Srednjoškolci otpjevali pjesmu znakovnim jezikom

Srednjoškolci otpjevali pjesmu znakovnim jezikom

zj

Srednjoškolci otpjevali pjesmu znakovnim jezikom

ĐAKOVO – Učenici dvaju trećih razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci i Medicinske škole Osijek, njih 130, snimili su neobičan spot – u njemu “pjevaju”, odnosno prate riječi pjesme Pavel benda „Zbog tebe“, znakovnim jezikom. Spot je sniman na prijedlog njihove mentorice Gorane Müller, magistre logopedije, a u režiji Đakovčanina Marija Šuline u Osijeku i Vinkovcima.

Gorana Müller u obje škole predaje znakovni jezik, koji je uveden kao izborni predmet u medicinske škole. Resorni ministar je smatrao da medicinske sestre, tj. tehničari trebaju znati osnove znakova kako bi mogli komunicirati s gluhim pacijentima.

– Učenici na tom predmetu rade i komunikaciju s gluhim osobama. Ne mogu oni nakon godine dana učenja biti fluentni u znakovnom jeziku, ni jedan jezik ne može se naučiti u godinu dana. Javnost općenito ne poznaje znakovni jezik, krenuvši od toga da on u Hrvatskoj još uvijek nije priznat kao pravi jezik, a on ima i gramatiku. Također, znakovni jezik nije univerzalan; Hrvati imaju svoj, sve druge nacije svoj, razlikuje se od države do države. Postoje poveznice, na nekoj osnovnoj razini možda bismo se mogli sporazumjeti s gluhima, recimo, srpskim i bosanskim znakovnim jezikom, ako govorimo o vremenu i sličnim stvarima – objašnjava Müller, dodajući kako bi kompliciraniji razgovori bili potpuno neuspješni. Na upit kako je došlo do ideje o snimanju spota, Müller kaže kako je prije četiri godine snimljen sličan spot na pjesmu Darka Rundeka „Ruke“, kada je na fakultetu provođena kampanja kojom se željela osvijestiti javnost o problemima gluhih.

 

 

– Nije to ideja koja je meni prvoj pala na pamet, ali sam, s druge strane, pomislila kako bi bilo dobro tijekom nastave prevesti neku pjesmu koju učenici žele. Prvotno nije bilo u planu snimanje spota, no sjetila sam se Marija Šuline, čiji rad poznajem i bila sam sigurna da bi on to odlično napravio. Učenici su pristali na snimanje, i ne samo to, nego su i sami financirali spot, na što su prethodno pristali – objašnjava Müller. Spot je u Osijeku sniman na pješačkom mostu i u Tvrđi, a u Vinkovcima u centru grada i na Bosutu. Video je postavljen na društvenu mrežu YouTube, a bit će, kaže Müller, poslan i na adresu svih TV kuća. Gorana Müller kaže i kako su prethodno tražili dozvolu benda Pavel, tj. Aljoše Šerića, koji je sa zadovoljstvom dao autorska prava. Spot ga je toliko oduševio da je čak izjavio kako je bolji od originala. Müller ističe kako znakovni i govoreni hrvatski jezik nemaju istu gramatiku, a tekst ove pjesme preveden je u duhu znakovnog jezika. – Veliku pomoć i stručne savjete dobili smo od docentice Marine Milković, bez nje bi ovaj projekt bilo nemoguće provesti – zaključuje Müller.

Preuzeto sa: Glas Slavonije (M. M.Muškić)

Komentari na članak

Vezani članci

š

Država bez voznog reda

Država bez voznog reda

Država bez voznog reda

1

#PUP

Zanima te psihologija? Posjeti skup "Psihologija u Praksi"!

Već sedmu godinu za redom Klub studenata psihologije "Feniks" organizira stručni skup "Psihologija u Praksi", poznatiji kao "PuP".

oo

Promijenjena odluka

Ipak bez zaključivanja ocjena na polugodištu

Najava ministrice Divjak ipak se neće provesti.

p

Ljubiteljima sedme umjetnosti

Pulski filmski festival poziva mlade od 18 do 29 godina da kritički valoriziraju filmove 65. Pule

 Izuzev gledanja filmova, mladima se pruža mogućnost interakcije s filmskim ekipama, upoznavanja  autora i producenata iz cijele Europe, a uz to pišu i objavljuju filmske kritike, sudjeluju u panelima i, dakako, uživaju na 65. Pulskom filmskom festivalu.

U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

U MZOS-u Dodijeljene Nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja