Svečanost u Orahovici

Otkrivena spomen-bista Stjepanu Ivšiću u bronci

http://www.icv.hr/wp-content/gallery/29-10-bista/3010ivsic2.JPG

Prošle smo godine, povodom Dana škole, u holu otkrili spomen-bistu u gipsu Stjepanu Ivšiću, akademiku po kojemu naša škola nosi ime.

Jezikoslovcu svjetskog glasa u petak, 28. 10. 2016., odali smo još jedno dužno poštovanje tako što smo izradili njegovu bistu u bronci. Bista je rad umjetnika Tomislava Martinčevića, bivšeg učenika naše škole, koji je uz pomoć Mirte Peček i Luke Radoševića, a uz nazočnost svih učenika i profesora, otkrio spomen-bistu. Program je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture.

Stjepan Ivšić rođen je u Orahovici 13. 8. 1884., a umro u Zagrebu 14. 1. 1962. Bio je uvaženi jezikoslovac, sveučilišni profesor, akademik i rektor sveučilišta u Zagrebu. Govorio je češki, poljski, ruski, njemački i francuski, dobro znao latinski i grčki, a služio se i talijanskim i engleskim jezikom.

Ostat će zapamćen kao organizator prijenosa Bašćanske ploče iz Jurandvora u Zagreb. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu i Matica hrvatska organizirali su simpozij u Orahovici o 110. obljetnici rođenja Stjepana Ivšića kada je i postavljena spomen-ploča ispred škole, a dvadeset i dvije godine kasnije u školi je otkrivena bista tom velikom Orahovčaninu.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.facebook.com/FerragostoJAM/photos/a.237873306291258.55881.237870746291514/953264918085423/?type=3&theater

Luda zabava čeka te u Orahovici

Ne smiješ propustiti Ferragosto JAM 9!

I ovog ljeta svi putevi vode u Orahovicu - na 9. po redu Ferragosto JAM! Najluđa zabava, raznovrsni izvođači, 5 pozornica - za svakoga nešto!

Pogledajte što vas čeka na CEO 6. svibnja 2017. na EFZG-u!

CEO konferencija u Zagrebu

CEO (Career and Entrepreneurship Opportunities Conference) konferencija se nakon prvog pojavljivanja 7. studenog 2016. godine ponovno vraća u Zagreb!

f

ONA MOŽE SVE

Tara Knežević ‘rastura’ violinu za Ogenj, a sada ide i u NASA-u: Želim dizajnirati astronautska odijela i letjelice, ovo mi je najveći izazov u životu

Prijavila sam se iz čiste znatiželje, da vidim što to uopće je, nisam imala nikakva očekivanja, tako da mi je sve to bilo veliko iznenađenje, rekla je.

itfv

Filip Vulama i Ivan Trlin o kurikularnoj reformi

Hrvatski učenici žele reformu obrazovanja

Obrazovna reforma u Hrvatskoj i dalje je u sferi visoke politike, a one kojih se najviše tiče ništa se ne pita.

x

Velika nagrada za hrvatsku balerinu

Anamarija Marković - zvijezda hrvatskog baleta

Na ovogodišnjem Vaganova Prix natjecanju, održanom u Rusiji, nastupila je i mlada hrvatska balerina Anamarija Marković. Za Anamariju ovo nije prva nagrada svjetske razine, a u nastavku pročitajte što nam je otkrila o natjecanju.