e-vozačka

Što vam donosi e-vozačka i kako je izvaditi

v

Kako nabaviti i koristiti e-vozačku dozvolu?

Podnositelji zahtjeva mogu birati hoće li e-vozačku podići u policiji ili žele da im bude dostavljena na kućnu adresu, što će platiti 30 kuna.

Bez čekanja u redovima, ali uz isti trošak - tako bi se moglo sažeti što građanima donosi od ponedjeljka uvedena mogućnost podnošenja e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole. No, svi oni koji žele izbjeći čekanje u redovima u policiji moraju najprije biti prijavljeni u sustav e-građanin i imati elektroničku osobnu iskaznicu s potpisanim certifikatom, što znači da su stariji od 18 godina, piše Večernji list.

E-vozačka dozvola može se izdati samo u redovnom postupku (rok izrade 30 dana), i to za izdavanje prve vozačke dozvole, za zamjenu vozačke zbog oštećenosti, produljenja važenja, upisa ili brisanja kategorija, ispravljanja podataka te za zamjenu inozemne dozvole. Ako je vozačka ukradena ili izgubljena, nova se ne može dobiti sustavom e-građanin. Podnositelji zahtjeva mogu birati hoće li e-vozačku podići u policiji ili žele da im bude dostavljena na kućnu adresu, što će platiti 30 kuna. Trošak izrade e-vozačke iznosi 151 kunu.  Upravna pristojba plaća se još 15 kuna.

Skenirane potvrde o uplati, liječničko uvjerenje i uvjerenje o položenom vozačkom ispitu te dokaz o kvalifikacijama profesionalnih vozača prilažu se e-zahtjevu. Fotografija i potpis podnositelja preuzimaju se iz informacijskog sustava MUP-a. Referent iz nadležne policijske uprave u roku od tri dana obradit će zahtjeve pristigle elektronički. Ispunjava li podnositelj uvjete - a osim državljanstva, prebivališta ili boravišta tu je i podmirenje svih pravomoćnih prekršajnih kazni - i ako je priložio svu potrebnu dokumentaciju, zahtjev će biti prihvaćen i zaprimljen, a podnositelj će o tome dobiti obavijest e-mailom. Ako nešto ne štima, podnositelj će jednom na e-adresu dobiti obavijest što i u kojem roku treba dopuniti. 

Ne učini li to, zahtjev će biti odbačen. Podnositelj će o tome dobiti obavijest na e-adresu, a na kućnu adresu stići će mu rješenje. Za sve one kojima se predavanje e-zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole čini kompliciranim ili se uopće ne žele prijaviti u sustav e-građanin, i dalje ostaje mogućnost da s valjanom dokumentacijom odu na šalter policijske uprave ili postaje, stanu u red i čekaju.

Komentari na članak

Vezani članci

najava - malonogometni turnir

Projekt "HUMANITARAC"

Prijave na malonogometni turnir 'Humanitarac'

U sklopu projekta “HUMANITARAC” Vijeće učenika Šibensko-kninske županije i Udruga srednjoškolaca organiraju malonogometni turnir svih srednjih škola s područja Šibensko-kninske županije. Ekipe moraju biti sastavljenje od 4 igrača i 1 golamana, ukupno 5 sudionika. Profesori u srednjim školama također mogu sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji i igrati na turniru.

MZOS

Strategija za budućnost

Usvojen zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru

Hrvatski je Sabor 8. veljače 2013. godine usvojio Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Riječ je o zakonu kojim se uspostavlja Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) kojim se uređuje sustav kvalifikacija u Republici Hrvatskoj. HKO je reformski instrument koji ima za cilj povećanje transparentnosti i kvalitete cjelokupnog obrazovnog sustava, povezivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada te uspostavu formalnog sustava priznavanja neformalnog i informalnog učenja.

USRED logo

Pridruži nam se

Učlani se u USRED

Udruga srednjoškolca Hrvatske jedina je nacionalna, nevladina, neprofitna i apolitička udruga takve vrste u Republici Hrvatskoj.

p

Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola

Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola

Vodič kroz razmjenu učenika srednjih škola

Štedopis caffe

PETAK, 14. LISTOPADA

Prijavi se na kviz o novcu i financijama za srednjoškolce u Rijeci i osvoji putovanje u Gardaland

Što: Štedopis Caffe - kviz o financijama i novcu za srednjoškolce Gdje: Klub mladih Rijeka, Ul. Erazma Barčića 9a Vrijeme održavanja: 14. listopada 2016., 19:30-21:00