Srednjoškolci otpjevali pjesmu znakovnim jezikom

Srednjoškolci otpjevali pjesmu znakovnim jezikom

zj

Srednjoškolci otpjevali pjesmu znakovnim jezikom

ĐAKOVO – Učenici dvaju trećih razreda Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara Vinkovci i Medicinske škole Osijek, njih 130, snimili su neobičan spot – u njemu “pjevaju”, odnosno prate riječi pjesme Pavel benda „Zbog tebe“, znakovnim jezikom. Spot je sniman na prijedlog njihove mentorice Gorane Müller, magistre logopedije, a u režiji Đakovčanina Marija Šuline u Osijeku i Vinkovcima.

Gorana Müller u obje škole predaje znakovni jezik, koji je uveden kao izborni predmet u medicinske škole. Resorni ministar je smatrao da medicinske sestre, tj. tehničari trebaju znati osnove znakova kako bi mogli komunicirati s gluhim pacijentima.

– Učenici na tom predmetu rade i komunikaciju s gluhim osobama. Ne mogu oni nakon godine dana učenja biti fluentni u znakovnom jeziku, ni jedan jezik ne može se naučiti u godinu dana. Javnost općenito ne poznaje znakovni jezik, krenuvši od toga da on u Hrvatskoj još uvijek nije priznat kao pravi jezik, a on ima i gramatiku. Također, znakovni jezik nije univerzalan; Hrvati imaju svoj, sve druge nacije svoj, razlikuje se od države do države. Postoje poveznice, na nekoj osnovnoj razini možda bismo se mogli sporazumjeti s gluhima, recimo, srpskim i bosanskim znakovnim jezikom, ako govorimo o vremenu i sličnim stvarima – objašnjava Müller, dodajući kako bi kompliciraniji razgovori bili potpuno neuspješni. Na upit kako je došlo do ideje o snimanju spota, Müller kaže kako je prije četiri godine snimljen sličan spot na pjesmu Darka Rundeka „Ruke“, kada je na fakultetu provođena kampanja kojom se željela osvijestiti javnost o problemima gluhih.

 

 

– Nije to ideja koja je meni prvoj pala na pamet, ali sam, s druge strane, pomislila kako bi bilo dobro tijekom nastave prevesti neku pjesmu koju učenici žele. Prvotno nije bilo u planu snimanje spota, no sjetila sam se Marija Šuline, čiji rad poznajem i bila sam sigurna da bi on to odlično napravio. Učenici su pristali na snimanje, i ne samo to, nego su i sami financirali spot, na što su prethodno pristali – objašnjava Müller. Spot je u Osijeku sniman na pješačkom mostu i u Tvrđi, a u Vinkovcima u centru grada i na Bosutu. Video je postavljen na društvenu mrežu YouTube, a bit će, kaže Müller, poslan i na adresu svih TV kuća. Gorana Müller kaže i kako su prethodno tražili dozvolu benda Pavel, tj. Aljoše Šerića, koji je sa zadovoljstvom dao autorska prava. Spot ga je toliko oduševio da je čak izjavio kako je bolji od originala. Müller ističe kako znakovni i govoreni hrvatski jezik nemaju istu gramatiku, a tekst ove pjesme preveden je u duhu znakovnog jezika. – Veliku pomoć i stručne savjete dobili smo od docentice Marine Milković, bez nje bi ovaj projekt bilo nemoguće provesti – zaključuje Müller.

Preuzeto sa: Glas Slavonije (M. M.Muškić)

Komentari na članak

Vezani članci

k

Najbogatije jednodnevno slavlje kazališne umjetnosti

Počinje 9. po redu i dosad najbogatija Noć kazališta

Događanja u sklopu Noći kazališta zapravo su počela već 16. studenoga, a trajat će sve do 26. studenoga, zbog čega se očekuje i veća posjećenost nego do sada, a prošle godine broj posjetitelja koji su sudjelovali u različitim programima manifestacije diljem Hrvatske popeo se na čak 38 tisuća.

cover

Želiš biti vojnik? Posjeti HVU i upoznaj se s vojnim studijskim programima!

Dan otvorenih vrata „Dr. Franjo Tuđman“ - 21.01.2017.

Upoznaj se s vojnim studijskim smjerovima Vojno vođenje i upravljanje (VViU) i Vojno inženjerstvo (VI), saznaj kako izgleda dan u životu Kadeta i što sve HVU nudi svojim studentima!

http://www.legalrightsforyouth.ca/sites/default/files/pictures/youth/con4.jpg

Pojmovnik financijske pismenosti

Koristiš kartice? Ovo moraš znati

Uz pomoć Malog bankovnog priručnika, izdvojili smo najvažnije pojmove koji će vam poslužiti u narednim člancima o financijskoj pismenosti.

http://www.24sata.hr/media/img/b9/17/33a963074d76b915be4a.jpeg

Koliko se situacija promijenila

Komentar: Temelj nastave prirodoslovlja

DOBRO školsko prirodoslovno obrazovanje skupo je. Zahtijeva specijalizirane učitelje, praktikume, opremu, tehničare i potrošni materijal. Mnoge zemlje uložile su značajna sredstva u školsko prirodoslovlje, ali sve je očitije da većina učenika, kad napune 15 godina, okreće leđa prirodoslovlju. 

s

Wings For Life World Run 2017.

U nedjelju 7. svibnja studenti svih sastavnica Sveučilišta u Rijeci trčali su za one koji ne mogu!

Humanitarna utrka Wings For Life World Run održala se ove nedjelje 7. svibnja po četvrti put u Zadru gdje su sudjelovali i studenti svih fakulteta i sveučilišnih odjela Sveučilišta u Rijeci. Za izlječenje nepovratnog oštećenja vratne kralježnice trčalo je čak 396 riječkih studenata, čime su postigli titulu 10. najvećeg tima na svijetu i čak najvećeg studentskog tima ikada u povijesti Wings For Life utrke na cijelom svijetu!