ONA MOŽE SVE

Tara Knežević ‘rastura’ violinu za Ogenj, a sada ide i u NASA-u: Želim dizajnirati astronautska odijela i letjelice, ovo mi je najveći izazov u životu

f

Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što to uopće je, nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje, rekla je.

Koprivnička maturantica Tara Knežević iz Bakovčice postigla je nevjerojatan uspjeh kakvim se ne može pohvaliti niti jedan Hrvat. Naime, svestrana Tara primljena je u NASA-in dvotjedni program zajedno s još 50-ak sretnika iz cijelog svijeta.
– Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što je to uopće. Nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje – kaže. 
Tara je koprivničkoj javnosti već dobro poznata kao violinistica grupe Ogenj, ali je svoj put, skupa s violinom, prolazila uspješno i na državnim natjecanjima kao učenica koprivničke glazbene škole.
Kako kaže, za program je saznala od obiteljskog prijatelja Amerikanca, koji je radio u NASA-i 20-ak godina.
– Na jednom ručku pričali smo o tome što je sve tamo radio i preporučio mi je taj program nakon što sam mu rekla da me zanima znanost i astronomija – prisjetila se Tara.
Sam proces u kojemu je izabrana nije bio nimalo lak. Čekao ju je pismeni dio, motivacijski esej i životopis na engleskom jeziku, trebala joj je i preporuka ravnatelja i profesora, a rezultat svega toga bio je to da je došla do najtežeg dijela – intervjua putem Skypea s 12 stručnjaka iz Teksasa.
– Taj intervju bio mi je dosad najveći izazov u životu, oni su svi zaposlenici NASA-e iz različitih sektora. Prije početka programa na ljeto čekaju me još zadatci i učenje gradiva koje zahtijevaju, a to nije nimalo lagano – svjesna je ona.
Tijekom ta dva tjedna čeka ju nastava na Sveučilištu, rad u timovima od deset ljudi na projektima, no sve to neće joj biti teško jer njene ambicije leže upravo u tom području.
– Najviše me zanima osmišljavanje astronautskih odijela i Rovera za Mars, to će raditi jedan od timova, ili pak osmišljavanje letjelice. Želim studirati na FER-u, jako bih željela raditi u nekom institutu, ne mora biti nužno NASA niti moram biti astronaut, više me zanima inženjerstvo – zaključuje Tara.

Komentari na članak

Vezani članci

z

ZET

Svi sveti - blagdanska organizacija prijevoza

ZET je u potpunosti spreman za izvanrednu organizaciju prijevoza kroz dane uoči, kao i na sam blagdan Svih svetih te na Dušni dan. Od subote, 27. listopada, pratit će se prometna situacija na linijama čije trase uobičajeno prolaze uz veća gradska groblja, a prema potrebi uključivat će se u promet i dodatni prijevozni kapaciteti.

Djevojka čita Oxfordski rječnik

AZOO

Dodjele Oskara znanja 2018.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović i Hrvatskog sabora, Agencija za odgoj i obrazovanje će i ove godine državnim i međunarodnim prvacima dodijeliti Oskar znanja, najveće priznanje i nagradu za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju. Oskar znanja je organiziran u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija.

Pogledajte što vas čeka na CEO 6. svibnja 2017. na EFZG-u!

CEO konferencija u Zagrebu

CEO (Career and Entrepreneurship Opportunities Conference) konferencija se nakon prvog pojavljivanja 7. studenog 2016. godine ponovno vraća u Zagreb!

11

Knjižnica Vladimira Nazora

Natječaj za kratku priču: KRONOmetaFORA 2019.

metaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koji Knjižnica Vladimira Nazora organizira sedmu godinu zaredom

cover

Želiš biti vojnik? Posjeti HVU i upoznaj se s vojnim studijskim programima!

Dan otvorenih vrata „Dr. Franjo Tuđman“ - 21.01.2017.

Upoznaj se s vojnim studijskim smjerovima Vojno vođenje i upravljanje (VViU) i Vojno inženjerstvo (VI), saznaj kako izgleda dan u životu Kadeta i što sve HVU nudi svojim studentima!