ONA MOŽE SVE

Tara Knežević ‘rastura’ violinu za Ogenj, a sada ide i u NASA-u: Želim dizajnirati astronautska odijela i letjelice, ovo mi je najveći izazov u životu

f

Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što to uopće je, nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje, rekla je.

Koprivnička maturantica Tara Knežević iz Bakovčice postigla je nevjerojatan uspjeh kakvim se ne može pohvaliti niti jedan Hrvat. Naime, svestrana Tara primljena je u NASA-in dvotjedni program zajedno s još 50-ak sretnika iz cijelog svijeta.
– Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što je to uopće. Nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje – kaže. 
Tara je koprivničkoj javnosti već dobro poznata kao violinistica grupe Ogenj, ali je svoj put, skupa s violinom, prolazila uspješno i na državnim natjecanjima kao učenica koprivničke glazbene škole.
Kako kaže, za program je saznala od obiteljskog prijatelja Amerikanca, koji je radio u NASA-i 20-ak godina.
– Na jednom ručku pričali smo o tome što je sve tamo radio i preporučio mi je taj program nakon što sam mu rekla da me zanima znanost i astronomija – prisjetila se Tara.
Sam proces u kojemu je izabrana nije bio nimalo lak. Čekao ju je pismeni dio, motivacijski esej i životopis na engleskom jeziku, trebala joj je i preporuka ravnatelja i profesora, a rezultat svega toga bio je to da je došla do najtežeg dijela – intervjua putem Skypea s 12 stručnjaka iz Teksasa.
– Taj intervju bio mi je dosad najveći izazov u životu, oni su svi zaposlenici NASA-e iz različitih sektora. Prije početka programa na ljeto čekaju me još zadatci i učenje gradiva koje zahtijevaju, a to nije nimalo lagano – svjesna je ona.
Tijekom ta dva tjedna čeka ju nastava na Sveučilištu, rad u timovima od deset ljudi na projektima, no sve to neće joj biti teško jer njene ambicije leže upravo u tom području.
– Najviše me zanima osmišljavanje astronautskih odijela i Rovera za Mars, to će raditi jedan od timova, ili pak osmišljavanje letjelice. Želim studirati na FER-u, jako bih željela raditi u nekom institutu, ne mora biti nužno NASA niti moram biti astronaut, više me zanima inženjerstvo – zaključuje Tara.

Komentari na članak

Vezani članci

sti

Financijska pomoć

Stipendije za učenike trgovačke i poljoprivredne škole

Prijave traju od 10. rujna 2018. godine.

zet

UČENICI MOGU PREUZETI KUPONE ZA SUFINANCIRANI MEĐUMJESNI PRIJEVOZ!

Obavijest za sve učenike koji koriste usluge ZET-a

Na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i na kioscima Tiska i iNovina, od petka, 25. kolovoza, dostupni su mjesečni kuponi za sufinancirani međumjesni prijevoz redovitim učenicima srednjih škola sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o kriteriju i načinju financiranja troškova javnog prijevoza za školsku godinu 2017./ 2018.

1

EKONOMSKA KLINIKA

Poduzetnik budućnosti - projekt namijenjen srednjoškolcima

Studenti mlade, neprofitne udruge Ekonomske klinike u suradnji s Udrugom srednjoškolaca Hrvatske organiziraju projekt namijenjen učenicima srednjoškolcima pod imenom Poduzetnik budućnosti.

USRED logo - bijeli

Reže se na učenicima!

Reže se na učenicima!

Reže se na učenicima!

p

Ljubiteljima sedme umjetnosti

Pulski filmski festival poziva mlade od 18 do 29 godina da kritički valoriziraju filmove 65. Pule

 Izuzev gledanja filmova, mladima se pruža mogućnost interakcije s filmskim ekipama, upoznavanja  autora i producenata iz cijele Europe, a uz to pišu i objavljuju filmske kritike, sudjeluju u panelima i, dakako, uživaju na 65. Pulskom filmskom festivalu.