Kolege srednjoškolci iz BiH

Srednjoškolci iz BiH prosvjedovali protiv podjela škola na nacionalnoj osnovi

srednjoškolci prosvjed

Nekoliko desetaka srednjoškolaca prosvjedovalo je u Jajcu u središnjoj Bosni protiveći se najavama županijskih vlasti da će formirati i srednju školu za Bošnjake dijeleći učenike po nacionalnoj osnovi.

Ministarstvo obrazovanja županije Središnja Bosna najavilo je kako bi uz postojeću Srednju strukovnu škole i Srednju školu Nikole Šopa od naredne školske godine trebala profunkcionirati još jedna u kojoj bi se radilo isključivo po nastavnim planovima na bosanskom jeziku što znači da bi se u nju prebacila sva djeca bošnjačke nacionalnosti.

Takva je odluka pravdana zahtjevima lokalne zajednice odnosno činjenicom kako se nastava u srednjim školama u Jajcu trenutačno izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu a županijska skupština je 1. lipnja dala načelnu potporu toj zamisli.

Nosili zastave Hrvatske, BiH i Srbije

Izražavajući neslaganje s najavama o novim etničkim podjelama jajački su srednjoškolci prošli gradskim ulicama noseći zastave Hrvatske, BiH i Srbije a neki od sudionika prosvjeda lokalnim su medijima kazali kako takve zamisli smatraju suludima te kako ne žele da ih politika dijeli od vršnjaka.

Voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore o svemu je razgovarao s učenicima kazavši kako su mu oni jasno prenijeli da ne žele da ih se dijeli po nacionaloj osnovi.

Nakon toga se u Travniku sastao sa županijskim premijerom Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja Katicom Čerkez.

"Činjenica je da postoji želja vlasti u Jajcu da se formira druga škola, odnosno podijeli postojeća. Ja sam uvjeren kako bi bila velika greška podijeliti školu", izjavio je američki diplomat novinarima nakon tog sastanka ističući kako se podjelama ne mogu ispraviti postojeće poteškoće.

Podsjetio je i kako se unutar školskog sustava u Federaciji BiH već sada rasipaju ogromni novci jer u brojnim mjestima postoji fenomen "dviju škola pod jednim krovom" gdje djeca istog uzrasta uče u razredima uspostavjenim na temelju nacionalne pripadnosti učenika. Sve te škole imaju po dva direktora i uprave a neke od njih i odvojene ulaze za školsku djecu.

Ministrica obrazovanja Čerkez kazala je kako će konačnu riječ o svemu imati županijska skupština.

Komentari na članak

Vezani članci

leipzig-robocup/ Željko Posavec

Vrhunski robotičari

Učenici ludbreške Srednje škole osvojili prvo mjesto u CoSpace kategoriji na svjetskom robotičkom prvenstvu

Na svjetskom je natjecanju sudjelovalo 400 ekipa iz 42 zemlje, a hrvatska ekipa Ducati komponenti SŠ Ludbreg Team osvojila je prvo mjesto u svojoj kategoriji. Učenici Srednje škole u Ludbregu na svjetskom robotičkom prvenstvu Robocup 2016. u Leipzigu osvojili su prvo mjesto u CoSpace kategoriji, a Antonia Vlahovića, Deana Copana, Ivana Jovanovića i Vilima Stančina s mentorom Željkom Posavcem u utorak je primio varaždinski župan Predrag Štromar.

http://www.womeninadria.com/wp-content/uploads/2015/04/Citaj_knjigu_Alis_Maric.jpg

Čitaj knjigu

[INTERVJU] Alis Marić - Kada uronim u knjigu – uranjam u jedan drugi svijet

Za mene knjige znače „svojevrsno“ buđenje, ali i putovanje. Inače volim putovati, pakirati kofere, voziti se avionom, vlakom ili autom. Kod knjiga ne morate sve to. Samo otputujete.

iui

Srednjoškolka o kurikularnoj reformi

Pita li se nas?

Što o Cjelovitoj kurikularnoj reformi misle učenici?

hrv vojno učilište

Želiš postati vojnik? Posjeti HVU i otkrij sve čari koje skriva!

Dan otvorenih vrata „Dr. Franjo Tuđman“

Posjeti HVU, upoznaj se sa svim objektima vojarne, saznaj informacije iz prve ruke kroz razgovor s kadetima, dođi na Dan otvorenih vrata!

jednakost i tolerancija protiv nasilja

16. STUDENOGA - MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Mladi Lošinjani sudjeluju u kreiranju boljeg svijeta

Svjetski dan tolerancije obilježava se 16.listopada svake godine. Time se želi podsjetiti na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Obilježava se od 1996. kada su članice UN-a ustanovile Dan tolerancije u skladu s Deklaracijom o princima tolerancije. Učenici lošinjske srednje škole ove su ga godine odlučili obilježiti prigodnim videom.