e-vozačka

Što vam donosi e-vozačka i kako je izvaditi

v

Kako nabaviti i koristiti e-vozačku dozvolu?

Podnositelji zahtjeva mogu birati hoće li e-vozačku podići u policiji ili žele da im bude dostavljena na kućnu adresu, što će platiti 30 kuna.

Bez čekanja u redovima, ali uz isti trošak - tako bi se moglo sažeti što građanima donosi od ponedjeljka uvedena mogućnost podnošenja e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. No, svi oni koji žele izbjeći čekanje u redovima u policiji moraju najprije biti prijavljeni u sustav e-građanin i imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, što znači da su stariji od 18 godina, piše Večernji list.

E-vozačka dozvola može se izdati samo u redovnom postupku (rok izrade 30 dana), i to za izdavanje prve vozačke dozvole, za zamjenu vozačke zbog oštećenosti, produljenja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravljanja podataka te za zamjenu inozemne dozvole. Ako je vozačka ukradena ili izgubljena, nova se ne može dobiti sustavom e-građanin. Podnositelji zahtjeva mogu birati hoće li e-vozačku podići u policiji ili žele da im bude dostavljena na kućnu adresu, što će platiti 30 kuna. Trošak izrade e-vozačke iznosi 151 kunu.  Upravna pristojba plaća se još 15 kuna.

Skenirane potvrde o uplati, liječničko uvjerenje i uvjerenje o položenom vozačkom ispitu te dokaz o kvalifikacijama profesionalnih vozača prilažu se e-zahtjevu. Fotografija i potpis podnositelja preuzimaju se iz informacijskog sustava MUP-a. Referent iz nadležne policijske uprave u roku od tri dana obradit će zahtjeve pristigle elektronički. Ispunjava li podnositelj uvjete - a osim državljanstva, prebivališta ili boravišta tu je i podmirenje svih pravomoćnih prekršajnih kazni - i ako je priložio svu potrebnu dokumentaciju, zahtjev će biti prihvaćen i zaprimljen, a podnositelj će o tome dobiti obavijest e-mailom. Ako nešto ne štima, podnositelj će jednom na e-adresu dobiti obavijest što i u kojem roku treba dopuniti. 

Ne učini li to, zahtjev će biti odbačen. Podnositelj će o tome dobiti obavijest na e-adresu, a na kućnu adresu stići će mu rješenje. Za sve one kojima se predavanje e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole čini kompliciranim ili se uopće ne žele prijaviti u sustav e-građanin, i dalje ostaje mogućnost da s valjanom dokumentacijom odu na šalter policijske uprave ili postaje, stanu u red i čekaju.

Komentari na članak

Vezani članci

USRED logo

Izjave novoizabranih tijela Udruge

Novi ustroj USRED-a

Udruga srednjoškolaca Hrvatske izabrala je novo vodstvo!

IA

Usavrši svoje vještine!

Ovog ljeta održava se Innovation Academy u Zagrebu

Hrvatski ured za kreativnost i inovacije, organizator najveće internacionalne konferencije za mlade u Jugoistočnoj Europi – LEAP Summit-a u suradnji s Visokim učilištem Algebra i Tehnološkim parkom Razvojne agencije u Zagrebu organizira ovo ljeto u Zagrebu intenzivnu ljetnu školu za srednjoškolce – Innovation Academy.

http://smotra.unizg.hr/program/

Saznaj sve što te zanima o fakultetima

Smotra Sveučilišta 2015.

Pohađate srednju školu? Planirate upisati fakultet ili višu školu, a imate pitanja, nedoumica ili ste samo željni upoznavanja novih ljudi? Vjerujem da je odgovor '' da'' , stoga je ovo odličan događaj za vas. Ovogodišnja Smotra Sveučilišta održava se od 12. do 14. studenoga 2015. u prostoru Studentskog centra, na poznatoj nam adresi – Savska 25.

INA d.d.

Znanost je cool

Prijavi se na natječaj Junior freshhh

Junior Freshhh je natjecanje koje se provodi na razini MOL Grupe, a u njemu je u proteklih šest godina sudjelovalo više od 10 tisuća učenika koji su zainteresirani za područje prirodnih znanosti

https://www.google.hr/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwic0YqfsITPAhWJ0hoKHd9oAVEQjRwIBw&url=%2Furl%3Fsa%3Di%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dimages%26cd%3D%26cad%3Drja%26uact%3D8%26ved%3D0ahUKEwic0YqfsITPAhWJ0hoKHd9oAVEQjRwIBw%26url%3Dhttp%253A%252F%252Ftribune.com.pk%252Fstory%252F638104%252Fchallenges-and-expectations-youth-must-play-a-role-in-building-democracy%252F%26psig%3DAFQjCNElPxeOUQ0qevZjbhhKXvcmuC1NKg%26ust%3D1473582351944108&psig=AFQjCNElPxeOUQ0qevZjbhhKXvcmuC1NKg&ust=1473582351944108

Međunarodni dan demokracije

Demokracija treba mlade i mladi trebaju demokraciju

Da bi demokracija dobila smisao i značaj, potrebni su mladi ljudi koji mogu ponuditi mnogo toga društvu.