku, ali bih također htjela znati programirati igre. Moj san je napraviti humanoidni robot koji ću moći programirati. Mislim da su ovakve škole dobre, ova je super organizirana, počelo se od osnova i smatram da je sve jako dobro objašnjeno – rekla nam je Andreja Nađ iz Elektrotehničke i prometne škole.

- Uvijek me zanimala informatika u školi. Tamo sam naučila osnove C-a, a u ljetnoj školi osnove javascripta. Zanimljivo mi je upoznati novi programski jezik, a najzanimljivija mi je bila igrica koju smo radili. Jako mi je bilo lijepo u ova dva tjedna, ovo je vrlo poučno i korisno. Mislim da je uvijek najteže početi, ali tu sam našla ekipu s kojom ću raditi projekt iduće školske godine – izjavila je Dorotea Bošnjak iz III. gimnazije.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjHlsGvhrrOAhXGJZoKHRQLBzwQjRwIBw&url=http%3A%2F%2Fwhenintime.com%2FEventDetails.aspx%3Fe%3D0f2dbddb-4d0f-4dfc-b109-0586a46562d3%26t%3D%2Ftl%2Fpero158%2Fbill_gated%2F&psig=AFQjCNGvO4W2pzUC6rrz_6SgE-5aXcaDiw&ust=1471028468429664

Prilika koju ne smiješ propustiti

Osijek Software City održava ljetnu školu programiranja za srednjoškolce

Cilj je škole ublažiti nedostatke postojećih obrazovnih programa koji djecu ne pripremaju za izazove koji će ih čekati na radnom mjestu.

x

Osijek Software City

Školarcima će otkriti tajne kodiranja i pokazati da programiranje nije tako teško

Nositelj projekta u Hrvatskoj nevladina je udruga Osijek Software City koja okuplja više nevladinih udruga širom zemlje.

x

Razgovor s Ivanom Jurlinom iz udruge Osijek Software City

INTERVJU Ivan Jurlina - Istražujte ono što u vama budi strast i ne odustajte unatoč preprekama

Nakon uspješno provedenih projekata koji su okupili inovatore i mlade poduzetnike iz cijele regije, udruga Osijek Software City organizirala je projekte za srednjoškolce. Velik odaziv učenika dokazuje da nam je potrebno više takvih kvalitetnih događaja. Razgovarali smo s Ivanom Jurlinom, koordinatorom projekata Udruge.

t

Zlatno doba

CRNO-BIJELI SVIJET: Započelo snimanje 3. sezone hrvatske serije koja budi nostalgiju i dobru glazbu

Treću sezonu serije koja spaja svevremensku glazbu i duh jednog doba kada se po ploče i traperice odlazilo u Trst, vozilo na parne i neparne dane, zidove obljepljivalo posterima, cure osvajalo pismima i pozivom na slušanje nove ploče Pankrta, riskiralo glavu za dobar novinarski članak i uvjerenja, odlazilo na koncete i u kino, vozilo fiću i do Kosova za najboljeg prijatelja u vojsci, očekujte u još boljim nastavcima već ove jeseni.

Srednjoškolke (2) razgovaraju

Međunarodni dan učitelja

Učitelji i učenici - najvažniji dio obrazovnog sustava

Tko/što je uistinu najvažniji dio obrazovnog sustava? Obradili smo to pitanje povodom Međunarodnog dana učitelja.