Kolege srednjoškolci iz BiH

Srednjoškolci iz BiH prosvjedovali protiv podjela škola na nacionalnoj osnovi

srednjoškolci prosvjed

Nekoliko desetaka srednjoškolaca prosvjedovalo je u Jajcu u središnjoj Bosni protiveći se najavama županijskih vlasti da će formirati i srednju školu za Bošnjake dijeleći učenike po nacionalnoj osnovi.

Ministarstvo obrazovanja županije Središnja Bosna najavilo je kako bi uz postojeću Srednju strukovnu škole i Srednju školu Nikole Šopa od naredne školske godine trebala profunkcionirati još jedna u kojoj bi se radilo isključivo po nastavnim planovima na bosanskom jeziku što znači da bi se u nju prebacila sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Takva je odluka pravdana zahtjevima lokalne zajednice odnosno činjenicom kako se nastava u srednjim školama u Jajcu trenutačno izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu a županijska skupština je 1. lipnja dala načelnu potporu toj zamisli.

Nosili zastave Hrvatske, BiH i Srbije

Izražavajući neslaganje s najavama o novim etničkim podjelama jajački su srednjoškolci prošli gradskim ulicama noseći zastave Hrvatske, BiH i Srbije a neki od sudionika prosvjeda lokalnim su medijima kazali kako takve zamisli smatraju suludima te kako ne žele da ih politika dijeli od vršnjaka.

Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore o svemu je razgovarao s učenicima kazavši kako su mu oni jasno prenijeli da ne žele da ih se dijeli po nacionaloj osnovi.

Nakon toga se u Travniku sastao sa županijskim premijerom Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja Katicom Čerkez.

"Činjenica je da postoji želja vlasti u Jajcu da se formira druga škola, odnosno podijeli postojeća. Ja sam uvjeren kako bi bila velika greška podijeliti školu", izjavio je američki diplomat novinarima nakon tog sastanka ističući kako se podjelama ne mogu ispraviti postojeće poteškoće.

Podsjetio je i kako se unutar školskog sustava u Federaciji BiH već sada rasipaju ogromni novci jer u brojnim mjestima postoji fenomen "dviju škola pod jednim krovom" gdje djeca istog uzrasta uče u razredima uspostavjenim na temelju nacionalne pripadnosti učenika. Sve te škole imaju po dva direktora i uprave a neke od njih i odvojene ulaze za školsku djecu.

Ministrica obrazovanja Čerkez kazala je kako će konačnu riječ o svemu imati županijska skupština.

Komentari na članak

Vezani članci

E-usmjeravanje

Jednostavno i pouzdano

Saznaj koje je zanimanje idealno za tebe!

Bez obzira na to biraš li školu ili studij, tražiš li posao ili razmišljaš o njegovoj promjeni, ovaj upitnik može ti pomoći da odabereš zanimanje koje bi ti dobro odgovaralo.

jednakost i tolerancija protiv nasilja

16. STUDENOGA - MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Mladi Lošinjani sudjeluju u kreiranju boljeg svijeta

Svjetski dan tolerancije obilježava se 16.listopada svake godine. Time se želi podsjetiti na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Obilježava se od 1996. kada su članice UN-a ustanovile Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o princima tolerancije. Učenici lošinjske srednje škole ove su ga godine odlučili obilježiti prigodnim videom.

Štedopis caffe

PETAK, 14. LISTOPADA

Prijavi se na kviz o novcu i financijama za srednjoškolce u Rijeci i osvoji putovanje u Gardaland

Što: Štedopis Caffe - kviz o financijama i novcu za srednjoškolce Gdje: Klub mladih Rijeka, Ul. Erazma Barčića 9a Vrijeme održavanja: 14. listopada 2016., 19:30-21:00

leipzig-robocup/ Željko Posavec

Vrhunski robotičari

Učenici ludbreške Srednje škole osvojili prvo mjesto u CoSpace kategoriji na svjetskom robotičkom prvenstvu

Na svjetskom je natjecanju sudjelovalo 400 ekipa iz 42 zemlje, a hrvatska ekipa Ducati komponenti SŠ Ludbreg Team osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji. Učenici Srednje škole u Ludbregu na svjetskom robotičkom prvenstvu Robocup 2016. u Leipzigu osvojili su prvo mjesto u CoSpace kategoriji, a Antonia Vlahovića, Deana Copana, Ivana Jovanovića i Vilima Stančina s mentorom Željkom Posavcem u utorak je primio varaždinski župan Predrag Štromar.

vlastiti izvor

Novi dizajn i nova adresa portala

USRED približava srednjoškolce fakultetskom obrazovanju udruživanjem sa Studentskim.hr

Udruga srednjoškolaca Hrvatske pokrenula je novi portal namijenjen srednjoškolcima koji na jednom mjestu nudi informacije o upisima u srednje škole, pravima učenika, radu preko ljeta, državnoj maturi te upisima na fakultete.